• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 Mai , 2012

Operaţiunea „Banii înapoi”

Guvernul a dat, Guvernul a luat, Guvernul va fi târât în instanţă * Decizia Guvernului Ponta de a retrage banii alocaţi primăriilor, de ex-Guvernul Ungureanu din Fondul de Rezervă a “aruncat în aer” bugetele autorităţilor maramureşene * Primarii, mai iuţi în pix, au cheltuit rapid banii, alţii rămân cu datorii, alţii ameninţă cu procese * Pentru unii un abuz, pentru alţii o măsură corectă * Cert este că, sub “securea lui Ponta” nu au căzut numai fondurile primăriilor PDL, ci şi banii primarilor USL.

 
 

Bani pentru persoane cu handicap, datorii la firme din perioada inundaţiilor de acum patru ani sau pentru proiecte importante. Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu a alocat primăriilor din întreaga ţară fonduri din bugetul de rezervă. În 24 de ore de la numire, Guvernul Ponta a anunţat că va retrage banii necheltuiţi. Numai că, orice lege intră în vigoare doar după publicarea în Monitorul Oficial. Aşa că, în aproximativ 24 de ore, cei care nu au cheltuit banii, s-au grăbit să convoace Consiliul Local, să aprobe rectificarea şi să fugă la Trezorerii cu Ordinele de plată. Ceilalţi aşteaptă să vadă cum li se vor lua banii înapoi şi se pregătesc să dea Guvernul în judecată. O harababură de nedescris, fără precedent în România şi în care nimeni nu ştie cum exact se va face “marea retragere” şi ce se va întâmpla cu cei care au cheltuit banii după “gongul legislativ”. Deşi teoretic s-a spus că măsura e luată împotriva primarilor portocalii, care ar fi primit fonduri mai “grase”, în Maramureş, sub incidenţa acestei hotărâri intră 57 de primării de toate culorile politice şi Consiliul Judeţean Maramureş. Preşedintele CJ, Mircea Man, a fost primul care a arătat cu degetul şi a strigat că măsura e un abuz.

 

Alţii, cum este cazul comunei Petrova şi a primarului Ioan Petrovai, au apelat deja la instanţă: “Ne-au luat înapoi 3,2 miliarde lei vechi. Ni s-au alocat iniţial aceşti bani pentru datorii, arierate şi ni s-au luat înapoi. Noi avem datorii de când am avut calamităţi din cauza inundaţiilor. Am avut de achitat 9 miliarde la calamităţi şi de acolo ne sunt datoriile. N-am apucat să plătim nimic, pentru că ne-au luat banii înapoi. Până când ne-am mişcat noi cu hotărârea de Consiliu Local s-au dus banii. Contabila a plecat târziu cu rectificarea de buget adoptată în Consiliul Local şi nu s-a mai putut face nimic. Ştiţi că la noi sunt probleme cu Consiliul Local. I-am convocat la o şedinţă ordinară, dar n-au venit, iar în 2 mai am organizat o şedinţă extraordinară. Atunci au venit vreo 8 consilieri, am adoptat rectificarea şi am dat-o la contabilă. Dar până a făcut ea bugetul şi documentele a fost prea târziu. Am făcut acţiune în Instanţă la Cluj, dar sunt slabe şanse să recuperăm banii. Noi avem încă datorii după calamităţile din 2008, iar aceşti bani ne-ar fi prins foarte bine. În total avem datorii de 16 miliarde, dar 9 sunt de la calamităţi. Şi sunt 10 miliarde pe care le-am moştenit de la fostul primar. Deci, din cele 9, ne-au dat 3,2 miliarde şi ni le-au luat şi pe alea.

Rău au făcut, pentru că trebuia să ne lase să plătim, să facem cu ei ce ne-au spus. Că erau numai pentru datorii şi pentru proiecte. Şi ar fi trebuit să ne verifice. Iar dacă ne-ar fi prins că i-am folosit în altă parte, puteau foarte frumos să scape de noi. Dar aşa nu ne-au lăsat nici măcar să greşim”.

 

Alte primării, cum este Baia Sprie, având conturile blocate, nu a putut cheltui banii. Primarul Dorin Vasile Paşca spune că: „Din câte ştiu, nu ne-au luat banii înapoi de la Guvern. Noi am apucat să-i cheltuim. Ne-au dat 5 miliarde lei vechi. Noi aveam conturile blocate, aşa că exact cum i-au dat, tot ei i-au luat. Avem datorii. Iar în momentul în care au intrat banii, s-au tot virat la cei care ne-au blocat conturile. Datoriile sunt mai vechi, pentru nişte lucrări de investiţii pentru care ne-am judecat. Ne-am judecat, am pierdut, şi aşa a fost. Noi nici nu am văzut acei bani de la Guvern. Până la urmă, tot la Guvern s-au întors banii, pentru că şi cei care ne-au blocat conturile aveau de dat bani”.

 

La alţii, banii au ajuns numai pe hârtie. Ştefan Oncea, primarul din Poienile de sub Munte, spune că, teoretic, a primit 11 miliarde de lei vechi. Practic, din cauza birocraţiei, nu a primit nimic: „Banii ce s-au dat de la Guvern nici nu au ajuns la noi. Aşteptam decizia Direcţiei Finanţelor Publice în ceea ce priveşte repartiţia pe trimestre, ca după aceea să facem, potrivit legii, rectificarea bugetului local. Dar noi n-am primit decizia Finanţelor Publice în ceea ce priveşte repartiţia pe trimestre, prin urmare, n-am făcut nici măcar rectificarea bugetului local. Ar fi trebuit să ne dea aproape 11 miliarde lei vechi. Bani cu care trebuia să terminăm şcoala şi să plătim ce mai avem pentru alimentarea cu apă a localităţii (vreo 2,6 miliarde lei vechi). Avem trei şcoli în lucru, începute în 2007, şi tot lungim lucrările în funcţie de banii care vin, dar numai nu le putem termina. Banii au fost pe hotărârea Guvernului Ungureanu, dar ei au venit pe filiera minorităţilor naţionale. Deputatul nostru al Uniunii Ucrainenilor din România a făcut rost de aceşti bani pentru noi şi încă 6 miliarde pentru Ruscova.

Dacă am fi primit aceşti bani numai bine rezolvam problemele. Nu pot să acuz pe nimeni. Probabil a fost o sumă mai mare şi au mai stat un pic să vadă. Că iniţial s-a dat drumul la sumele mai mici. Nimănui nu i-a trecut prin cap că se iau banii înapoi. Guvernul Ponta a luat însă altă hotărâre şi sumele necheltuite din conturi au fost retrase imediat. Acum se discută să se facă acţiune în Contencios, dar aia e altă poveste. Mai ales dacă banii au fost din fondul de rezervă bugetară, şansele de a câştiga sunt zero”.

 

La Vişeu de Sus, deşi situaţia bugetului local nu e deloc roz, banii nu au putut fi folosiţi din cauza consilierilor locali care au lăsat, pe motiv de sabotaj politic, oraşul fără bani. Primarul Vasile Ciolpan spune că: „Ne-au luat înapoi toţi banii pe care ni i-au alocat. Ne-au dat 260 de milioane lei vechi şi tot atât au luat. N-am apucat să-i folosim pentru că nu avem Consiliu Local. Consiliul nostru nu mai funcţionează de trei luni. Pe consilierii locali nu-i interesează nimic. Ei fac politică de trei lulele. De două luni nu avem făcută nici măcar rectificarea de buget. Stau trei miliarde lei vechi în cont pentru cofinanţări şi nu-i putem cheltui, de asemenea, stau în cont bani de la UE, şi nu-i putem cheltui, pentru că n-au vrut să rectifice bugetul etc. Nu ştiu cum au ajuns să ne dea numai 260 de milioane lei vechi. Dar şi ăia s-au dat prin deputatul Bereş. Că fiecare deputat avea repartizată ceva sumă. Iar el i-a dat pentru noi. Acei bani i-am fi putut repartiza pentru cheltuieli materiale. Dacă am fi avut un Consiliu Local responsabil, îi cheltuiam acei bani a doua zi”.

 

Au existat însă şi primari care au reuşit să cheltuie banii în timp util. Ioan Bărbuş, directorul economic al Primăriei Sighetu Marmaţiei, spune că: „Nouă, Sighetului, nu ne-au luat niciun ban înapoi, că i-am pus unde trebuie. Am apucat să-i cheltuim. Ne-au dat 2,160 miliarde lei vechi. Când s-au dat banii, îţi dădea trei variante cum îi poţi cheltui şi rămânea opţiunea Consiliului Local să decidă: pentru plata arieratelor, care însemna datorii de anul trecut, cofinanţări proiecte sau plăţi investiţii în continuare (deci investiţii începute şi care continuă anul acesta). Noi am pus banii pe prima variantă, pentru plată arierate, şi i-am cheltuit, pentru că aveam datorii. Noi am făcut şedinţă extraordinară şi consilierii au venit, pentru că ei sunt aleşii poporului şi trebuie să ajute cetăţeanul. Noi am avut datorii la salubrizare de vreo trei sute şi ceva mii ron, rămase de anul precedent. S-au modificat tarifele undeva în toamnă şi nu erau cuprinse în buget acele sume. Modificându-se tarifele la carburanţi şi altele, s-au modificat tarifele cu aprobarea CL. Noi, neavând acoperire în bugetul anului trecut, ne-au rămas datorie de plătit. Ne-au prins bine aceşti bani, pentru că altfel ar fi trebuit să dăm dintr-ai noştri”. 

 

Oricum, până se va elucida misterul banilor necheltuiţi, ei rămân blocaţi. Nu-i pot folosi nici primăriile, nici Guvernul. Decizia a fost atacată în contencios administrativ, aşa că, alba-neagra banilor publici continuă.

 
Lista neagră
 

Ariniş, USL, 60 mii lei

Asuaju de Sus, USL, 160 mii lei

Baia Sprie, Independent, 500 mii lei

Băiţa de sub Codru, PDL, 500 mii lei

Băiuţ USL, 150 mii lei

Bârsana, USL, 205 mii lei

Băseşti, INDPENDENT, 400 mii lei

Bicaz, USL, 120 mii lei

Bistra, PDL, 920 mii lei

Budeşti USL, 160 mii lei

Câmpulung la Tisa, PDL, 530 mii lei

Călineşti, USL, 100 mii lei

Cerneşti, USL, 170 mii lei

Cicârlău, PDL, 400 mii lei

Coaş, USL, 250 mii lei

Coltău, INDEPENDENT, 283 mii lei

Copalnic Mănăştur, USL, 370 mii lei

Coroieni, PDL, 720 mii lei

Cupşeni, PDL, 480 mii lei

Deseşti, PDL, 320 mii lei

Dragomireşti, PDL, 400 mii lei

Fărcaşa, PDL, 560 mii lei

Gârdani, PDL, 320 mii lei

Giuleşti, PDL, 400 mii lei

Groşi, USL, 160 mii lei

Groşii Ţiblesului, PDL, 100 mii lei

Lăpuş, INDEPENDENT, 160 mii lei

Leordina, USL, 160 mii lei

Mireşu Mare, USL, 80 mii lei

Moisei, PDL, 560 mii lei

Oarţa de Jos, PNTCD, 160

Ocna Şugatag, PDL, 370 mii lei

Onceşti, USL, 100 mii lei

Petrova, PDL, 320 mii lei

Poienile de sub Munte, USL, 1.090 mii lei

Recea, USL, 50 mii lei

Remetea Chioarului, USL, 160 mii lei

Repedea, USL, 400 mii lei

Rozavlea, PDL, 400 mii lei

Ruscova, USL, 630 mii lei

Săcălăşeni, USL, 50 mii lei

Săcel, PDL, 320 mii lei

Săliştea de Sus, PDL, 400 mii lei

Săpânţa, USL, 80 mii lei

Sarasău, PDL, 320 mii lei

Satulung, PDL, 320 mii lei

Seini, USL, 340 mii lei

Sighetu Marmaţiei, USL, 216 mii lei

Şişeşti, USL, 130 mii lei

Şomcuta Mare, PDL, 480mii lei

Strâmtura, USL, 160 mii lei

Târgu Lăpuş, PDL, 750 mii lei

Tăuţii Măgherăuş, USL, 580 mii lei

Ulmeni, UNPR, 320 mii leiValea Chioarului, USL, 80 mii leiVişeu de Sus, USL, 24 mii lei

 

La alţii, banii au ajuns numai pe hârtie. Ştefan Oncea, primarul din Poienile de sub Munte, spune că, teoretic, a primit 11 miliarde de lei vechi. Practic, din cauza birocraţiei, nu a primit nimic: „Banii ce s-au dat de la Guvern nici nu au ajuns la noi. Aşteptam decizia Direcţiei Finanţelor Publice în ceea ce priveşte repartiţia pe trimestre, ca după aceea să facem, potrivit legii, rectificarea bugetului local.

Comentariile celorlalți

RAD VOIVOD GABRIEL pe 10.06.2012 la 21:54
SA VA FIE RUSINE PRIMARIA COS

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.