• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Iulie , 2012

Ovidiu Silaghi, atac la Aeroportul Internaţional Baia Mare

Ovidiu Silaghi, ministrul efemer al transporturilor, este un liberal cu state vechi în partid, din Satu Mare. În calitatea sa de ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi a dat dovadă, până acum, de imparţialitate şi corectitudine în treburile pe care le gestionează în minister. De exemplu, într-o zi, i s-a năzărit că Aeroportul Internaţional Baia Mare este prea aproape de o posibilă finanţare, ca atare a procedat aşa cum au spus liderii USL. Cu dreaptă măsură a tăiat, la modul imaginar, Aeroportul băimărean, pentru a face loc Aeroportului din Satu Mare la caşcavalul finanţărilor ce se derulează prin minister sau cu ajutor ministerial. O poveste pe care am mai citit-o de multe ori în aceşti 20 de ani. „Când venim noi la putere, radem tot!”, un titlu despre ce se întâmplă la ministerul Transporturilor în momentul actual.

 

Maramureşul este blestemat!

Aproape toţi miniştrii de la Transporturi au tăiat acest judeţ de la orice fel de finanţare. Cel mai prestigios brand al României, printre primele trei, Maramureşul a fost şi este în continuare izolat. Din punct de vedere rutier, feroviar şi aerian. Miniştrii de tristă amintire: unu’ Dobre, Berceanu şi alţii, ale căror nume nici nu le mai ştim, au considerat că această parte de ţară nu merită drumuri, căi ferate sau Aeroport. Pe de altă parte, cu puţine excepţii, nici Maramureşul nu a avut politicieni care să se bată pentru interesele judeţului.

GAZETA de Maramureş a publicat nenumărate materiale în care atenţionam că nordul ţării este izolat, părăsit şi la cheremul celor care s-au îmbogăţit din „te miri ce!”. Unele materiale au ajuns pe mese ministeriale, dar au fost trecute la „diverse”. Maramureşul a avut chiar şi miniştri care, aşa se spune, au făcut multe pentru judeţ. Trebuie o juma de zi pentru a parcurge Maramureşul, şi concluzia e că nici cei de aici nu au făcut nimic. Suntem izolaţi, am fost furaţi de toate bogăţiile din subsol, iar acum suntem la cheremul unor politicieni care nu au înţeles mesajul USL, la momentul în care opoziţia a ajuns la putere.

Nu are rost să spunem că s-a afirmat de către liderii USL că s-a terminat cu favoritismele, cu „partipriurile” de partid. Majoritatea românilor au crezut din nou că va veni adevărata schimbare, iar cei puşi să gestioneze treburile ţării sunt corecţi şi adevăraţi români.Nu credem că este cazul ministrului Ovidiu Silaghi.

 

Aeroportul Internaţional Baia Mare se bate de mult timp pentru a prinde o finanţare care ar duce la mărirea pistei cu 300 de metri, singura modernizare necesară pentru ca în Baia Mare să aterizeze orice fel de avion. În această variantă, s-ar putea aduce curse pe rute europene şi s-ar mări considerabil traficul pe Aeroport.

De mai mulţi ani, Tarom oferă bilete cu preţ mic celor din Satu Mare, pe când Baia Mare primeşte câteva, doar. Oamenii de afaceri de aici sunt obligaţi să meargă la Satu Mare, Cluj sau în Ungaria pentru a prinde o cursă spre destinaţie internă ori internaţională. Aeroportul din Baia Mare a fost sabotat, de mai mulţi ani, de mulţi politicieni care au considerat că Maramureşul este, ba o enclavă maghiară, ba suntem nişte subdezvoltaţi şi trebuie să ne mulţumim cu puţin.

Maramureşul nu este nici una, nici alta. În nordul ţării minoritarii maghiari sunt undeva la 18%, iar maramureşenii sunt oameni harnici şi răbdători, dar care lucrează pe toate meridianele. În concluzie, este nevoie măcar de Aeroport.

Trecem peste povestea banilor, care ba au fost, ba au dispărut, în urmă cu ceva ani, şi ne referim la situaţia de acum.

Anul trecut, Aeroportul băimărean a depus proiect de finanţare europeană pentru lucrările de modernizare la pistă, în principal. Pe atunci, Aeroportul Satu Mare nu avea nici măcar intenţia de a depune vreun proiect pentru finanţare. Din motivele cunoscute, expuse mai sus, solicitarea maramureşeană a fost pasată de colo-colo. Acum, după ce USL a venit la putere, iar ministru al Transporturilor este acest Ovidiu Silaghi, are şi Satu Mare proiect.

În mod normal se merge după principiul: „primul venit, primul servit”, asta în condiţii normale, într-o ţară normală, cu un ministru normal.

Nu avem dovezi, cei de la Aeroport sau autorităţile judeţului nu au dorit să comenteze sub nici un fel situaţia, ceea ce este regretabil, dar pe surse, am aflat că acest Silaghi ar fi spus că Baia Mare îşi poate lua „la revedere” de la finanţarea cerută. Ar mai fi spus că Satu Mare este cel care va beneficia de fonduri, respectiv dezvoltare.

 

Cine este acest Silaghi?

 

Membru PNL, de la începutul anilor ’90. A urcat scările importanţei în partid, până a ajuns în nişte funcţii greu de înţeles, chiar şi de pronunţat, în sensul că au denumiri lungi.A fost în Parlament şi a mai fost ministru al întreprinderilor mici şi mijlocii. A deţinut funcţii pe la Camera de Comerţ Satu Mare şi prin alte părţi, perioadă în care a căutat sprijin şi în Maramureş. Nu mai ştim pentru ce, dar maramureşenii, fiind oameni corecţi, l-au ajutat. Se poate vedea din presa vremii!

Acum e din nou ministru şi încă unul dintre cei mai importanţi. Se vorbeşte că a dus în minister mai multe cunoştinţe de-ale lui, din Satu Mare. Sunt bârfe că are ca şefă de cabinet tot o cunoştinţă din Satu Mare, sau ceva cunoştinţă de la PC Satu Mare, pe o funcţie interesantă, tot în zona aeronautică.

Probabil, aceste mişcări de personal sunt în spiritul legii, dar nu înţelegem de ce tratează problemele ministerului cu alte măsuri.

Cum îşi permite să scoată Baia Mare din cărţile unei finanţări, doar pentru că acea finanţare trebuie să meargă la Satu Mare? Îi solicităm premierului Victor Ponta să vadă situaţia de la Transporturi, iar dacă se confirmă aceste mârlănii care se fac în afara promisiunilor făcute de USL, să dispună reparaţia.

Maramureşenii au votat pentru schimbare, pentru o viaţă mai bună, pentru politicieni corecţi, cinstiţi. Aşteptăm! Dar vom reveni!

 

Liderii maramureşeni iau poziţie faţă de SilaghiLiderii USL Maramureş au făcut câteva declaraţii interesante despre subiectul Aeroportul contra Silaghi.

„Faptul că domnul ministru Ovidiu Silaghi este din Satu Mare este o certitudine. Faptul că domnia sa este subiectiv în ceea ce priveşte Aeroportul şi judeţul Satu Mare este iarăşi o realitate şi este de natură subiectivă. În legătură cu celelalte aspecte, cu blocarea investiţiei şi extinderea aeroportului Baia Mare nu cred că se va întâmpla aşa ceva, cel puţin nu într-o perioadă de un an de zile, de acum înainte” - Radu Ştef, preşedintele PNL Maramureş.

 

La rândul său, Mircea Ursache, liderul PSD Maramureş a fost ferm.

„Este clar că din punct de vedere al Comisiei Europene nu vor exista două finanţări. UE condiţionează finanţările Aeroporturilor, cu condiţia să existe o distanţă de peste 100 de kilometri între două Aeroporturi. Deci, există două proiecte depuse, unul depus de CJ Maramureş, de aproape opt milioane de euro, pentru mărirea pistei, depus anul trecut, şi un al doilea proiect, depus mai nou de către Satu Mare, de aproape 40 de milioane de euro. Tot conform procedurilor UE, întâietate au primele proiecte. Mai mult decât atât, în perspectiva funcţionării euroregiunilor este clar că pentru zona aceasta capitala reală a Maramureşului este Baia Mare. Din punctul acesta de vedere, cred că nici o intervenţie a nici unui ministru nu va duce decât la o politică raţională. Aeroportul principal să fie cel din Baia Mare, iar cel secundar, care poate fi pentru chartere, etc., să fie la Satu Mare. Nu mă îndoiesc că la nivelul ministerului Transporturilor problema finanţării şi a proiectului şi a banilor europeni va fi favorabilă pentru Baia Mare, deoarece e concluzia raţională şi corectă” - Mircea Ursache.

Comentariile celorlalți

Dhor de Sanchi pe 31.07.2012 la 18:07
Lupu-şi schimbă părul, ...Bruneţelul ăsta, încă, n-a-nţeles că ar trebui să se asorteze cu Ponta întâi la nivelul bla-bla-ului despre principii europene ş.a.m.d., şi abia pe urmă la culoarea frezei!
Mircea Serban pe 24.07.2012 la 08:15
Dupa ce natia aceasta de lume prostita de 22 de ani il va ejecta pe presedintele jucattor, vine randul celor care au distrus viata romaneasca!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.