• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 04 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Februarie , 2013

Oraşul Seini a fost prezent la Târgul de la Berlin

La sfârşitul lunii ianuarie, a avut loc, la Berlin, a 78-a ediţie a „Grune Woche” - Expoziţia Internaţională pentru Industrie Alimentară, Agricultură şi Horticultură, manifestare la care au fost prezenţi şapte producători tradiţionali din Maramureş, dintre care doi au reprezentat oraşul Seini.

 
 
 

Gabriela Tulbure, primarul din Seini, şi cei doi producători constituiţi în PFA, Mircea Firisar şi Jozsef Strauder au impresionat prin calitatea produselor 100% naturale, oferite spre vânzare unui public bun cunoscător a ceea ce înseamnă produs de calitate, tradiţie şi bună practică în producţia de alimente tradiţionale.

 

Târgul de la Berlin este axat pe tradiţii. Au fost standuri din peste 70 de ţări cu produse tradiţionale, cu folclor şi cu oferta de natural, nealterat de o industrializare excesivă. Pentru nemţii care au participat la eveniment a fost foarte important să ştie din ce este făcut produsul oferit spre degustare şi vânzare, cum este făcut, dar mai ales, să reprezinte tradiţia zonei din care vine. Nemţii au fost în număr foarte mare, este un târg de tradiţie şi au dorit să vadă şi să compare produsele între ţările participante. La această ediţie, standul României a fost bine reprezentat, iar în cadrul acestuia, Maramureşul, şi mai ales Seiniul, au avut parte de felicitări, de aprecieri pentru cele oferite.

 

Mircea Firisar este la a doua participare şi a adus spre vânzare fructe uscate, tăiţei de casă, vin, magiun, suc de mere şi must. Tăiţeii de casă i-au impresionat cel mai mult pe cumpărători, dar şi sucul de mere, mustul, fructele uscate.

 

„Poate că spaţiul pe care l-am avut la dispoziţie a fost un pic cam mic, dar am avut parte de un aflux foarte mare de vizitatori. Eu mai particip şi în ţară la astfel de târguri, dar la noi nu vezi aşa ceva, atât de mulţi vizitatori care doresc informaţii despre produse. Ei sunt interesaţi de tradiţii, nu atât de produse bio, cât de produse tradiţionale. Cu tradiţia, cu portul popular îi putem cuceri fără nici o problemă. Am avut succes, având în vedere faptul că suntem o firmă mică, dar pot spune că sute de nemţi au degustat sucul de mere şi mustul. Tot al doilea sau al treilea cumpăra din ceea ce am dus. Pentru mine a fost un pas înainte, acum ştiu exact ce trebuie să fac la o viitoare ediţie. Voi renunţa la pahare de plastic şi voi duce pahare de sticlă. Pe de altă parte, cred că dacă avem un pic de sprijin, singuri nu putem, am avea o şansă să încheiem contracte. Nemţii sunt foarte deschişi spre această zonă a produselor tradiţionale. La închiderea târgului au venit reprezentanţi ai unor restaurante care au dorit să cumpere tot ceea ce a rămas, dar au oferit un preţ foarte mic. Produsele rămase le-am putut valorifica acasă. Una peste alta, a fost o activitate utilă şi îmi doresc să mai merg pentru că, în acest mod, ne putem face cunoscuţi. Şi este foarte important, deoarece oraşul Seini are produse tradiţionale care pot sta cu cinste la orice stand, în orice expoziţie din Europa”, a spus Firisar. 

 
 

Jozsef Strauder este la prima participare şi a adus 15 sortimente de produse din carne de porc. Are 28 de ani şi conduce o afacere de familie. Are o fermă de animale, dar colaborează cu crescători de animale din zona oraşului Seini.

 

„A fost foarte bine, am fost impresionat de mărimea târgului, de numărul mare de vizitatori şi cumpărători. Firma pe care o conduc face parte din Asociaţia producătorilor de produse tradiţionale Maramureş. Poate dacă am fi avut un spaţiu mai mare ar fi fost şi mai bine. Anul viitor, îmi doresc ca Asociaţia să se organizeze, şi, pe lângă ceea ce ne va pune la dispoziţie ministerul, să avem un stand mai mare şi poate vom reuşi să încheiem şi contracte ferme. Cred că aş face faţă unei astfel de provocări deoarece produsele pe care le realizăm noi sunt tradiţionale şi respectă reţeta din familie. Confirm faptul că nemţii sunt atraşi de acest fel de produse. Ei vin şi te întreabă ce conţin, cum le-ai realizat, după care gustă şi în general au şi cumpărat. Sunt mulţumit că s-a vorbit de Seini acolo, în Berlin”, a spus Strauder.

 

Cei doi producători din Seini au standuri permanente în Baia Mare, în Piaţa Revoluţiei, la fiecare sfârşit de săptămână.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.