• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 26 Februarie , 2012

Parlamentarii, la raport!

Un mandat de parlamentar se castiga cu promisiuni si incepe cu un juramant. Ce ramane in urma lui? Pai, cateva initiative legislative, cateva luari de cuvant si interpelari. Sesiunea parlamentara septembrie – decembrie 2011 este cea de-a sasea sesiune din cele opt cate sunt intr-o Legislatura.

Altfel spus, senatorii si deputatii au parcurs trei din cei patru ani  de  mandat,  ultimul  fiind  si  an  electoral,  astfel  ca  activitatea  lor  in  Legislativ  este  de asteptat sa fie mai putin consistenta.

 

Din raportul IPP rezulta insa ca lucrurile nu au fost deloc roz. Dar mai bine detailam.

 

In cifre, activitatea deputatului Vasile Berci inseamna 13 Luari de cuvant in plen, 22 de Propuneri legislative initiate, 3 intrebari si interpelari si 20 de motiuni semnate. In perioada 19.12.2008 - 22.02.2012, prezenta la vot a deputatului la sedinte a fost de aproape 80%, procent care il claseaza pe locul 137 in clasamentul general al prezentei.

Potrivit IPP, deputatul Istvan Beres a avut 9 luari de cuvant, 27 de propuneri legislative, ocupand astfel locul 139 in clasamentul general, 2 intrebari si interpelari si a semnat 4 motiuni. In perioada 19.12.2008 - 22.02.2012, prezenta la vot a deputatului a fost de 89,6%, procent care il claseaza pe locul 59 in topul general al celor mai prezenti alesi.

 

Activitatea deputatului Stefan Buciuta se poate rezuma pe scurt astfel: Luari de cuvant in plen: 21; Propuneri legislative initiate: 14 (Locul 269 in top); Intrebari si interpelari: 11; Motiuni: 0. Prezenta la vot a inregistrat un procent de peste 85%, ceea ce-l claseaza pe locul 84 in clasamentul general.

 

In cifre, activitatea deputatului Nicolae Bud inseamna: Luari de cuvant in plen: 44; Propuneri legislative initiate: 15 (Locul 256 in top); Intrebari si interpelari: 0; Motiuni: 0. Deputatul a fost prezent la aproape 90% dintre sedinte, procent care il claseaza pe locul 56 in clasamentul general al celor mai prezenti alesi din Camera Deputatilor.

 

Activitatea deputatului Pavel Horj inseamna, in cifre, potrivit IPP: Luari de cuvant in plen: 35; Propuneri legislative initiate: 45 (Locul 47 in top), Intrebari si interpelari: 22; Motiuni: 20. Deputatul a inregistrat o prezenta de circa 47% la sedintele Camerei Deputatilor, clasandu-se pe locul 263 in clasamentul general.

 

Activitatea deputatului Doru Lese Brasoan inseamna: Luari de cuvant in plen: 32, Propuneri legislative initiate: 58 (Locul 26 in top), Intrebari si interpelari: 5, Motiuni: 0. Deputatul a inregistrat o prezenta de 73%, clasandu-se pe locul 184 in topul celor mai prezenti deputati.

 

Deputatul Florin Tataru si-a inceput activitatea in Camera Deputatilor abia in vara anului trecut. Totusi, activitatea sa, rezumta in cifre, nu e deloc subtire: Luari de cuvant in plen: 4, Propuneri legislative initiate: 1, (Locul 328 in top), Intrebari si interpelari: 6, Motiuni: 2.

Tataru face parte din Comisia pentru industrii si servicii si Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor, iar prezenta sa la sedinte intruneste aproape 80 de procente. Initiativa sa legislativa a vizat modificarea art. 31 alin.(2) din Legea educatiei nationale nr.1/2011.

Deputatul Gheorghe Zoicas apare in raportul IPP astfel:

Luari de cuvant in plen: 28

Propuneri legislative initiate: 29

(Locul 122 in top)

Intrebari si interpelari: 2

Motiuni: 0

 

Zoicas a inregistrat o prezenta de 86%, clasandu-se pe locul 100 in topul general al prezentei la vot. 

 

 

Din datele analizate de Institutul pentru Politici Publice (IPP) reiese insa ca sesiunea care tocmai s-a incheiat a fost una fara tensiuni majore intre Putere si Opozitie in care au fost inregistrate si cateva premiere. Reamintim ca in sesiunile dinaintea celei care face obiectivul prezentei analize, Opozitia parasea sala de plen din Camera din cauza modului in care Biroul conducerii sedintei contoriza numarul voturilor finale.

 

O premiera putem spune ca a fost infiintarea unui nou grup parlamentar. In sesiunea parlamentara analizata a aparut oficial un nou grup parlamentar, inregistrat sub numele de grupul parlamentar progresist. Este pentru prima data in perioada postdecembrista cand conducerea Legislativului recunoaste infiintarea unui nou grup format din membrii unui partid ce nu a participat la alegerile parlamentare. Pana acum, senatorii si deputatii care demisionau dintr-un grup parlamentar puteau forma ceea ce se numeste grupul independentilor.

 

A doua se refera la adoptarea, de catre conducerea Camerei Deputatilor, dupa ani intregi de eforturi ai societatii civile, a unei decizii privind sanctionarea a opt parlamentari „pianisti”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.