• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Mai , 2013

Operaţiunea declaraţii de venit

Termenul limită pentru depunerea declaraţiei de venit este 27 mai. După completare, formularele pot fi depuse: la administraţia fiscală în a cărei rază teritorială contribuabilul are domiciliul fiscal sau transmise prin poştă, cu confirmare de primire; prin mijloace electronice, pe portalul www.e-guvernare.ro, de către contribuabilii persoane fizice deţinători de certificate digitale, care semnează în nume propriu declaraţia. Nedepunerea până în 27 mai a declaraţiilor de venit de către persoanele fizice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 la 500 de lei.

 
 
 

Se apropie gongul final pentru depunerea declaraţiilor de venit corespunzătoare anului 2012, respectiv: – „Declaraţia privind veniturile realizate din România”, formular 200 şi „Declaraţia privind veniturile realizate din străinătate”, formular 201, pot fi depuse până în 27 mai, având în vedere că termenul limită de depunere, 25 mai, este zi nelucrătoare.

Declaraţia privind veniturile realizate din România, formular 200, se completează şi se depune de către contribuabilii care în 2012 au realizat venituri din: activităţi independente; cedarea folosinţei bunurilor; activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real; transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise; operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni similare, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacţionate pe pieţe autorizate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Declaraţia privind veniturile realizate din străinătate, formular 201, se completează şi se depune de către persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România şi persoanele fizice nerezidente care îndeplinesc condiţiile de rezidenţă.

Declaraţia se depune pentru veniturile din străinătate, impozabile în România din: profesii libere; activităţi comerciale; valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală; cedarea folosinţei bunurilor; activităţi agricole; dividende; dobânzi; premii; jocuri de noroc; transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal; câştiguri din transferul titlurilor de valoare; câştiguri din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract şi alte operaţiuni similare; alte venituri din investiţii; pensii; alte venituri impozabile, potrivit Codului Fiscal.

 

Formularele 200 şi 201 pot fi obţinute direct, gratuit, de la sediile administraţiilor fiscale sau se pot descărca de pe websiteul ANAF, de la adresa www.anaf.ro, secţiunea Declaraţii electronice/ Descărcare declaraţii – în cazul depunerii lor online.

 

După completare, formularele pot fi depuse: la administraţia fiscală în a cărei rază teritorială contribuabilul are domiciliul fiscal sau transmise prin poştă, cu confirmare de primire; prin mijloace electronice, pe portalul www.e-guvernare.ro, de către contribuabilii persoane fizice deţinători de certificate digitale, care semnează în nume propriu declaraţia.

După transmitere electronică, contribuabilii sunt obligaţi să consulte starea declaraţiei prin vizualizarea acesteia, accesând http://www.anaf.ro/StareD112.

Contribuabilii care au mai multe surse sau categorii de venit şi au obligaţia depunerii formularului 200 vor completa „Anexa la Declaraţia privind veniturile realizate din România“ pentru fiecare sursă de venit.

Nedepunerea până în 27 mai a declaraţiilor de venit de către persoanele fizice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 la 500 de lei.

 

Formularele se completează de către contribuabili sau de către împuterniciţii acestora potrivit dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, înscriind cu majuscule, citeţ şi corect, datele prevăzute de formular. Formularul se depune, împreună cu anexele completate, dacă este cazul, în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, precum şi online, în situaţia în care contribuabilii dispun de un certificat digital calificat, conform prevederilor legale.

 

Declaraţia se completează şi se depune pentru următoarele categorii de venituri:

 

1. Activităţi independente: activităţi comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală, venituri realizate de persoanele fizice dintr-o activitate desfăşurată într-o formă de organizare cu personalitate juridică. Nu au obligaţia depunerii declaraţiei:

- persoanele fizice pentru care impozitul reţinut de plătitorii de venituri este final, potrivit opţiunii contribuabililor, în conformitate cu prevederile Codului fiscal;

- persoanele fizice care, în anul de raportare, au realizat venituri din activităţi independente impuse pe bază de norme de venit, cu excepţia persoanelor care au depus declaraţiile de venit estimativ în luna decembrie şi pentru care nu s-au stabilit plăţi anticipate, conform legii.

 

2. Cedarea folosinţei bunurilor mobile şi/sau imobile, închirieri şi arendă, pentru care venitul net se determină în sistem real.

 

3. Activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real:

3.1. venituri din cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat;

3.2. venituri din cultivarea şi valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor;

3.3. venituri din exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea.

 

4. Transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise.

 

5. Operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni similare, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacţionate pe pieţe autorizate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.