Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
* In organizarea Consiliului Judetean Gorj, Consiliului Judetean Maramures, Muzeului Judetean de Etnografie si Arta Populara Baia Mare si a Muzeului Judetean Gorj, sectia de Etnografie Targu Jiu, in cadrul Muzeului Judetean de Etnografie si Arta Populara Baia Mare, joia trecuta a fost vernisata expozitia „Oltenia de langa cer”.
Alaturi de un interior al unei case apartinand unui preot din zona Gorjului, interior ce reuneste obiecte de uz casnic si obiecte de cult, expozitia mai cuprinde diferite elemente din lemn ale arhitecturii specifice zonei, piese ceramice, numeroase fotografii legate de tematica expozitiei si obiecte de cult din lemn si metal.
„Expozitia noastra intitulata atat de frumos „Oltenia de langa cer” ne aduce aproape de noi credinta strabuna a romanilor si din alte zone etnografice, nu doar din cele pe care noi le cunoastem. De fapt, noi am demarat anul trecut relatia cu Muzeul din Targu Jiu, organizand si la noi in Baia Mare si la dansii in Targu Jiu expozitii pentru o prima cunoastere a celor doua zone etnografice, care se apropie, se intalnesc in multe lucruri, in ceea ce priveste arhitectura lemnului, in ceea ce priveste textilele. Surpriza a fost destul de mare sa gasim atat de multe similitudini. Printre altele, am descoperit cu incantare, vizitand Oltenia cu aceasta ocazie, similitudini foarte multe in ceea ce priveste viata religioasa.
Cum veti putea vedea in aceasta expozitie, am unit viata religioasa cu cea laica. De fapt, in comunitatea traditionala, din punctul meu de vedere, nu putem face o separare intre aceste doua tipuri de viata. Nu putem trage o linie de separare intre ele, pentru ca se intrepatrund si asta cred ca am si demonstrat in aceasta expozitie. Expozitia cuprinde cateva piese foarte frumoase legate de un interior de locuinta a unui preot. Bineinteles ca n-am putut aduce biserica aici, dar ea a fost adusa in cateva fotografii superbe legate de bisericile de lemn sau de zidul din Oltenia si astfel poate ca maramuresenii vor sti ca alaturi de manastirile din Moldova care sunt atat de renumite si de cunoscute, Oltenia poate oferi o la fel de incitanta zona de vizitat in ceea ce priveste bisericile. De altfel, pentru vizitatori, in cadrul expozitiei, va rula un film despre bisericile de lemn din Oltenia si astfel vom putea face din nou o legatura intre bisericile din Maramures si cele din nordul Olteniei”, ne-a declarat Janeta Ciocan, muzeograf in cadrul Muzeului Judetean de Etnografie si Arta Populara.
O imagine a trairilor din zona Olteniei
„Expozitia «Oltenia de langa cer» se constituie ca o imagine a trairilor din zona Olteniei si bineinteles aduce cu sine noutatea ariei balcanice care s-a manifestat in zona. Astfel sunt lucruri specifice intalnite acolo, pornind de la vatra, sistemul acela de incalzire si de preparare a hranei, si mergand pana la tipuri de icoane, anumite tehnici de pictura, sculptura in lemn. Dealtfel traversam o tipologie de la bisericile de lemn catre biserica de zid si manastire. Manastirea, la fel, este caracteristica zonei prin inconjurarea bisericilor de zid cu o protectie impotriva navalirilor.
In afara de acestea ar mai fi cateva lucruri de spus despre motivul si simbolistica crucilor. Pornind de la crucile de hotar, care sunt sub forma de cruce realizate simplu din piatra si pana la crucile de punte, care se pun la rascruce, la mort, la sase saptamani, cele care se sfintesc pentru apa si crucile de juramant, care apar puse pe copaci. Este ceva specific zonei, se intalneste in zona Aninoasa, Gorj, exista o influenta de acolo si in cadrul expozitiei de la Muzeul Taranului Roman” Albinel Firescu, seful sectiei de Etnografie a Muzeului Judetean Gorj
Ioan BOTIS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.