Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 18 Decembrie , 2006
Originile unui artist
* Parintii artistului Dumitru Gorzo nu-si inteleg feciorul
Unul dintre cei mai promitatori artisti ai Romaniei din generatia tanara, Dumitru Gorzo, s-a nascut si a copilarit in satul Ieud. GAZETA i-a cautat parintii, pentru a afla raspunsul la intrebarea: de unde i se trage talentul?
Pentru cei care nu stiu, Dumitru Gorzo este considerat „copilul teribil al artei romanesti”. Nascut in Ieud acum 31 de ani, acesta a facut primele clase de liceu la „Dragos Voda” din Sighet, ultimele la liceul de arta „Tonitza” din Bucuresti, urmand apoi Universitatea de Arte Bucuresti, sectia pictura, acolo unde a luat si master-ul. Incepand din 2001, acesta a inceput sa acumuleze premii de recunoastere a valorii sale: cel al Fundatiei Artexpo in 2001, AFRA in Franta (2002), cel al tinerilor artisti decernat de UAP (2005), etc. Expozitiile sale din tara („Slobozicus coronat opus“, „Mister President is a sexual object“, „Welcome to paradise“, „DILITDOTCOM – Simptome ale mitului contemporan“ etc.), realizate in tara sau in strainatate (Italia si Franta, deocamdata), au reusit sa-l impuna definitiv in lumea buna a artei, cu surle, trambite si mult foc...
Gorzo a socat de mai multe ori publicul (la fel ca si Monet, Gauguin, Picasso si altii la vremea lor): atunci cand a reprodus Catedrala Mantuirii Neamului din slanina (!), ca protest pentru ideea amplasarii acesteia in Parcul Carol, cand l-a zugravit pe Stefan cel Mare cu sani de femeie (in plin an dedicat domnitorului), sau cand i-a intruchipat pe toti presedintii Romaniei de la Ceausescu incoace, ca pe niste obiecte sexuale (ilustrate de artist in doua etape, cea de alegere si seductie, pe de o parte, si cea de cerere si asteptare, in care electoratul asteapta de la presedinte satisfacerea unor nevoi comparabile ca intensitate doar cu nevoile sexuale). Gorzo a socat intreg Bucurestiul si cu „coconii” lipiti peste tot prin oras, de presa a ajuns sa creada ca acestia sunt opera unei secte sataniste...
Un lucru demn de remarcat: in toate compozitiile si expozitiile, Dumitru Gorzo pomeneste de Maramuresul natal, locul caruia artistul ii spune „acasa”, in timp ce locurile pe unde haladuieste azi le considera „de trecere”. Oricum ar fi, Gorzo este unul dintre cei mai prolifici si apreciati artisti ai Romaniei, ale carui realizari au ajuns sa fie vandute pe piata artei cu preturi de mii de euro, astfel ca acesta traieste exclusiv din ceea ce picteaza, ceea ce nu este la indemana oricui.
Originile
Parintii artistului (cvasinecunoscut in Maramures, Baia Mare sau Sighet), locuiesc in centrul satului, intr-o gospodarie traditionala tipica-casa din lemn impodobita cu prispa pe stalpi. O casa care inspira, asezata intr-unul dintre cele mai frumoase sate maramuresene. Tatal, numit tot Dumitru, este tamplar de meserie, strungar si cioplitor in piatra (tocila realizata de el din gresie, poate depune marturie in acest sens).
„Am patru copii, dintre care trei feciori si o fata. Cel mai mare a absolvit hidrotehnica si filozofia la Bucuresti, si lucreaza tot acolo. Mezinul este inca la liceu, in Sighet. De Dumitru stiti, iar fata este studenta tot in Capitala, si tot la arte, la sectia film si foto”, ne-a insirat tatal (mirat ca cineva din Maramures se intereseaza de fiul sau celebru in Bucuresti) lista urmasilor, asta in timp ce lucra la confectionarea unui dulap de stejar, in atelierul propriu.
Om intelept, Dumitru Gorzo senior nu a intervenit deloc in formarea profesionala a fiului devenit celebru de tanar: „Nu-l intreb niciodata ce face, nu-l intreb daca se insoara, nu i-am zis ce anume sa se faca (avocat, doctor sau inginer, treaba lui), l-am lasat sa-si aleaga singur drumul. Vine acasa des, si face ce vrea. Cand a avut expozitia aia mare de la Sala Palatului am mers si eu sa vad, in rest nu-l intreb si nu-l incurc”. De unde anume are Dumitru junior atractia fata de arta, tatal acestuia nu stie sa raspunda: „Nu parea atras de arta la inceput. Cam inainte de a merge la liceu, a inceput sa lucreze cu culorile. Eu nu am fost cu arta, si nici mama lui. Doar bunicul meu, pe vremuri, a avut atractii de acest fel. Poate de acolo i se trage”.
Arta suprarealista si profund avangardista a lui Dumitru Gorzo este greu de asimilat si priceput pentru tatal acestuia, care totusi nu e deloc deranjat de asta: „Prea multe nu inteleg eu din ceea ce face el, da’ nu-i nici un bai”.
In satul Ieud de pe Valea Izei, batranul Dumitru Gorzo realizeaza un dulap din stejar, realizat din unghiuri drepte si masuratori precise. In acelasi timp, in Bucuresti, tanarul Dumitru Gorzo, in atelierul sau, creeaza arta, forme stranii si neobisnuite, proteste civice si sociale, zvarcoliri ale unui suflet de artist protestatar care deja a devenit mare. Si care inca nu a scos din cutiuta inimii si din mangaierea uneltelor de lucru tot ceea ce avea de spus lumii.
Gorzo este un adevarat ambasador al Maramuresului peste tot pe unde-l duce lumea artei, precum celalalt ieudean ajuns celebru, trubardurul Stefan Hrusca.
Teofil IVANCIUC
teofil@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.