• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Aprilie , 2023

Paști în Maramureș, evenimentul de suflet al maramureșenilor

 Municipiul Sighetu Marmației, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, Centrul Cultural Sighetu Marmației și Muzeul Maramureșean, au organizat, a doua zi de Paști, la Muzeul Satului Maramureșean „Mihai Dăncuș”, un eveniment de suflet, devenit deja tradiție: „Paști în Maramureș”. 

În a doua zi de Paști, Muzeul Satului Maramureșean „Mihai Dăncuș” din Sighetu Marmației a îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a oferi publicului tot ce are Maramureșul mai frumos și mai de preț: muzică, port, meșteșuguri, bucate.

Evenimentul „Paști în Maramureș”, care a devenit deja o tradiție pentru Maramureș și care anul acesta sărbătorește 10 ani de la prima ediție, promovează satul tradițional maramureșean în zi de sărbătoare cu tot farmecul lui: muzică, port, meșteșuguri, bucate, într-o locație autentică: Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației.

Evenimentul a debutat cu un moment religios oficiat de Protopopiatul Ortodox Sighet. Apoi, satele Maramureșului și-au prezentat tradițiile, obiceiurile și bucatele în gospodăriile din Muzeul Satului. De la ora 14.00, a urmat un regal folcloric inedit, ce a antrenat publicul în atmosfera de sărbătoare a satului maramureșean. Au încântat participanții Orchestra Fisculașul, Robert Bărbos, Ionela Moruțan și îndrăgitul interpret Marius Ciprian Pop, care au încheiat seara cu cele mai frumoase melodii populare.

Vasile Moldovan, primarul municipiului Sighetu Marmației, a spus: „Le mulțumesc tuturor primarilor și reprezentanților comunităților care au răspuns invitației noastre și au înțeles că acest eveniment este o ocazie extraordinară de promovare a satului tradițional maramureșean și că ține de noi toți și de implicarea fiecăruia în parte ca acest tezaur, pe care noi maramureșenii îl deținem și pentru care suntem vizitați de oameni sosiți din toate colțurile lumii, să dăinuie peste timp. Mulțumesc grupurilor din Oncești, Petrova, Moisei, Săliștea de Sus, Măriucăi Verdeș cu Grupul Rădăcinilor Străbune și Slatina (Ucraina). Ați fost frumoși, autentici și foarte primitori.  Amfiteatrul natural al Muzeului, în cadrul căruia s-a desfășurat spectacolul de după-amiază, a fost animat până seara târziu, îndrăgitul interpret Marius Ciprian Pop încheind această ediție în aplauzele repetate ale spectatorilor. Mulțumesc tuturor celor implicați în organizare: Primăria și Consiliul Local Sighetu Marmației, Centrul Cultural, Muzeul Maramureșean și, totodată, Consiliul Județean Maramureș. Mulțumim, domnule prefect Rudolf Stauder, pentru faptul că ați împărtășit cu noi bucuria acestei frumoase sărbători”.

Pe scurt, a zecea ediție a evenimentului „Paști în Maramureș” a fost una de nota zece.

       

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.