• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 19 Mai , 2012

„Ortopraxia” bunilor credincioşi din inima Băii Mari

În urmă cu peste trei sute de ani, între 3 iunie - 6 octombrie, în 1711, trece la Domnul de aici de pe meleagurile maramureşene, cel pe care Dumnezeu l-a binecuvântat cu darul sfinţeniei şi anume, luminatul Ierarh Iosif Stoica, care a fost „pravoslavnic” Episcop Maramureşean şi Ierarh al Stavropighiei Partriarhiceşti a Ţaringradului, precum şi „administrator” al Mitropoliei Bălgradului, Ardealului şi altele”, după cum scrie pe antimisul său din 1693. Numele acestui sfânt a răzbătut prin negura vremurilor, iar anul acesta, când se împlinesc 300 de ani de la trecerea sa în ceata Sfinţilor Mărturisitori ai lui Hristos Domnul, este totodată şi un moment de prăznuire pentru parohia din Baia Mare, care îl are ocrotitor pe Sfântul Ierarh maramureşean. Anul acesta se împlineşte un deceniu de zilnică şi neîntreruptă slujire liturgică, dar şi de mari împliniri materiale, pastoral-misionare şi filantropice.   

În urmă cu peste un deceniu, pe 9 aprilie, în Duminica  Floriilor s-a slujit pentru prima data Sfânta Liturghie de către IPS Justinian, ocazie cu care s-a sfinţit şi s-a dat binecuvântarea pentru terminarea lucrărilor de construire a bisericii.  Trei ani mai târziu, după finalizarea picturii şi a iconostasului,  pe 24 aprilie 2004 am prăznuit pe Sfântului Iosif Mărturisitorul în prezenţa IPS Teologos, Mitropolitul Sereşului şi Nnigitei din Grecia, IPS Justinian şi PS Justin au săvârşit slujba de  târnosire a bisericii .

 

Ca o binecuvântare de la Dumnezeu, în data de 12 decembrie 2009, amintim  prezenţa PF Daniel în mijlocul credincioşilor din parohia noastră. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a binecuvântat şi sfinţit Centrul Social Multifuncţional Sfântul Iosif Mărturisitorul.

Toate aceste evenimente şi realizări în cei 11 ani de activitate sunt rezultatul lucrării harului dumnezeiesc, care s-a revărsat din belșug peste noi, prin purtarea de grijă şi  rugăciunile IPS Iustinian, dar şi prin binecuvântarea PS Iustin Hodea Sigheteanul, care din experienţa ctitoricească de biserici şi mănăstiri, ne-a împărtăşit, cu multă dragoste, sfatul, înţelepciunea şi curajul de a ridica această smerită biserică maramureşeană, pregătind parcă oraşul Baia Mare să primească în dar, mama tuturor bisericilor din Episcopia noastră, frumoasa şi monumentala Catedrală Arhiepiscopală. Astfel că de la cea mai mică şi smerită biserică din Baia Mare, şi anume bisericuţa de lemn, Sfântul Iosif Mărturisitorul şi până la cea mai impunătoare şi cea mai frumoasă Catedrală din Nord - Vestul Transilvaniei, rămânea o problemă de timp, pe care prezentul, după cum vedem, aproape a rezolvat-o, iar viitorul o va desăvârşi cu voia şi cu mila lui Dumnezeu.

În vremurile acelea, când în Baia Mare se ridicau peste 15 altare, membrii Consiliului Eparhial, care la rândul lor sunt ctitori de biserici, în Baia Mare şi în împrejurimi, au fost alături de noi, încurajându-mă şi susţinându-mă în toate demersurile, şi mai ales nu poate fi uitat vrednicul de pomenire P.C. Vicar Ciprian Suărăşan, care cu autoritatea, demnitatea şi înţelepciunea sa a intervenit în disputa apărută cu Inspectoratul Şcolar, cu privire la dreptul de proprietate asupra construcţiei şi care printr-un memoriu bine documentat juridic şi canonic a rezolvat acest litigiu pentru totdeauna. De asemenea, nu poate fi uitat arhitectul Petre  Ştefănescu, dar mai ales meşterul popular Ioan Pop care, în plin peisaj citadin a cioplit  în lemn de stejar şi brad, în minunatul stil maramureşean întregul complex format din biserica, altarul de vară cu turnul clopotniţă, librăria „Casa cărţii” şi Centrul social multifuncţional.                         

Această ctitorie din mijlocul oraşului Baia Mare reprezintă un act de înfăptuire a Ortodoxiei, adică „Ortopraxia” bunilor credincioşi din Baia Mare şi împrejurimi, în frunte cu membrii consiliului şi comitetului parohial, dar şi cu membrii „Asociaţiei Filantropice Sfântul Iosif Mărturisitorul”. Se cuvine tuturor, acum la ceas aniversar, când împlinim 11 ani slujire, la bisericuţa de lemn din partea mea şi a preoţilor împreună slujitori adâncă recunoştinţă, să le mulţumesc respectuos pentru încrederea acordată şi rog pe bunul Dumnezeu să le răsplătească cu harul, din darurile sale cele bogate.

 

Prin reactivarea Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, la 11 noiembrie 1990 Biserica strămoşească din aceasta parte de ţară românească binecuvântată de Dumnezeu, cunoaşte o perioadă de însemnate realizări materiale, dar şi spirituale.

Între zecile de biserici în construcţie şi vetre monahale reînfiinţate se găseşte şi Biserica cu Hramul ” Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, B-dul Republicii nr. 8, a cărei piatră de temelie a fost pusă de către Prea Sfinţia Sa Episcop Justinian al Maramureşului şi Sătmarului în anul 1993, deoarece în acea perioadă Seminarul Teologic Ortodox care poartă numele ilustrului ierarh maramureșean îşi desfăşura activitatea în cadrul Grupului Școlar de Industrie Uşoară din Baia Mare, din imediata apropiere.

Deşi în plin peisaj citadin, proiectantul acestui sfânt lăcaş – arhitectul Petre Ștefănescu a optat pentru arhitectura tradiţională a bisericii maramureşene.

Cu purtarea de grijă a P.S. Justinian şi P.S Justin Sigheteanul, Arhiereu Vicar, lucrările de construcţie ale bisericii au fost realizate de către meşterii Ioan Pop din Groşii Tibleşului şi Teodor Buryo din Suciu de Sus, între 1 octombrie 1999 şi 9 aprilie 2001, iar întregul Complex arhitectural, format din altar de vară cu clopotniţă, aghiasmatar, locul pentru lumânări, precum şi Casa Cărţii (magazin – librărie), au fost realizate de către meşterul Ioan Pop, între anii 2001-2003.

Biserica a fost împodobită cu o frumoasă pictură în ulei, în stil neobizantin de către pictorul Arunel Tătăran Pop din Baia Mare, între anii 2001-2004. Lucrările de sculptură a iconostasului, tâmplăria şi stâniile au fost realizate de către sculptorul Gheorghe Coroiu din Groşii Ţibleşului, între anii 2002-2004.

O zi importantă din istoria acestui Sfânt lăcaș este Duminica Floriilor din anul 2001 (9 aprilie), când P.S. Justinian al Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu preoţii Vasile Fodoruţ şi Ghiţă Man, au slujit pentru prima dată Sfânta Liturghie pe acest nou altar al oraşului Baia Mare şi al Episcopiei noastre.

Din nou, în Duminica Floriilor anului 2003 P.S. Justinian a slujit Sfânta Liturghie arhierească, a participat și P.S. Iustin Sigheteanul.

Pe lângă activitatea liturgică și pastorală, la această biserică funcționează şi Asociaţia Filantropică “Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorul”, formată din 71 de membri fondatori, având ca scop întrajutorarea şi sprijinirea unor categorii sociale defavorizate, neinstituţionalizate: persoane sărace cu handicap, neajutorate, bolnavi, bătrâni şi copii, oferind servicii de ajutor social şi umanitar, consultanţă şi consiliere socială şi spirituală, toate gratuite.

 

Pr Paroh Vasile Fodoruț

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.