• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 28 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 22 Iulie , 2012

Patriarhul Daniel, la Sighetu Marmaţiei!

După ce la sfârşitul anului 2009 l-am avut ca oaspete de seamă, pentru prima dată în calitate de Patriarh al României, pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel Ciobotea, în perioada 29 iunie – 2 iulie a.c., la invitaţia Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Justinian Chira, Maramureşul şi Sătmarul l-au avut din nou ca oaspete pe Preafericirea Sa Daniel, însoţit de aproximativ 20 de ierarhi, membri ai Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Dacă în decembrie 2009, Preafericirea Sa a poposit în oraşul reşedinţa de judeţ şi eparhie, Baia Mare, pentru a fi ridicat la rangul de arhiepiscop onorific, I.P.S. Sa Justinian, la începutul acestei luni, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a vizitat Maramureşul Voievodal. Din programul Preafericirii Sale nu putea lipsi Sighetu Marmaţiei. După târnosirea bisericii Mănăstirii Bârsana, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a întâlnit cu primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, şi cu alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale. Delegaţia patriarhală a vizitat Memorialul Sighet, biserica comunităţii ortodoxe ucrainene şi Palatul Episcopal din Sighetu Marmaţiei, iar la Mănăstirea Sapânţa – Peri a făcut un popas duhovnicesc. Apoi, Preafericitul Patriarh Daniel a plecat spre Ţara Oaşului.  

„În primul rând, vizita Prefericirii Sale ne onorează. Dacă în 2009, credincioşii din Baia Mare au avut bucuria de a-l avea ca oaspete, mă bucur că, acum, după trei ani, a venit rândul Maramureşului Voivodal să îl primească în această zonă, pe care noi o numim cu mândrie şi frică de Dumnezeu „tărâm al credinţei străbune”.

Despre noi, maramureşenii, se spune că stăm în genunchi doar în biserică. Şi, într-adevăr, această sintagmă ne defineşte, pentru că aici, de două milenii, oamenii au învăţat să se plece numai lui Dumnezeu şi având credinţa ca fiind singura armă să reziste în faţa cotropirilor străine şi a greutăţilor de tot felul.
Maramureşul este ţara dacilor liberi şi a voievozilor întemeietori de ţară, ţara bisericilor de lemn şi, mai ales, este un pământ binecuvântat de Dumnezeu prin oameni credincioşi, ospitalieri, drepţi şi curajoşi. Aceasta este moştenirea noastră de suflet, sfântă, pe care încercăm s-o ducem cu demnitate mai departe şi s-o transmitem generaţiilor viitoare.
Bazându-mă pe cuvântul Sfintei Scripturi, care spune că stăpânirile sunt rânduite de Dumnezeu, în calitate de primar al municipiului Sighetu Marmaţiei, voi pleda întotdeauna pentru o relaţie de colaborare, de apropiere, de conlucrare cu Biserica, pentru misiunea noastră comună, aceea de a face bine.
De-a lungul istoriei, cei mai de seamă domnitori ai noştri i-au avut ca sfătuiri pe patriarhii şi slujitorii Biserici şi exemplul lui Constantin Brâncoveanu şi Antim Ivireanu este relevant în acest sens, pentru că noi, aleşii cetăţenilor, trebuie să ne supunem deopotrivă Legilor ţării şi Legilor lui Dumnezeu.
Sper ca vizita Preafericirii Sale să binecuvânteze acest început de drum pentru Sighet şi pentru Maramureş şi să ne dea tăria şi înţelepciunea de a sluji lui Dumnezeu şi oamenilor.” – primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.