Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Până la închiderea ediției, greva din învățământ continuă
Pentru prima dată, din 2005 încoace, sindicatele din Învățământ au declanșat o grevă generală în Educație. De la mijlocul lunii mai, peste 150.000 de cadre didactice și angajați din școli, care au semnat pentru declanșarea acestui conflict de muncă, plus cei care au aderat după aceea, au întrerupt lucrul pe perioadă nedeterminată. În fiecare școală a apărut comitetul de grevă.
Conform informărilor sindicatelor, comitetele de grevă din școli și grădinițe au fost formate din doi membri: liderul de sindicat (de regulă) plus un alt salariat. În perioada grevei, angajaților participanți la protest li s-a suspendat contractul de muncă, la fel ca în cazul unui concediu medical. Acolo unde sunt și profesori/ angajați, care nu au aderat la greva generală, aceștia au putut susține ore sau au putut supraveghea copiii care sunt aduși la școală/ grădiniță de către părinți.
Principalele revendicări ale sindicatelor pentru greva generală 2023 sunt: Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.
Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației.
Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic. Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ.
Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.).
Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.
Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.
După începerea grevei, au demarat și negocierile pentru încheierea conflictului. Au fost mai multe runde de întâlniri între liderii de sindicat și guvernanți, întâlniri fără un rezultat concret pentru greviști.
Guvernul a adoptat, în ședința de la mijlocul săptămânii trecute, memorandumul privind majorările salariale ale personalului din Educație prin noua lege a salarizării, prin care a vrut să oprească greva profesorilor, aflată în cea de-a treia săptămână.
Până la închiderea ediției, sindicatele nu au renunțat însă la protest, iar pentru 9 iunie au anunțat un nou miting în Capitală, la care sunt așteptați 20.000 de oameni.
Și în Maramureș greva continuă
Peste 1.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar din județ (personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic) au participat în 8 iunie, în municipiul Baia Mare, la un marș de protest al tăcerii și al demnității, organizat de Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș (SLI MM).
Cea de-a 5-a acțiune de protest a SLI MM, pentru aceleași revendicări, este organizată în a treia săptămână de grevă generală și are ca scop reiterarea revendicărilor susținute, în continuare, de 80% dintre membrii de sindicat din școlile maramureșene, respectiv de 134.007 de profesori, personal nedidactic și auxiliar din întreaga țară.
Marșul de protest a început la ora 11.00 și s-a desfășurat pe următorul traseu: Casa de Cultură a Sindicatelor – strada Culturii – bulevardul București (Regele Mihai I) – bulevardul Unirii – strada Progresului – strada Culturii – Piața Revoluției – Instituția Prefectului.
„Întreg personalul din învățământ a fost nedreptățit și umilit în ultimii ani, iar ceea ce se întâmplă în aceste ultime trei săptămâni, de la declanșarea grevei generale la nivel național, este fără precedent. Revendicările noastre sunt simple: respect față de profesie, venituri corelate cu situația economică actuală, condiții mai bune pentru desfășurarea activității. Vreau să subliniez faptul că profesorii, și nu numai, doresc să revină la catedră, la muncă, să facă ceea ce le place. Dar, în ciuda variilor metode de descurajare și chiar intimidare la care au fost colegii noștri supuși în cele 11 zile de grevă, continuăm. Nu ne propunem să blocăm examene, să bulversăm viețile copiilor, dar este absolut necesar ca guvernanții să ia în serios solicitările noastre și să pună Educația pe primul loc pentru că, reamintesc, scopul nostru este unul generos și pe termen lung: cadre didactice mulțumite, elevi bine pregătiți și o țară cu un viitor sigur”, a spus Ioana Petreuș, liderul sindicatului maramureșean.