• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 3 Februarie , 2015

OSPA sau OCPI, război pentru birouri

Oficiul pentru Studii Pedologice Maramureş are o istorie zbuciumată. Este o instituţie importantă, necesară şi fără de care nu se pot emite o mulţime de acte, documente. OSPA este în

subordinea ministerului Agriculturii, respectiv a Direcţiei Agricole Maramureş.

La înfiinţare a primit un teren şi a fost construită o clădire, actualul sediu, lângă Center. De la această clădire au plecat o parte din problemele actuale.

 
 

Imobilul a fost ridicat cu destinaţia OSPA, la parter şi etaj, respectiv laborator şi birouri. A mai fost construit un etaj în care a fost primit OCPI, oficiul pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Cele două instituţii nu s-au înţeles niciodată, în sensul că cei de la Cadastru au dorit să preia clădirea pentru a se putea organiza după dorinţa celor care au condus acest Oficiu. Având în vedere că serviciul pentru Cadastru este perceput ca fiind mai important, în decursul anilor factorul politic a decis, direct sau indirect, că acest imobil ar fi mai bun pentru birourile de la Cadastru.

Dar se omite un lucru important, birourile şi laboratorul au fost construite pentru OSPA. La sfârşitul anilor ’90 presiunile asupra celor care conduceau oficiul s-au înteţit. Directorul de atunci a fost chemat la etajul doi pentru a semna un contract de închiriere între OSPA şi OCPI, în sensul că proprietarul ar fi devenit un chiriaş în propria-i casă. Nu a acceptat nimeni şi au început procesele. Cei de la OCPI susţineau că imobilul este intabulat pe acest Oficiu.

 

În prima fază, OSPA a câştigat la Cluj, iar procesul a fost retrimis spre rejudecare la Judecătoria Baia Mare.

Din acest punct, lucrurile s-au complicat. Angajaţii de la OSPA afirmă că nu s-au primit citaţii pentru noul proces, iar juristul care se ocupa de instanţă a fost plecat în concediu. Cert este că au pierdut din cauza unor motive greu de înţeles. Sentinţa definitivă a fost dată în 2004.

După câştigarea procesului, cei de la OCPI au dorit să folosească imobilul. Cei de la OSPA nu au cedat şi de mai bine de zece ani este un război al petiţiilor, denunţurilor ce nu rezolvă situaţia destul de complicată.

Cei de la OSPA nu pot să îşi ia laboratorul în spate şi să plece în bejenie. Construcţia are caracteristicile specifice unei astfel de activităţi şi nici nu i-au oferit alte condiţii conforme cu necesităţile OSPA.

 

Petiţiile făcute de angajaţii Oficiului au primit fel şi fel de răspunsuri. Ba că nu este de competenţa acelor instituţii rezolvarea situaţiei, ba erau trimişi la cei care, probabil, ar fi trebuit să descâlcească povestea, Direcţia, respectiv ministerul. Dar factorul politic a influenţat decisiv rezolvarea acestei situaţii, schimbările de directori, în funcţie de cine era la putere, ceea ce nu a putut duce la un rezultat pozitiv. 

În disperare de cauză, angajaţii OSPA au făcut un denunţ la DNA. Culmea e că procurorii au constatat că s-au făcut ilegalităţi până la intabulare, dar nu se mai putea face nimic, deoarece faptele fuseseră prescrise. Aşa ne-au spus angajaţii, ei susţinând că există un răspuns al DNA la dosarul stufos al cauzei.

 

„Nu am înţeles de ce nu iau măsuri. Procurorii ar fi trebuit să constate ilegalităţile prin care o instituţie a statului a preluat un bun al altei instituţii prin acte ilegale. Ar fi trebuit să la anuleze şi să recomande respectarea legii. Noi le-am cerut dovezi, acte că este aşa cum spun, dar nu ne-au prezentat nimic. Răspunsul de la DNA a venit în urmă cu doi ani, aproximativ”, ne-au declarat angajaţii. Ei nu doresc să iasă public, deoarece s-au făcut presiuni asupra lor, au fost chiar ameninţaţi să tacă. 

 

OSPA realizează analize de sol, analize ale terenurilor în cazul unor PUZ-uri, PUD-uri, practic oriunde se construieşte ceva este nevoie de astfel de analize. Fără ele nu se pot emite acte, documente, nu se pot începe lucrări de construire. De asemenea, au contracte cu ministerul Agriculturii pentru activitatea de monitorizare a terenurilor agricole. În OSPA Maramureş lucrează, în momentul de faţă, nouă oameni. Ei nu şi-au mai încasat salariile din ianuarie anul trecut. Este vorba de lucrările încheiate cu ministerul. Practic, cei de la OSPA supravieţuiesc cu fondurile obţinute din mici lucrări încheiate la nivelul judeţului.

OCPI are un alt statut, în urmă cu mai mulţi ani s-a desprins de la ministerul Agriculturii, a trecut la Interne, în subordinea guvernului, iar acum este în subordinea ministerului Dezvoltării Regionale.

Cei care lucrează aici, se zvoneşte, şi-ar dori clădirea pentru ca fiecare să aibă birou separat, având în vedere că lucrează mult în privat. Vom reveni cu alte amănunte despre acest război absurd între două instituţii ale statului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.