Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Parteneriat excepţional în folosul dumbrăvicenilor
Săptămâna trecută a avut loc o şedinţă deosebit de importantă pentru comunitatea locală din Dumbrăviţa. Toţi factorii de decizie locali – primărie, biserică, şcoală, UAC Europe s-au reunit pentru a discuta priorităţile pentru acest an şi ce poate face fiecare pentru ca acestea să devină realitate.
La nivelul comunei Dumbrăviţa există, încă din primăvara anului trecut, un parteneriat la nivel interinstituţional, prin care Primăria, Parohia Ortodoxă Dumbrăviţa, Şcoala Dumbrăviţa, UAC Europe şi Asociaţia Nemus şi-au stabilit o serie de obiective comune în folosul dezvoltării şi prosperităţii comunităţii locale.
De altfel, comuna Dumbrăviţa a devenit un exemplu de colaborare interinstituţională, în care toţi factorii locali au încercat să conlucreze şi să-şi unească forţele pentru o serie de obiective comune.
Tocmai în virtutea acestui fapt, săptămâna trecută a avut loc o şedinţă deosebit de importantă la care au participat Daniel Vărzaru, Directorul financiar al UAC Europe, Corina Mulea, PR & Office Manager UAC Europe, primarul Felician Ciceu, părintele paroh Bogdan Ciocotişan, Dacian Dobrican, secretarul comunei Dumbrăviţa, Magdalena Tomşa, directorul şcolii Dumbrăviţa, precum şi alţi reprezentanţi ai şcolii. A fost o întâlnire constructivă, în care fiecare parte şi-a expus propunerile, sugestiile şi opiniile, astfel încât rezultatul să fie cât mai benefic pentru cetăţenii comunei.
Felician Ciceu, primarul comunei Dumbrăviţa, a spus că: „Întâlnirea care a avut loc între conducerea UACE prin domnul director financiar Daniel Vărzaru cu reprezentanţii Primăriei, Şcolii şi Bisericii a fost una extrem de importantă pentru comunitatea noastră. Pentru că aici s-au stabilit câteva proiecte pe care le vom pune în aplicare anul acesta şi din punct de vedere educaţional, cultural, religios şi chiar pe segmentul de infrastructură. Mai exact, s-a stabilit în detaliu felul în care va funcţiona şi în continuare Centrul AfterSchool prin susţinerea atât din partea Primăriei, voluntariat atât din partea Bisericii, cât şi susţinerea din partea UACE, plus Şcoala care se implică pe partea de cadre didactice. De asemenea, s-a stabilit înfiinţarea şi susţinerea unui Ansamblu la nivel de comună, care să cuprindă 15 perechi dintre cei mai buni tineri din toate satele aparţinătoare comunei Dumbrăviţa.
S-a stabilit că se va amenaja un parc de joacă pentru copii. Noi trebuie să ne implicăm, s-a stabilit că Primăria va amenaja în curţile şcolilor locuri de joacă pentru copiii de grădiniţă, iar UACE va amenaja un parc de joacă mai mare pentru toţi copiii. Am discutat despre o locaţie în acest sens şi primul loc de joacă va fi în Dumbrăviţa, urmând ca ulterior să vedem ce soluţii vor fi pentru a exista astfel de locuri de joacă şi în celelalte localităţi. Un lucru extrem de important este că pe viitor se doreşte ca în parteneriat cu UACE şi Şcoala să se înfiinţeze o Şcoală Profesională la nivel de comună. Dispunem de spaţii care se pretează pentru buna funcţionare a unei Şcoli Profesionale, iar acum vom începe demersurile pentru a consulta Inspectoratul Şcolar să vedem exact ce trebuie făcut în acest sens. De asemenea, am luat în discuţie şi posibilităţile care există pentru deschiderea unui Muzeu al Fisculaşului în Dumbrăviţa”.
Daniel Vărzaru, directorul financiar al UAC Europe a completat: „Este extrem de important ca toată lumea să se implice pentru binele comunităţii, iar întâlnirea care a avut loc demonstrează că toate instituţiile din Dumbrăviţa au acest interes. Doresc să menţionez că proiectele pe care le-am avut anul trecut în comunitate le continuăm, iar în plus anul acesta vom susţine proiectele pe care le-a enumerat deja domnul primar. Considerăm prioritare şi importante aceste proiecte şi ne dorim înfiinţarea unei Şcoli Profesionale la Dumbrăviţa şi amenajarea de locuri de joacă pentru copii. Noi, UACE ne implicăm, dar este foarte important ca toată comunitatea să se implice în ceea ce facem, iar în acest sens aş exemplifica faptul că fiecare locuitor se poate implica prin menţinerea curăţeniei în comună. Tot ceea ce facem ne dorim să fie durabil”.
Părintele Bogdan Ciocotişan a spus că: „Din punct de vedere cultural duhovnicesc vom continua colaborarea cu Şcoala şi vor exista numeroase manifestări religioase cum ar fi de Ziua Eroilor, excursii la mănăstiri, pelerinaje, întâlniri cu tinerii la nivel de Protopopiat. Ne bucurăm de continuarea proiectului la Centru After School „Sf. Ap. Andrei” început anul trecut, legat de istoria şi identitatea locală, prin editarea unei noi serii de manuale cu titlul „Istorie, Identitate şi Cultură locală” pentru promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor din zona Fisculaşului. De asemenea, un alt proiect important în perioada următoare, în perioada Postului Mare, este organizarea Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul Baia Mare, ediţia a III-a, cu participarea specială a Preasfinţiei Sale dr. Justin Hodea Sigheteanul”.
De asemenea, doamna director Tomşa Magdalena şi-a manifestat întreaga susţinere pentru aceste proiecte, manifestând un interes deosebit pentru deschiderea unei şcoli profesionale în comuna Dumbrăviţa, în parteneriat cu UAC Europe.
După întâlnirea care a avut loc la Şcoala Dumbrăviţa, a urmat o vizită la Centru After School. Practic, din luna martie, centrul va prinde din nou viaţă. Primăria Dumbrăviţa şi-a asumat susţinerea meditaţiilor de limba română, matematică şi engleză, plus transportul elevilor din celelalte sate ale comunei. Părintele Bogdan Ciocotişan, împreună cu doamna psiholog Monica Puha, vor susţine, în mod voluntar, cursul de „Istorie, cultură şi identitate locală”, iar la finalul anului şcolar, participanţii la curs vor putea participa la un concurs de eseuri, ai cărui câştigători vor fi premiaţi de sărbătoarea comunei. Mai mult, tot la fel ca şi anul trecut, părintele Bogdan Ciocotişan şi Monica Puha vor susţine cursuri de dezvoltare personală şi din acest an şi bune maniere şi educaţie civică. De asemenea, UAC Europe va susţine un club ştiinţific în cadrul After School.
A urmat apoi o vizită la Biserica din Dumbrăviţa, unde părintele Bogdan, pe lângă prezentarea lăcaşului de cult, le-a mulţumit încă o dată reprezentanţilor UAC Europe pentru sprijinul acordat pentru achiziţionarea instalaţiei de sonorizare. Apoi a fost vizitat căminul cultural, la care se lucrează intens şi care va fi cu adevărat o construcţie reprezentativă pentru comuna Dumbrăviţa.
La final, toţi participanţii au fost de acord că astfel de întâlniri trebuie să aibă loc mai des şi că cea mai eficientă metodă de dezvoltare locală este colaborarea şi dialogul între toţi factorii decizionali. Daniel Vărzaru, directorul financiar al UAC Europe, şi-a arătat încă o dată întreaga deschidere şi susţinere pentru proiectele comunităţii, primarul Felician Ciceu la fel, iar părintele Bogdan Ciocotişan a arătat că se va implica în continuare, în mod voluntar, în proiectele locale. În concluzie, o întâlnire de bun augur, cu obiective îndrăzneţe şi importante, care însă prin perseverenţă şi implicare pot deveni realitate.