• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 16 August , 2023

Pensiile speciale, o problemă fără sfârșit

Reforma pensiilor speciale se întoarce în Parlament, după ce Curtea Constituțională a admis, miercuri, sesizarea instanței supreme. Opt din cei nouă judecători constituționali au ajuns la concluzia că articolele referitoare la baza de calcul a viitoarelor pensii încalcă legea fundamentală. La fel și prevederea care ar fi dus la recalcularea pensiilor pentru magistrații plecați deja din sistem.

 

Cu unanimitatea membrilor săi prezenți, Curtea Con­sti­tuțională a României a decis că Legea privind pensiile de serviciu din Justiție este consti­tuțională în ansamblul ei, dar, așa cum a susținut ICCJ, anumite articole încalcă legea fundamentală. Așa că judecătorii constituționali au decis să o retrimită în Parlament pentru a fi modificată.
CCR susține că din legea adoptată acum câteva săptămâni, ca o condiție asumată de România în Planul Național de Redresare și Reziliență, lipsesc reglementări clare și previzibile privind etapele de actualizare a pensiilor de serviciu, dar și modul de calcul al pensiilor magistraților, pentru fiecare an care depășește vechimea standard de 25 de ani.

Legea ar fi neconstituțională și din cauza modului în care s-a stabilit impozitarea suplimentară pentru partea care nu se bazează pe co­n­tri­buții, dar și în ceea ce privește recal­cularea pensiilor pentru ma­gis­­trații deja pensionați. Reforma pensiilor de serviciu ar urma să intre din nou în circuitul legislativ, prima cameră sesizată fiind Senatul.

Senatorii şi deputații trebuie să găsească soluții astfel încât să fie îndeplinit obiectivul asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi să poată fi depusă la Comisia Europeană a treia cerere de plată. Reforma pensiilor speciale a fost adoptată în Parlament la finalul lunii iunie şi prevede că magistrații se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca în prezent, dacă au o vechime de 25 de ani. Ei ar urma să beneficieze de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută şi sporurile din ultima lună de activitate. Între timp, crește numărul celor care beneficiază de pensie de serviciu.
Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, în luna iulie au fost 10.310 beneficiari, în creștere cu 29 de persoane faţă de luna anterioară, iar cea mai mare pensie medie de serviciu a fost de aproximativ 21.500 lei. În replică, mai multe judecătorii au anunțat că vor fi amânate toate dosarele aflate pe rolul instanțelor, cu unele excepții, ca măsură de protest față de proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistraților. La acest protest s-au alăturat și procurorii DNA. Conform datelor existente, numărul total de pensii speciale ale magistraților se ridică la 7.463.
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a anunțat că va convoca Biroul Permanent al acestei camere pentru a stabili coordonatele unei sesiuni parlamentare extraordinare, în care vor reexamina legea pensiilor speciale.

„Legea pensiilor speciale trebuie modificată cât mai repede, pentru ca întreg textul actului normativ să se încadreze în limitele consti­tu­ționale. Voi convoca Biroul Permanent al Senatului pentru a sta­bili coordonatele unei sesiuni parlamentare extraordinare, în care vom reexamina această lege şi o vom modifica astfel încât să respecte decizia Curţii Constituţionale”, a spus Nicolae Ciucă.

El a subliniat importanța acestei legi.
„Vom corecta fără întârziere aspectele semnalate de judecătorii Curții, pentru că de această lege depinde îndeplinirea unui jalon important din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, condiţie necesară pentru a accesa fondurile europene”, a mai spus fostul premier.
Dar solicitările judecătorilor con­sti­tuționali ar urma să fie discutate la Bruxelles de autoritățile române cu reprezentanții Comisiei Europene - a explicat premierul Marcel Ciolacu la o emisiune TV. Apoi, noua formă a actului normativ va fi adoptată de legislativ într-o sesiune extraordinară.

„În momentul în care eu am intrat cu legea în Parlament și mi-am asumat-o pe coaliție, împreună cu domnul președinte Nicolae Ciucă, negocierile cu Comisia erau pe legea existentă. În momentul în care se aduce ceva în plus la legea negociată deja, e normal să reîncepem discuțiile cu Comisia.
În momentul acesta vom face amen­damentele, fiindcă, repet, nu se discută deciziile Curții Consti­tuționale, dacă vrem un stat de drept și, pe urmă, în sesiune extraordinară, să retrecem legea prin Parlament”, a spus Ciolacu.

Premierul a precizat că se va duce la Bruxelles luna aceasta. Intențio­nează să renegocieze unele prevederi din PNRR, dar și ținta de deficit bugetar de 4,4%. Guver­nanții și-ar dori să accepte Comisia Europeană un nivel de 5% din PIB. Marcel Ciolacu a explicat că, fără planul de reducere a cheltuielilor bugetare și de creștere a veniturilor, deficitul ar depăși 6,2%, ceea ce ar putea duce la blocarea fondurilor europene.

 

„Legea pensiilor speciale trebuie modificată cât mai repede, pentru ca întreg textul actului normativ să se încadreze în limitele consti­tu­ționale. Voi convoca Biroul Permanent al Senatului pentru a sta­bili coordonatele unei sesiuni parlamentare extraordinare, în care vom reexamina această lege şi o vom modifica astfel încât să respecte decizia Curţii Constituţionale”.
Nicolae Ciucă

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.