• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Aprilie , 2012

Jaf la Pensii!

Jaf de şase miliarde de euro la pensii! La acestea se adaugă 120 de milioane de euro, care reprezintă dobânzi neîncasate şi 12 milioane de euro s-au dus pe taloane inutile. Pe scurt, proporţiile jafului de la pensii descoperit de Curtea de Conturi.

 

În timp ce pensionarii din România sunt umiliţi lună de lună cu câteva sute de lei care nu le ajung pentru hrană şi medicamente, fondurile de pensii se scurg din cauza incompetenţei şi nepăsării funcţionarilor.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, paguba din bugetul pensiilor depăşeşte fabuloasa sumă de 100 de milioane de Euro, bani care s-au scurs pe plăţi nelegale, care puteau fi încasate din dobânzi sau care s-au plătit inutil. Factura incompetenţei înseamnă peste şase miliarde de euro blocate în datorii neîncasate, pierderi de 126 de milioane de euro ca urmare a proastei administrări a excedentului bugetar, peste şapte milioane de euro cheltuite pe pensii plătite din greşeală de două ori sau pe pensii acordate unor persoane decedate şi chiar servicii gratuite prestate către firme private. Potrivit raportului, cele mai grave nereguli au fost descoperite la Casa Naţională de Pensii, dar nici casele judeţene nu fac excepţie. Şi judeţul nostru se află pe lista neagră a neregulilor.

 

În document se arată că „nu s-au aplicat procedurile şi modalităţile de executare silită a creanţelor bugetare; nu s-a respectat termenul legal privind începerea executării silite; nu s-a comunicat somaţia însoţită de titlurile executorii persoanelor fizice şi persoanelor juridice (prin poştă, înmânare directă, afişare, publicare etc.); nu s-au aplicat celelalte măsuri de executare silită (blocarea conturilor bancare, executarea veniturilor datorate de terţi, instituirea de sechestre asupra bunurilor mobile şi imobile) după expirarea termenului de 15 zile de la data comunicării somaţiei, în condiţiile în care contribuabilul nu a achitat obligaţiile bugetare menţionate în titlul executoriu al persoanelor fizice şi persoanelor juridice. Valoarea estimată a abaterii constatate a fost de 12.723 mii lei, reprezentând debitori din pensii şi din contracte/declaraţii de asigurare - Casele Judeţene de Pensii: Giurgiu, Alba, Călăraşi, Dâmboviţa, Maramureş, Mureş, Prahova, Timiş”.

De asemenea, Casa Judeţeană de Pensii Maramureş se află pe lista instituţiilor judeţene care au efectuat plăţi nelegale. În total, Casele Judeţene de Pensii: Alba, Dâmboviţa, Covasna, Hunedoara, Sălaj, Timiş, Mureş, Maramureş au acordat cu dărnicie 4,2 milioane de lei în mod ilegal: „unii beneficiari de pensii de invaliditate de gradul I şi II realizau în acelaşi timp şi venituri de natură salarială, în calitate de persoane autorizate care desfăşoară activităţi independente sau membri ai asociaţiilor familiale. De asemenea, unii beneficiari de pensii de invaliditate de gradul III figurau ca persoane asigurate care realizau în acelaşi timp şi venituri dintr-o activitate salarială cu normă întreagă”.

 
Concluzii sumbre
 

Ca urmare a acţiunilor de audit financiar, la CNPP şi la unităţi din subordine, s-au constatat abateri şi nereguli care au fost determinate de încălcarea legislaţiei privind finanţele publice, a celei din domeniul fiscal, privind proprietatea publică, contabilitatea, salarizarea şi achiziţiile publice, ceea ce a condus la: stabilirea de venituri suplimentare la bugetul asigurărilor sociale de stat, prejudicii şi abateri financiar-contabile.

Printre cauzele generatoare ale abaterilor constatate s-au numărat următoarele:

- acordarea de drepturi salariale fără respectarea prevederilor legale care le reglementează;

- nerespectarea legislaţiei privind achiziţiile publice;

- efectuarea de plăţi fără documente justificative care să ateste realitatea şi exactitatea sumelor datorate;

- nerespectarea prevederilor legale şi a procedurilor cu privire la angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor;

- nerespectarea prevederilor legale referitoare la administrarea şi gestionarea patrimoniului public şi privat al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale;

- neconcordanţa dintre obligaţiile înregistrate în evidenţa fiscală şi obligaţiile declarate de operatorii economici;

- funcţionarea defectuoasă a sistemului de control intern;

- exercitarea unei activităţi necorespunzătoare de către managementul entităţii;

- preocuparea scăzută la nivelul managementului pentru recrutarea şi perfecţionarea continuă a personalului cu atribuţii în domeniul financiar-contabil;

- fluctuaţia personalului de conducere a entităţilor;

- neîndeplinirea sarcinilor de serviciu prevăzute în fişa postului;

- necunoaşterea/nerespectarea prevederilor legale etc.

S-a constatat faptul că abaterile financiar-contabile care nu au produs prejudicii s-au realizat cu o frecvenţă semnificativă, înfăptuirea acestora având la origine fie disfuncţionalităţi sau neclarităţi ale prevederilor legale, fie neaplicarea întocmai a reglementărilor în domeniu.

 

Casă de binefaceri

 

Sume importante pentru bugetul asigurărilor sociale, şi aşa extrem de sărac şi aflat la limita falimentului, sunt pierdute şi din cauza faptului că CNPP efectuează o mulţime de prestări pentru firmele care administrează fondurile de pensii private, fără însă a încasa vreun ban pentru această muncă extrem de importantă. Astfel, firmele care administrează fondurile pentru pensii private îşi rotunjesc şi mai mult profiturile grase pentru că toate cheltuielile de funcţionare - evidenţe, virări etc. sunt efectuate de miile de funcţionari ai Casei Naţionale de Pensii Publice, pe banii noştri, evident.

Comentariile celorlalți

canada pe 25.04.2012 la 00:43
Diaconescu PP spune ok ;rumania tara hotiei,jefuirei,minciunei,ticalosiei... ce imparte cu bulgaria ultimul loc in europa si africa.
atat va trebuie ca si Italia luand umele Grecei siiii falimento-poi razboi civil murind pe capete !

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.