• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 27 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Noiembrie , 2024

Parlamentarii PNL Maramureș luptă pentru eliminarea inechităților din sistemul actual de pensii

Parlamentarii Partidului Național  Liberal din Maramureș fac un pas important în lupta pentru eliminarea inechităților din sistemul actual de pensii, odată cu adoptarea legii care prevede o indexare echitabilă a pensiilor militare. Noua lege propusă de parlamentarii PNL introduce un sistem de indexare a pensiilor militare în raport cu solda sau salariul de grad ori de funcție, asigurând astfel o actualizare justă și corectă a pensiilor.

 

Această inițiativă legislativă, votată în această săptămână în Camera Deputaților, reprezintă un pas major spre realizarea unui sistem de pensii mai echitabil pentru militari, care să reflecte mai corect meritele și sacrificiile acestora. Prin această măsură, parlamentarii PNL vor elimina discrepanțele dintre pensiile militare și vor alinia nivelul pensiilor la evoluția remunerațiilor în sistemul militar, oferindu-le foștilor angajați ai structurilor de apărare o siguranță financiară adecvată.

 

,,Proiectul de lege inițiat de PNL în beneficiul pensionarilor militari mai are un pas până la concretizare. Actul normativ, care prevede că pensiile militare vor fi indexate în raport cu solda sau salariul de grad sau de funcţie, a primit vot favorabil în Camera Deputaților și va ajunge la Senat pentru aprobarea finală. Nu este singura inițiativă a PNL în favoarea pensionarilor militari. O alta a vizat majorarea plafonului de neimpozitare a pensiilor militarilor crește de la 2.000 de lei la 3.000 de lei”, a transmis Cristian Niculescu Țâgârlaș, senator PNL Maramureș.

 

Această măsură a intrat în vigoare de la 1 octombrie 2024, iar de ea beneficiază circa 200.000 de pensionari militari.

,,Prin legea votată zilele acestea în Camera Deputaților, îndreptăm inechitățile care există în prezent în sistem. Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie. În cazul în care, în urma actualizării, rezultă o pensie mai mică decât cea aflată în plată, atunci se va menţine suma în plată”,a transmis Călin Bota, deputat PNL Maramureș.

 

Un alt obiectiv al Partidului Național Liberal constă în corectarea inechităților ce li s-au făcut pensionarilor din minerit și a celor care au muncit în condiții grele de muncă. Proiectul de lege depus de parlamentarii PNL Maramureș înlăturarea nedreptăților și inechităților din actuala lege, care îi pedepsește pe foștii mineri din Maramureș pentru munca grea din mină, prin înghețarea pensiilor în următorii ani. Proiectul se află în prezent în examinare la comisiile parlamentare, însă este blocat de reprezentanții PSD.

 

,,Facem toate eforturile necesare pentru a adopta acest proiect de lege în această sesiune parlamentară, deoarece știm cât de importante sunt aceste schimbări pentru pensionarii noștri care au muncit în condiții grele sau riscante. Ne propunem să le oferim acestora sprijinul pe care îl merită și să le asigurăm o pensie care să reflecte cu adevărat contribuțiile lor de-o viață”, a declarat candidatul PNL la Camera Deputaților, Călin Bota.

 

,,Noua lege a pensiilor a instituit ca stagiu mediu de cotizare luat în calcul la determinarea drepturilor cuvenite acestor persoane o perioadă de 25 de ani, iar pentru aceste categorii de pensionari a rezultat o pensie recalculată mai mică decât cea aflată în plată, iar majorarea acesteia ar fi posibilă doar după circa 3-5 ani, până atunci rămânând la nivelul aflat în plată înainte de recalculare, în condițiile în care ceilalți beneficiari de pensii ar avea parte anual de majorările instituite prin noua lege.

Acest sistem îi dezavantajează grav pe toți cei care au muncit în grupa I de muncă, care au avut salarii mari, datorită condițiilor de muncă, dar și procentul contribuției la bugetul de pensii a fost cu circa 30% mai mare decât cel aplicabil pentru condiții normale de muncă, ceea ce a permis, practic, reducerea stagiului de cotizare complet de la 25 de ani la 15, 17 sau 20 de ani.

Proiectul inițiat și depus la Senat de parlamentarii PNL Maramureș repară această nedreptate, stabilind ca în cazul persoanelor pentru care stagiul complet de cotizare, la data ieșirii acestora în pensie, a fost mai mic de 25 de ani, valoarea punctului de referință reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a prezentei legi și nivelul stagiilor de cotizare complete prevăzute de legislația valabilă la data ieșirii la pensie.

Am încredere că parlamentarii liberali vor reuși să obțină sprijinul necesar pentru acest proiect de lege, astfel încât să fie adoptat în actuala sesiune parlamentară și să pună capăt discriminărilor prevăzute în actuala lege a pensiilor”,a declarat Ionel Bogdan, candidat PNL Maramureș la Camera Deputaților.

 

Parlamentarii liberali vor continua să lucreze pentru ca această lege să fie aprobată cât mai curând, astfel încât pensionarii să beneficieze de efectele benefice ale reformei în cel mai scurt timp. ,,Angajamentul nostru față de un sistem de pensii echitabil și adaptat la nevoile reale ale pensionarilor rămâne o prioritate pentru echipa PNL Maramureș. Acest proiect de lege nu este doar despre pensii – este despre respectul față de munca și sacrificiul celor care au muncit o viață întreagă în condiții grele. Prioritatea noastră rămâne în continuare bunăstarea maramureșenilor, a oamenilor care prin munca lor au contribuit la economia țării noastre”,a mai transmis Cristian Niculescu Țâgârlaș, candidat PNL la Senatul României.

 

CMF 11240002

 

    

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.