• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 18 Martie , 2012

Soluţia pentru viitorul Sighetului: o strategie de dezvoltare pragmatică

Tânăr, dar cu o experienţă remarcabilă în administraţie, un om al faptelor, un om dedicat comunităţii, un om care respectă şi care e respectat. Ovidiu Nemeş, viceprimarul municipiului Sighetu Marmaţiei este unul dintre politicienii şi aleşii tinerei generaţii care are curajul, puterea şi voinţa pentru a conduce un municipiu important ca şi Sighetu Marmaţiei şi forţa de a construi un viitor mai bun pentru comunitatea în care crede şi cu care se identifică. Ovidiu Nemeş vorbeşte într-un interviu despre activitatea sa în cadrul primăriei şi despre decizia de a candida la funcţia de primar şi de a face echipă împreună cu Eugenia Godja.

 
 
Reporter: Ce soluţie de viitor le propuneţi sighetenilor?
Ovidiu Nemeş: Tot ce pot să spun este că o să venim în faţa sighetenilor cu o strategie de dezvoltare pragmatică axată pe priorităţile pe care sighetenii le-au indicat în campania făcută sumar de PNL, dar sigur preluată sub USL „Construim împreună Sighetul de mâine”. După această campanie de consultare publică, sau, altfel spus sondaj, o să putem spune ce se poate face şi ce nu. Noi nu dorim să facem promisiuni fără acoperire, dorim să arătăm cetăţenilor ce soluţii avem la problemele lor şi să le spunem când le implementăm. Cu siguranţă vom continua proiectele pornite de doamna primar Eugenia Godja, pentru că discutăm de o echipă care a muncit împreună 4 ani. Iar proiectele produse de această echipă vor fi susţinute în continuare.
 
Rep.: S-a desfăşurat o amplă campanie de consultări publice, ce probleme şi ce priorităţi aţi identificat în urma acestui demers?
O.N.: Cred că este prea devreme să discutăm despre aşa ceva. Noi acum procesăm informaţiile adunate. S-au adunat 2200 de răspunsuri privind problemele pe care le-au ridicat sighetenii. Toate aceste răspunsuri le vom transforma într-un proiect de guvernare locală. Am avut formulare cu 4 întrebări şi răspunsurile au fost adunate în două puncte din centrul oraşului, unde sighetenii şi-au spus părerea despre investiţiile care trebuie să fie, despre prioritizarea lor şi practic pe viitor îmi doresc să fac o administraţie aşa cum şi-o doresc ei.
 
Rep.: Care este mesajul pe care îl transmiteţi în prezent sighetenilor?
Ovidiu Nemeş: Am ales împreună cu doamna Eugenia Godja să facem o echipă. Echipă care să aibă ca obiectiv principal dezvoltarea Sighetului, o dezvoltare economică ce să ne dea resursele necesare îmbunătăţirii infrastructurii de drumuri, de utilităţi, să protejăm persoanele vulnerabile în special bătrânii şi copiii, să modernizăm unităţile sanitare şi să oferim cele mai bune condiţii în şcoli, grădiniţe şi creşe. De asemenea, problema locuinţelor este o prioritate. Noi avem începute construcţii, dar cred că latura aceasta de lobby în Bucureşti (care ne-a lipsit în toţi aceşti ani) va putea fi susţinută de doamna Godja. Pentru că ea cunoaşte realităţile oraşului, cunoaşte necesităţile oraşului şi ale Maramureşului Istoric, pentru că şi despre asta trebuie să vorbim. Şi are expertiza administrativă şi politică necesară deschiderii uşilor în viitorul Guvern.
 
Rep.: Despre absorbţia de fonduri europene?
Ovidiu Nemeş: Ştim că proiectele se susţin politic. Noi avem proiecte depuse, dar sunt proiecte care au fost respinse. Asta pentru că sunt raţiuni politice. La Sighetu Marmaţiei culoarea politică a primarului şi a viceprimarului n-au fost în concordanţă cu cea a guvernanţilor. Noi am fost vitregiţi de proiecte de atâţia ani. Doamna primar vorbea de 8 ani. Eu vorbesc de 4, pe care i-am simţit eu din plin. Dar aceeaşi problemă a avut-o aproape tot Maramureşul Istoric. Eu vorbesc de Sighet, pentru că asta mă doare, dar proiectul doamnei Godja pentru Parlament vizează întreaga problemă din Maramureşul Istoric. Oricum, toate proiectele depuse vrem să le implementăm, pentru că sunt proiecte bune, proiecte utile. Prioritar este Planul Integrat de Dezvoltare Urbană. Acesta este cel mai important proiect pe care o să căutăm să-l susţinem. Este un proiect mare, un proiect de peste 10 milioane de euro, care priveşte infrastructura în Sighetu Marmaţiei. Sigur că mai sunt speranţe să-l accesăm. De asemenea, sunt şi celelalte proiecte transfrontaliere, Podul Industrial peste Tisa. Plus că în momentul în care se pune la punct drumul spre Satu Mare şi relaţia Iacobeni, Sighetul va avea o altă deschidere. Dacă se reuşeşte deschiderea Podului industrial peste Tisa, este foarte important pentru transporturi, pentru că, de exemplu, relaţia cu Germania se scurtează cu 300 km. Înseamnă foarte mult, inclusiv pentru poziţionarea fabricilor şi centrelor logistice pe zona Sighet ca să fie aproape de zona prin care se exportă. Asta-i una dintre soluţii care ar veni şi pentru deschiderea unei noi perspective a locurilor de muncă. Dacă reuşim să facem acel pod, cu siguranţă vin investitorii în zona aceasta. Unii s-au arătat interesaţi deja. Povestea Podului industrial trenează, dar la un moment dat tot va trebui făcut din raţiuni economice care privesc România, nu doar Sighetu Marmaţiei. Şi, în final, vor înţelege şi cei de la Bucureşti că-i util pentru toată lumea. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.