Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 1 Aprilie , 2008
Performanta si traditie, fara acoperis
Au o dubla campioana nationala la atletism. O medalie de bronz la box. De la inceputul anului, clubul a cucerit 5 medalii si peste 380 de copii participa si acum la antrenamentele celor 7 sectii sportive ale clubului. Din exterior, pare o poveste frumoasa, dar... e departe de asa ceva.
Performantele sunt obtinute in ciuda conditiilor mai mult decat precare pe care CSS Sighetu Marmatiei le ofera sportivilor legitimati. Anul trecut, am vizitat CSS la sfarsitul lui aprilie. Urmau sa fie evacuati din locul in care isi desfasurasera activitatea vreme de 30 de ani, pentru ca locatia a fost alocata exclusiv Liceului Taras Sevcenko, liceu cu profil ucrainean. In acel moment, clubul sportiv isi desfasura activitatea la parterul cladirii in niste sali in care, sincer, eu nu m-as fi simtit incurajat sa fac sport. Atunci, directorul CSS, Aladar Lais, a spus ca e pacat ca trebuie sa plece, dupa ce anul anterior reusisera sa investeasca destul de mult in locatie, amenajand complet o sala cu un ring de box, o sala de forta si o sala de lupte. Acum, un an mai tarziu, desi numarul de copii nu a scazut, aproape jumatate din parterul pe care il ocupau anterior a fost luat de liceul ucrainean. A fost desfiintata sala unde copiii se antrenau la handbal sau volei si a fost mutata salteaua de lupte in acel spatiu. Paradoxal, directorul CSS e multumit ca are si atat. In prezent, CSS dispune de fonduri pe care ar putea sa le cheltuie pe reparatii sau investitii, dar, neavand spatiu nu exista mod legal in care acesti bani pot fi cheltuiti. O parte din sportivii sectiilor sportive ale scolii se antreneaza la alte scoli din Sighet sau la Sala Polivalenta din localitate. Sanse reale ca situatia sa se imbunatateasca curand nu exista. In ultimul an, desi nimeni nu spune asta, autoritatile locale si Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (minister caruia CSS ii este subordonat) au jucat un fel de ping-pong cu responsabilitatea asupra CSS si asupra spatiului in care aceasta scoala sportiva cu traditie urmeaza sa isi continue activitatea. De-a lungul acestui an, au existat mai multe variante propuse de o parte sau alta. Ba sa se amenajeze o fosta centrala termica, ba sa se repartizeze o suprafata de pamant din Sighet - suprafata pe care sa fie construit un nou sediu pentru CSS, ba ca CSS sa isi desfasoare activitatea in doua scoli din Sighet. Solutiile sunt improprii pentru desfasurarea activitatii sportive sau nerealizabile. CSS Sighetul Marmatiei este singura scoala sportiva din Maramuresul istoric, are un trecut bogat in spate, exista atat profesori dornici sa antreneze in continuare, cat si copii dornici sa faca performanta si parinti care sa ii sustina, dar nu exista spatiu unde sa faca aceste lucruri. In conditiile in care banii pentru sport sunt tot mai putini, aratand interesul guvernantilor pentru sanatatea populatiei, cluburile sportive scolare devin tot mai importante pentru sanatatea copiilor si a populatiei. Totusi, nimeni nu pare sa vada acest lucru sau sa faca eforturi reale pentru a iesi din situatia disperata in care sunt impinsi sportivii maramureseni.
In momentul de fata, nu stiu cine poate sa promita ceva, cine poate sa aduca o solutie. Din moment ce a trecut un an, o luna si trei zile, numar zilele si orele si sunt atat de stresat din toate punctele de vedere: al copiilor, al profesorilor si al parintilor... Noi umblam dupa ei si ii impingem sa faca ceva si ei doresc sa faca, sunt dispusi sa transpire, dar, daca nu le oferi conditii, cum sa ii lase parintii si cum sa fie ei motivati sa faca sport? - Aladar Lais, director CSS Sighetu Marmatiei
George Ginguta
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.