• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 27 Mai , 2012

Omer, mândria Maramureșului

Școala maramureșeană are resurse nebănuite în elevi care strălucesc în competițiile școlare naționale și internaționale. Dacă chimia domină rezultatele școlare maramureșene, matematica are rezultate care au adus cinste județului, mai ales în ultimii ani, datorită elevilor Dragoș Michnea și Omer Cerahoglu. Cei doi au câștigat cam tot ce se putea câștiga, dar Omer are un talent nativ care l-a dus într-o zonă a performanței greu de atins.

 

Amândoi elevii au făcut clasele 5-8 la Colegiul Național "Vasile Lucaciu", iar Liceul la Colegiul Național "Gh. Șincai".

Profesori care i-au îndrumat: Ștefan Sabău, de la Lucaciu, și profesorul Boroica de la Șincai.

"Omer este, probabil, cel mai bun produs al matematicii maramureșene, dar eu cred că este cel mai bun din întreaga țară. Are un talent pe care nu îl au și ceilalți. Iar talentul dublat de muncă a dus la rezultatele pe care le cunoaște toată lumea. El participă din clasa a șaptea la Olimpiadele pentru elevii de liceu. A dat toate testele și ce a trebuit pentru a putea participa la o clasă mai mare, față de vârsta pe care o are. Învață foarte ușor, muncește, nu incredibil de mult, dar a învățat să studieze singur. Știe ce să facă, ce să citească. Eu cred că ar obține rezultate foarte bune la oricare altă materie dacă ar avea timp să se pregătească. A participat în fiecare an la Olimpiade, la Balcaniade și alte concursuri. Lista premiilor este impresionantă. Și acum a fost la o clasă superioară vârstei sale. Eu sunt îndrumătorul lui, dar nu prea am ce face. Studiază singur, la un nivel peste clasă, cu mult peste. Eu nu prea mai am ce face. De aceea spun că este cel mai bun din țară.

Am vorbit cu el și cu siguranță va pleca afară după ce va termina liceul. Este căutat de marile Universități din lume. Ce să facă aici? Ce perspective are dacă termină în România?", ne-a spus profesorul Boroica.

Omer Creahoglu este un elev strălucit, un tânăr care este conștient de calitățile sale, dar este modest și la fel ca cei de vârsta lui. Vă prezentăm un fragment dintr-un interviu realizat de GAZETA de Maramureș cu Omer cel de aur.

Rep.: Ce faci în timpul orelor de matematică, având în vedere că nivelul tău de pregătire este mult mai ridicat decât al colegilor tăi? O.C.: Da! E de la sine înțeles. La matematică nu stau la ore, profesorul mă înțelege. Știe, doar am făcut și cu dânsul pregătire. Ce fac? Este sălița profesorală, a celor de matematică, și merg acolo să lucrez problemele pe care consider că trebuie să le fac.

Rep.: Cum te privesc colegii?

O.C.: Bine! Sunt cu ei în relații foarte bune. Nu are importanță ce fac eu la matematică. Prietenii sunt prieteni.

Rep.: De ce puțini elevi gustă matematica?

O.C.: Așa este mentalitatea majorității, probabil. Este o problemă pe care nu mi-am pus-o. Nici mie nu mi se pare chiar distractivă, între ghilimele, bineînțeles. Matematica e o sumă de calcule care nu duc până la urmă la nimic. Pentru ce să calculezi nu știu cât la sută din nu știu ce număr cu o grămadă de cifre după virgulă? Pare că nu are niciun rost. Dacă faci matematică, vei observa că aproape totul poate fi transpus în limbaj matematic.

Rep.: Mulți vorbesc de fenomenul Omer. Colegii tăi olimpici spun că ai o ușurință deosebită în a înțelege și a rezolva problemele de matematică. Ei spun că e ceva nativ!

O.C.: Da! Se poate spune și așa. Am observat și eu că înțeleg mai repede, mai ușor. Nu lucrez mult într-o zi, și din cauză că înțeleg foarte repede ce trebuie să fac. Parcurg cărțile de matematică și înțeleg foarte repede. Este pasiune. Din pasiune fac totul ce este legat de matematică.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.