• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Octombrie , 2012

Organizaţiile de tineret băimărene, slabe şi fără orizont

Organizaţiile de tineret din Baia Mare s-au întâlnit la Primăria Baia Mare, sala Europa, cu primarul Cătălin Cherecheş, pentru a prezenta un proiect despre instituţia „Lucrătorului de tineret” şi rolul acesteia în complicata integrare a tinerilor în societate.

 
 

O întâlnire care a devenit interesantă după ce primarul băimărean a cerut câteva lămuriri, explicaţii.

La masa unde aleşii băimărenilor dezbat problemele importante ale oraşului au luat loc liderii unor organizaţii de tineret, destul de multe după prezenţă, în fapt nu ştim câte şi care, deoarece nu s-au prezentat, iar solicitarea noastră de a primi o listă cu organizaţiile prezente a rămas doar în stadiul de promisiune.

O tânără, ce părea a fi psiholog, a prezentat o chestie din care am putut trage o concluzie: este nevoie de lucrători de tineret, respectiv cei care s-ar ocupa cu sfătuirea tinerilor, ce e mai bine şi ce e mai rău.

Am mai aflat că 80 la sută dintre tinerii de azi sunt cu probleme, că au nevoie de psiholog, psihiatru şi cine mai ştie ce. S-a mai spus că acest procent de tineri, 80%, sunt din categoria celor neadaptaţi, a celor care se droghează, consumă alcool, fumează şi alte vicii. De asemenea, sunt prizonierii reţelelor de socializare, a jocurilor pe calculator. Ni s-a ridicat părul de câte fac tinerii de azi.

Psihologul a mai spus că administraţia locală ar trebui să fie mai interesată de problemele tinerilor şi să sprijine activităţile acestor ONG-uri.

 

Primarul Cătălin Cherecheş a reacţionat ferm la acuzele voalate. I-a întrebat pe cei de faţă câţi tineri din Baia Mare ştiu de activităţile lor, cum îi mobilizează şi ce fac de fapt. Răspunsurile au fost pe măsura expunerii. Adică, psihologii şi profesorii cu trei ani de predat, sau alţii care nu au spus nimic, s-au bâlbâit şi au fost incoerenţi.

Întâlnirea s-a terminat cu promisiunea primarului că îi va sprijini financiar, din resursele proprii, să realizeze un sondaj printre tinerii băimăreni cu privire la nevoile şi necesităţile acestora. Un sondaj care ar urma să fie realizat de o instituţie specializată.

 

S-a mai vorbit de Casa Tineretului şi de disponibilitatea administraţiei băimărene de a sprijini proprietarii, administratorii să reabiliteze Casa.

Lăudabilă intenţie, dar la Casa Tineretului ar trebui să se intre cu „buldozerul”. Una dintre cele mai mari erori făcute după Revoluţie a fost acordarea fostului patrimoniu al UTC organizaţiilor de tineret. Au trecut 20 de ani de atunci şi se vede că aceste organizaţii nu au fost decât nişte lipitori pe bunurile pe care le-au primit în administrare.

În Baia Mare, nu mai spunem nimic de banii şi alte bunuri care au fost la acel moment. Ştim că există câţiva şefi de la UTC care au averi, dar… În schimb, Casa Tineretului este un imobil prea important ca să mai fie lăsat la mâna unora care nu au făcut mai nimic.

Activităţile pentru tineret sunt inexistente, cel puţin aşa cum înţelegem noi acest lucru, Casa a ajuns o ruină şi se dărâmă, încet, încet.

 

La această oră, are o datorie spre administraţia locală de peste un miliard de lei, taxe şi impozite. Nu vor putea plăti niciodată, deoarece din această Casă s-a făcut un „bisnis” pentru unii dintre cei care trăiesc de pe urma acesteia. Este ruşinos ce se întâmplă, dar poate a venit momentul ca administraţia să facă demersurile necesare pentru a prelua acest imobil şi a-l reda tinerilor. Vom reveni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.