• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Iulie , 2012

Parcul Public Central, oaza verde a Băii Mari

Primăria Baia Mare a lansat proiectul „Creşterea calităţii vieţii urbane prin amenajarea Parcului Public Central”, un proiect care va înnobila zona centrală a municipiului cu un Parc ca în poveştile frumoase.

 
 

Primarul Cătălin Cherecheş şi Eleonora Gheţie, directorul SPAU, au prezentat proiectul care va îmbunătăţi viaţa băimărenilor. Un parc, în aparenţă, este un loc unde cresc copaci, iarbă, sunt bănci şi alei. Un parc obişnuit, dar ce se va face în Baia Mare va fi din categoria „first-class”. Ceva ce nu are această parte de ţară, şi nu numai.

Proiectul are ca termen de execuţie 24 de luni, respectiv până în februarie 2014. Va avea o suprafaţă de circa patru hectare şi o valoare totală de 15,9 milioane de lei, din care 10,1 milioane lei reprezintă finanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională, peste două milioane vin de la bugetul naţional, sub formă de finanţare nerambursabilă, şi doi la sută, procentul de cofinanţare al Primăriei Baia Mare.

 

Interesant e faptul că înainte de 1989, această suprafaţă de teren era cuprinsă în proiectul unui parc de mari dimensiuni, ce ar fi urmat să se realizeze pe terenul pe care se află actualul SRI şi alte construcţii ridicate după Revoluţie. Era prevăzut şi un lac, parc, zonă de agrement. Administraţia băimăreană este mulţumită că s-a reuşit salvarea celor patru hectare pe care se va ridica Parcul Public Central. Vor fi intrări din toate bulevardele ce înconjoară parcul.

Elementul central al Parcului va fi un complex expoziţional, în care va fi expusă colecţia de cactuşi a lui Vida Gheza. Mii de specii de cactuşi vor fi expuse pentru prima oară publicului. Va fi o expoziţie ce va depăşi graniţele ţării, ca importanţă şi frumuseţe.

Un alt punct de interes maxim al Parcului este labirintul verde, un labirint la propriu, realizat din arbuşti ce se pretează la un astfel de aranjament.

Fântâna din Parc va fi o pildă că şi în Baia Mare se poate face o fântână ce funcţionează şi este, culmea, şi frumoasă.

 

Aleile realizate de designeri în domeniu, locul de joacă, copacii, iluminatul, sistemul de irigare, sunt elemente ce vor face ca acest Parc să devină o destinaţie favorită a băimărenilor.

 
Cu regretul că în Baia Mare nu vom avea un Parc Dendrologic, ne bucurăm că vom avea un Parc Public Central.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.