• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 Septembrie , 2004

*PE URMELE LOR

*Mustacioara costumului sinonim

*Mogosa, mon amor!

*Luarea democrata a tensiunii

*Obscenul Toni

*Imprumut electoral

*Servul cucoanei

*Micimanul frustrat

*Detu’ sau abonamentu’?

*UDMR la gradi’

*“Taierea” mobilului!

*Banu’ si Draganu’

*Batranul si marea de cacao

*Mustacioara costumului sinonim

Mircea Ontiu, acest “montiu@” al mail-ului nostru cel de toate zilele, cu afaceristul onor reprezentat de mustacioara, a starnit tot hazul din lume la o manifestare la care n-ar fi trebuit. Respectiv, la Topul Firmelor maramuresene. Dintr-o impardonabila greseala (pentru esteti arata „ca a doua orfelina”), Mircica si-a asortat mustacioara cu un costum facut din aceeasi stofa cu a sefului sau italian. Faza, pe langa faptul ca a starnit zambete (rautacioase!!!), a reusit contra-peformanta sa-i asemene pe cei doi cu „gemenii Dinamita”. Observand stofa bleumarin cu dungulite albe (care nu mai e de bon-ton numai in Italia, unde se poarta orice!), o experta in domeniu ne-a marturisit cu mana pe inima ca stofa nu e identica cu cea folosita pentru canapele. Macar atat! O consolare gasesti in orice.





*Mogosa, mon amor!

Anul trecut, Alexandru Cosma (presedintele de atunci al Consiliului Judetean) era pus pe ”jar” de niscaiva articole referitoare la intersul major al unui grup de oportunisti pentru terenurile din zona lacului Bodi de la Mogosa. „Niste cetateni” s-au auto-sesizat, altii s-au speriat si... ne-au injurat (pardon, celor cu auz rafinat). Aia care ne-au injurat au lasat urechea suta. Cat despre duetul Sandu Cosma – Victor Vaum, nu stim (am glumit, stim!) ce sfori au tras pentru continuarea lucrului „bine inceput”, dar au reusit! La ultima sedinta CJ, au propus “exproprierea” unui teren din zona. Problema e ca situatia terenului nu e elucidata (existand un proces pe rolul instantei), pentru (chipurile!) construirea unui punct de refugiu pentru salvamontisti. Aha, i-au fentat! Cum nu te ocupi putin de ei, isi iau nasul la purtare. Promitem sa revenim cu amanunte.





*Luarea democrata a tensiunii

Inceput de week-end in Baia Mare. Un restaurant, fost al Partidului, se transforma in salas pentru actualii granguri ai partidelor. Minunatul sef PD Maramures, Mircea Man, ii lua tensiunea, la propriu!, primarului din Desesti. Pentru o mai buna acreditare a ideii ca Man e un bun medic agricol, cu doctorat in luarea tensiunii fiintelor locuitoare in mediul rural, seful PD purta un stetoscop agatat de gat. Am inteles ca e vorba de luarea pulsului electoratului, inainte de alegerile din toamna care a sosit. La masa, ospatarii, pe care i-am banuit cu vederi social-democrate, serveau vin rosu, care creste tensiunea. Astfel, Man s-ar putea sa aiba niste rezultate mai mari decat cele din noiembrie.





*Obscenul Toni

In mod normal, persoanele platite din bani publici, asa cum este si cazul primarilor, ar trebui sa vina la munca inainte de angajare cu o adeverinta de... suficienta mentala. In acest fel, s-ar evita (cu siguranta!) unele cazuri de iesiri autiste, precum cele apartinand lui Anton „Toni” Ardelean, primarul din Tautii Magheraus. La ultima sedinta de Consiliu Judetean, Toni a confundat Sala Mare a Palatului Administrativ cu birtul din colt, de la Nistru unde, la nevoie, “traje cate-un det’”. Dovada? „Celebrul” si abjectul sau limbaj, cu care s-a adresat primarului din Stramtura, a carui singura vina a fost sa se „intituleze”... Pasere. Un nume haios, ce-i drept, dar pentru Toni... doar un bun prilej de a-i adresa obscenitati. Don Ardeleoni, te faci de cacao! Si te mai aud si doamnele, zau asa!





*Imprumut electoral

Cu ocazia alegerilor preliminare din PSD s-au petrecut tot felul de ciudatenii. Pe langa amanuntul (deloc neglijabil!) ca pesedistii s-au furat intre ei, la Sighet s-a mai petrecut una demna de remarcat. Pentru votul electronic din cadrul puternicei filiale s-au folosit calculatoare. Calculatoarele primariei, desigur. Sculele respective au fost luate „de cu seara” de la Oficiul de Calcul al administratiei municipale, si montate la 200 de metri distanta, in sediul PSD. Cu un drum, s-a ”imprumutat” si un inginer de la acelasi oficiu, pentru a pune sculele in functiune. Asa a iesit votul (cum s-a auzit), cu sighetenii pe primele locuri si cu Vica Parvu pe o pozitie fruntasa. Cat despre calculatoare, fiind duminica, nimeni n-a avut nevoie de ele in primarie, asa ca faza a trecut neobservata. Pardon, aproape neobservata.





*Servul cucoanei

Pe administratorul Scolii generale nr. 5 il banuim ca nu se uita nici macar la televizor! Altfel nu ne putem explica cum a cutezat sa asocieze cuvantul „exceptional” cu invatamantul romanesc, aflat in plina greva didactica! O fi avand omul „famelie mare, remuneratie mica”, alea-alea, si nu vrea sa se puna rau cu cucoana-sefa la Inspectorat (despre care se zice ca-i mai preocupata de manichiura decat de reforma din invatamant, ba mai mult, ca ar fi si adepta a referatelor comuniste in care-si lauda intr-atat activitatea, ca ai impresia ca a dat o alta fata invatamantului maramuresean, de cand isi vantura toaletele inflorate pe holurile institutiei). Da’ nici chiar asa, ca sclavia s-a abolit de pe vremea lu’ Alecsandri!





*Micimanul frustrat

Fundatia pentru Tineret ii ofera posibilitatea noului presedinte al Consiliului de Administratie sa-si mai astampare orgoliul nemasurat, oferindu-im in sfarsitm un rol decizional. E sindromul micimanului frustrat, sinceri sa fim. Pare-se, calitatea de mare om de afaceri, administrator al unei firme imobiliare, nu a fost suficienta pentru orgoliul somoghian. Da’ asta nu-i motiv de tristete, ca nu-i suficient sa vrei, trebuie sa si poti, nene!





*Detu’ sau abonamentu’?

FC Baia Mare a apelat la o solutie de compromis pentru a-si imbunatati bugetul. A lansat pe piata abonamente pentru campionatul in curs, abonamente care se pot achizitiona de la chioscurile de ziare (important e sa vrei). Miscarea a demonstrat, daca mai era nevoie!, ca pentru Divizia C este cam dificil sa-ti faci… reclama. Rezulta: abonamentele raman vrafuri pe standuri, iar intrarea la meciuri se face (in continuare) la „mica intelegere” cu cei de la poarta. Motivatia? „Se iasa mai ’eftin asa. Dau de-un det de palinca si intru in orice etapa”, a motivat un hatru “suporter”.





*UDMR la gradi’

Dupa sforaitoarele declaratii ale liderilor „majoritarilor printre minoritari” cum ca vor face si vor drege intru asigurarea locurilor la gradinitele cu predare in limba maghiara, conationalii s-au convins ca totul a fost doar un bluff electoral. Pusi in fata faptului implinit, cativa votanti de seama ai minoritarilor au declarat sus si tare ca din cauza faptului ca s-au vazut cu copiii trimisi acasa „din lipsa de locuri”, se svor razbuna cu stampila in noiembrie. „Ca nici pesedeu’ nu ne-a mintit asa, de la obraz!” Io?





*“Taierea” mobilului!

Se vede treaba ca primarilor „trandafirii” le lipseste grija financiara a baronului Cosma. Par egzample, primaru’ Vasile Ardelean de Ulmeni a strans atat de mult cureaua, incat nu si-a mai putut plati nici macar telefonul mobil, suspendat de cateva zile bune! Nici nu e de mirare ca bietul om nu mai are chef sa treaca pe la primarie. Ca vorba aia, pe cand era musiu Cosma “prezident” isi mai permitea omu’ ba o Solenza de spart gura targului, ba o gustare la pizzeria comunala, pardon!, oraseneasca. Acuma... nici macar de mobil „nu mai este” bani.





*Banu’ si Draganu’

Ce ti-e dom’le si specializarile astea! Taman cand se pregatea Gheorghe Dragan (fostul consilier al prefectului in problemele rromilor) sa-si completeze “nomenclatorul” de meserii, a fost destituit! Si cand te gandesti ca bietul om isi facuse intre doua cantari si o audienta (ca deh, are studii juridice) cu tiga... pardon, romii, sa-i invete carte pe analfabeti! Acu’ e drept ca si cererea mare (vreo trei persoaneee, zau!) “merita efortul”, si-i demonstra “competenta” si puterea de convingere. Da’, vorba aceea, nimic nu se pierde. Macar sa se scoata omu’, sa faca bugetu’ solicitat pentru aparitia la „Vine Cluju’ pe la noi”! Da’ banii pentru Monumentul Rezistentei Anticomuniste la care s-a inscris, cand vin? Intrebam.





*Batranul si marea de cacao

Dupa ploaie se arata soarele. Asa spune proverbul pe care il cunoaste si Augustin Griguta Botis, „poetul nepereche” al DPC Maramures. Totusi, pentru Griguta, timpurile de vis cand lustruia alene bancile Senatului au apus. Si dupa catastrofa, urmeaza colapsul. Pe langa datoriile astronomice pe care le-a creat, organigrama sa aberanta, licitatiile fantoma la centre teoretic inchise, copii muritori de foame si ’jde procese, culmea Gropii Marianelor cu… cacao in care se scufunda batranul poet: recent, instantele au dat castig de cauza angajatilor! Si mai recent, peste 20 de asistenti maternali l-au tarat din nou pe Botis pe holurile Tribunalului. Colectionarul de procese are toate sansele sa aduca o caruta de bani (de acasa, nea Botis sau tot noi platim... de la buget?) tuturor celor pe care i-a concediat abuziv. Griguta, las-o mai moale, ca te termina astia!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.