• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Februarie , 2014

Paradigme universitare băimărene

În data de 5 martie a.c., la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu”, va avea loc lansarea revistei «Paradigme universitare băimărene», publicaţie periodică a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” filiala Baia Mare.

 
 
 

Revista este structurată pe şase mari capitole, reprezentând domeniile de cercetare ale cadrelor universităţii: Economie şi Informatică, Antropologie şi Sociologie, Mediu, Turism şi Istorie locală, Filosofie şi Comunicare, Medicină şi Sport, Recenzii şi Miscellanea. Acest număr este ilustrat cu grafică de Vasile Kazar, artist plastic născut în anul 1913 la Sighetu Marmaţiei. Vasile Kazar a studiat pictura la Baia Mare, Budapesta şi Paris, a fost muzeograf la Muzeul de Artă din Bucureşti şi, din 1950, profesor la Academia de Arte Plastice din Bucureşti.

 

Articolele publicate în acest număr al publicaţiei sunt prea multe pentru a le putea trece pe toate în revistă, dar amintim câteva dintre acestea. “Particularităţi ale conceptului de dezvoltare durabilă” (prof.univ.dr. Viorel Pop şi ec. Doina Viorica Pop) tratează conceputul de la lansarea acestuia, în anii ’80, şi până după Conferinţa pentru Dezvoltare Durabilă de la Johannesburg, cu completările, dezvoltările şi adaptările ulterioare aduse de către multe state, care, în funcţie de particularităţile geografice şi socio-economice şi-au elaborat strategii şi politici sectoriale, în care obiectivele economice şi cele ecologice sunt tratate coerent, într-un tot unitar.

 

În „20 de ani de Internet în România”, lect.dr. Magnolia Tilca, analizează evoluţia Internetului începând cu anul 1993, atunci când a luat naştere prima reţea românească de Internet în şcoli şi universităţi, cum a luat naştere domeniul “.ro”, cum s-a dezvoltat acesta şi cum a fost exploatat în mediul educaţional.

 

„Maramureşul – între tradiţie şi deconstrucţie identitară” (prof. univ. dr. Gheorghe Şişeştean) tratează Maramureşul ca un spaţiu generator de stereotipii culturale, care îşi păstrează actualitatea. Avem de-a face cu o examinare critică a acestor clişee culturale şi surprinderea fenomenelor de mutaţie culturale şi sociale care fac parte din această zonă, una dintre cele mai mobile şi inovatoare din România, „chiar dacă inovaţia culturală, scăpată de sub controlul legislativ şi de educaţie estetică cotidiană este generatoare de fenomene de pierdere a oricăror amprente local-identitare ale peisajului rural.”

 

Tot în legătură cu Maramureşul se află studiul “Geometriile sacre în Maramureş” (lect.univ.dr. Dan Ioan Bogdan), care îşi propune să demonstreze că geometria sacră este planul Creaţiei şi geneza tuturor formelor, o ştiinţă veche ce explorează şi explică tiparele energetice care creează şi unifică toate lucrurile şi dezvăluie modul precis prin care energia Creaţiei se organizează.

 

În fine, conf.univ.dr. Nicolae Iuga răspunde la întrebarea “Se poate învăţa filosofia prin exemple?”, dat fiind caracterul inaplicat al filosofiei, respectiv specificul ei de a se raporta la fapte în mod mijlocit, prin intermediul teoriilor ştiinţifice. Rezultatul demersului constă în aceea că identifică câteva tipuri de exemplificare practicate de către filosofii înşişi, în discursurile sau scrierile lor, unele cu referiri explicite la natura şi funcţia exemplului. 

 
 

O iniţiativă salutară

 

„Iniţiativa unor cadre didactice ale Universităţii noastre, care predau la Filiala Baia Mare, de a continua publicarea unei reviste proprii, locale, «Paradigme universitare băimărene», ajunsă în prezent, iată, la al treilea număr, nu poate fi decât una salutară.

O revistă în general, şi cu atât mai mult o revistă cu conţinut ştiinţific, este menită să creeze un climat de emulaţie intelectuală, prielnic pentru cercetare, să stimuleze gândirea creatoare, să constituie o invitaţie la dialog şi schimb de idei pe teme de actualitate, să ridice prestigiul academic al instituţiei pe care o reprezintă în municipiul Baia Mare şi, în general, în arealul de Nord-Vest al ţării.

Prin realizarea revistei «Paradigme universitare băimărene», cadrele didactice care predau la această Filială se circumscriu în mod meritoriu efortului de dezvoltare instituţională a Universităţii noastre, de afirmare a noastră în spaţiul academic şi în cel public local, de efectuare a unei necesare deschideri către mediile culturale şi intelectuale locale, către instituţiile şi organizaţiile existente în această zonă a ţării.”

 

Prof.univ.dr. Coralia Adina Cotoraci, rector al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.