Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
SUA si aliatii lor au lansat cea mai mare operatiune din razboiul din Afganistan, deoarece in 55 de luni de la indepartarea de la putere a talibanilor, nu au reusit sa instaureze securitatea si guvernarea in sudul acestei tari, scrie Los Angeles Times, citat de Rompres. Mii de talibani din gherile, multi infiltrati din Pakistan, se afla in cinci dintre provinciile din sudul extrem al Afganistanului, unde atacurile lor au culminat printr-o serie de atentate cu bombe, ambuscade si asasinate impotriva unor tinte guvernamentale dispersate.
Fortele coalitiei conduse de SUA au lansat o contraofensiva in care vor fi implicati 11.000 de militari afgani si occidentali, pentru a stabiliza sudul tarii in aceasta vara, inaintea predarii controlului regiunii de catre comandantii americani ai fortei NATO. “Daca am fi depus eforturi in urma cu cinci ani, ne-am fi aflat pe o pozitie mai puternica “, a declarat James Dobbins, fost ambasador al SUA in Afganistan, care in prezent studiaza operatiunile de reconstructie de dupa razboi pentru RAND Corporation.
Talibanii si-au castigat sprijin prin intimidarea localnicilor sau platindu-i cu bani castigati in urma comertului cu opium. Ei au reusit sa umple un vid de putere politica, din cauza ca SUA si aliatii nu au reusit sa faca acest lucru. Sub supravegherea coalitiei, inca din 2001, ceea ce a trecut drept “guvern” in sud, se reduce in principal la “seniori ai razboiului local corupti, care s-au aliat fortelor SUA”, sustine Abdul Qadar Noorzai, directorul Comisiei pentru Drepturile Omului din Afganistan din Kandahar. Acesti oameni forte locali au preluat controlul asupra birocratiei de stat precare, asupra fortelor de politie si asupra unei mari parti din comertul cu opium. In conditiile in care coruptia a luat amploare, oficiali locali “ii determina pe localnici sa dea mita, astfel ca acestia s-au indreptat spre talibani”, pentru a fi protejati de functionarii respectivi, spune Abdul Ahmad Mohammadyar, editor al unei reviste in limba pastuna. Comandantul suprem al fortelor SUA din Afganistan, general-locotenentul Karl Eikenberry, a recunoscut ca institutiile de stat au permis trezirea la viata a talibanilor.
Situatie dificila
Realitatea din sud pare mai grava. Din cauza raspandirii talibanilor, agentiile ONU pot lucra numai in sase din cele 50 de districte ale regiunii. Talibanii si-au stabilit autoritati paralele, inclusiv instante de judecata, iar oamenii se indreapta spre ei pentru a li se rezolva disputele. In cadrul miscarii talibane, sunt putini adevaratii credinciosi sau jihadistii autentici. Multi lupta pentru bani ori s-au alaturat talibanilor din cauza intimidarii sau pierderii loialitatii fata de guvern. La sfarsitul lunii mai, forte afgane si americane au luptat impotriva a sute de talibani, la numai 10 kilometri de Kandahar. Talibani inarmati au patrulat imprejurimile orasului, avertizand oamenii sa nu isi trimita copiii la scolile de stat. Anul trecut, gherilele au incendiat sau au inchis peste 100 de scoli din provincia Kandahar. In anii ‘90, Kandahar a fost fieful talibanilor. Dupa 11 septembrie 2001, cand SUA au recrutat seniori ai razboiului anti-talibani pentru a inlatura regimul taliban, aliatul lor in Kandahar a fost Gul Agha Sherzai, un om influent, considerat drept o persoana brutala si corupta.
Din 2002, presedintele afgan Hamid Karzai a pledat pentru o forta de mentinere a pacii internationala, care sa-i inlocuiasca si sa-i dezarmeze pe seniorii razboiului si sa accelereze antrenarea fortelor armatei si politiei afgane. Dar Washingtonul s-a opus, iar Karzai a trebuit sa astepte pana in vara trecuta pentru a-l indeparta pe Sherzai din biroul guvernatorului. Apoi Kandahar a cunoscut o mica revigorare economica. Dar mita oficiala, extorcarea si violenta resurgentei talibanilor au contribuit la impiedicarea cresterii economice. Cel mai evident esec al reconstructiei este politia. Majoritatea politistilor au fost recrutati fara a avea o pregatire si nu sunt platiti cu regularitate, iar un numar considerabil dintre acestia dezerteaza. Chiar si in districtele unde politistii se confrunta cu forte puternice ale talibanilor, nu dispun de munitie de rezerva pentru mitraliere.
Los Angeles Times
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.