• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Februarie , 2022

Șoc! Criza facturilor uriașe la energie are rezolvare

În plină criză a facturilor uriașe de gaz și energie electrică, autoritățile, specialiștii caută soluții pentru reducerea costurilor pentru populație și pentru agenții economici. Dar lucrurile nu sunt simple, iar această situație a generat adevărate drame ale celor care au fost „îngenunchiați” de facturile uriașe, imposibil de plătit, în mod normal. În momentul de față, este o harababură funcțională din care nu se știe cum se va putea ieși. Politicienii, partidele, chiar și mulți specialiști avansează fel și fel de soluții, multe hazardate și imposibil de pus în practică. Și așa timpul trece, iar momentul în care va veni o nouă factură împovărătoare se apropie rapid. Dacă specialiștii cu patalamalele unor funcții nu reușesc, se poate ca un băimărean, inginer la  bază, să aibă soluția. Nu miraculoasă, ci tehnică.

Dumitru Matei, fost demnitar în administrația băimăreană, fost lider în partidul social-democrat, inginer, o minte scormonitoare, inventator, inovator, are o soluție brevetată prin care scade consumul de gaz, apă și curent în proporție de la 30% până spre 70%. Trebuie să mai spunem că această invenție nu necesită modificări la rețeaua de gaz, aprobări, vize sau cine știe ce chestii complicate.  Într-o variantă simplificată, este vorba de niște robinete ce se montează la calorifere și la pompa de apă de la centrală. Vă prezentăm în continuare povestea unei invenții ce poate fi soluția crizei energetice din România.

Ca orice invenție, și cea a lui Dumitru Matei a apărut din necesitate. Acesta a sesizat că  are con­sum mare de gaz acasă. În urmă cu mai mulți ani. Și, fiind inginer, a început să studieze problema. I-a luat o perioadă îndelungată să identifice cauze și soluții.
„În urmă cu zece ani, mi-a venit factura de la gaz. O factură mare. Pe vremea aia ce se putea  face? Nimic. Și am început să gândesc o modalitate de a reduce factura.
Mi-am luat termo-cameră, am văzut unde sunt pierderi. Am eliminat pierderile de la geamuri, dar tot era un consum mare. Și m-am gândit la măsuri, până am reușit să reduc consumul de patru ori. După care am lucrat la Policlinica doi, la spitalul TBC. De exemplu, la Spital am redus consumul de la 400 de mii metri cub pe an, la 200 de mii. La Policlinica doi, am redus de două ori și jumătate. Apoi, s-a redus  consumul de apă cu 30%. Investiția făcută s-a recuperat în mai puțin de un an. Ca urmare, împreună cu firma Danfoss din Danemarca, o firmă mare, am realizat un nou concept de economisire energetică. Acest nou concept se numește: „Energia cea mai ieftină este cea economisită”. Am înregistrat la OSIM în ianuarie 2020, iar brevetul a ieșit în decembrie 2020”, a explicat Dumitru Matei. Așa a început povestea unei extraor­dinare invenții ce poate re­voluționa sistemele de eco­no­misire a energiei și a apei.

Prima investiție a fost realizată în Mireșul Mare, la spațiile în care funcționau școala și grădinița.
„Am redus consumul la școlile din Mireșul Mare cu 58%. Pe lângă reducere, am și echilibrat toată  re­țeaua. Acolo, la ultimele clase, nu era încălzire de loc. Orice se făcea, nu era căldură, iar copiii nu doreau să facă ore în frigul ăla. După aplicarea soluției mele, este cald peste tot. Dacă ne uităm la facturile primite în Mireșul Mare, se poate vedea simplu reducerea de care vorbesc. Nu are rost să dau cifre cum apar pe facturi, pentru că e greu de înțeles. Potrivit acestor facturi din octombrie, noiembrie, decembrie, când a și crescut prețul la gaz, rezultă un cost pe elev de 9 lei. Este mai simplu pentru directorii de școli, comparativ cu alte unități de învățământ din județ, unde costul pe elev a ajuns între 120-300 de lei. Adică, la Mireș 9 lei pe elev, în altă parte câteva sute de lei pe elev. Și așa, acum au început să mă caute mulți. Au început să le vină facturile astea uriașe. Am făcut Școala de Aviație din București, iar la Spitalul Județean de la noi se pot vedea pe holuri acești robineți speciali.
I-am pus încă pe vremea în care spitalul era condus de doamna Pintea.  Atunci, într-o zi au fost furați toți robineții. Au mai fost puși odată și au fost furați din nou. În 2017, am montat robineții speciali cu sistem antifurt, pe 200 de calorifere. Dacă se  merge la spital, sunt 20 de grade pe holuri, iar robineții nu se pot fura, deoarece, dacă se încearcă, se blochează. Nu se poate umbla la ei decât de cel care are cheia. Sunt antivandalizare și nu se pot fura decât dacă ai cheie și știi ce ai de făcut. Dacă dai cu ciocanul pe robinet, se rupe țeava, dar nu se rupe robinetul. Așa este conceput sistemul. Suntem reprezen­tan­ții pe România ai firmei Danfoss. Facem o echilibrare auto­mată în toată re­țeaua. Nu mai sunt probleme că în unele calorifere ai căldură, în altele nu. Rezultă o economie, în general, la entități publice către 50%, Dar noi mergem între 30-60%, Depinde de cum te gospodărești. Din estimările noastre, dacă am aplica la scară mare această so­lu­ție, s-ar realiza o economie de circa un miliard de metri cub pe an, la gaz”, a explicat Dumitru Matei.

Inginerul băimărean a vorbit și cu mai multe asociații patronale.
„Împreună cu societatea patronală Patromil, care a fost fondată pe fundamentul unităților militare și unde sunt multe unități private, am lucrat la un proiect național. Este foarte interesant. Dacă am aplica soluția aceasta, nu ar trebui să mai importăm gaz metan. În momentul de față, investiția în această soluție s-ar recupera în câteva luni. Sunt entități la care investiția  se recuperează într-o lună, maxim două. Și menționez din nou. Nu lucrăm decât la calorifer și la pompă. Și trebuie înțeles. Nu este doar montarea unui robinet pe calorifer. Este o gândire de ansamblu pentru orice clădire. Noi dăm asistență tehnică un an și garanție doi ani, durata de viață: 20 de ani. E un concept nou. Nu lucrăm la geamuri, la instalație, nu.  Fiecare trebuie să se gândească ingine­rește. Dacă vrei să îți izolezi casa, in­vestești 50 de euro ca să câștigi un euro, sau în bani vechi investeai doi euro ca să câștigi un euro. La metoda noastră, investești 0,7 euro ca să câștigi un euro. Acest concept se poate aplica oriunde. La case, apartamente, firme de orice fel. Nu contează că ai centrală pe leme. Am făcut la școlile din Ieud. Am vorbit cu fochistul de acolo. Dacă înainte alimenta de patru ori pe o oră, acum alimentează o dată și jumătate”, a spus Dumitru Matei.

Inventatorul băimărean s-a adresat și politicienilor, celor din admi­nistrație.
„M-am adresat și politicienilor. Acuma mă caută. Când vin facturile, își aduc aminte că acum doi ani am fost la ei și vor să vadă soluția mea. Trebuie știut că Policlinica doi, în 2019, a consumat cu o mie de lei mai puțin decât un liceu din Baia Mare, de trei ori mai mic. Policlinica în regim de spital, iar liceul în regim se școală. În Baia Mare, am calculat, s-ar face o economie de 4 milioane de euro, în prețurile vechi, iar pe județ s-ar economisii cel puțin opt milioane de euro. Iar astăzi am avea o economie de circa 25 de milioane de euro, în prețurile noi. Dacă s-ar preocupa toți. Din păcate, pe mulți nu prea îi interesea­ză. Am fost acum la cinci pri­­mării. Le vine greu să creadă. Până au ieșit facturile de la Mireșul Mare, erau „povești de-ale lui Mitică”. Dar acum sunt facturile de acolo și se vede clar, limpede”, a declarat Dumitru Matei.

Desigur, primul impuls a fost să vorbim cu primarul de Mireș. Ioan Mătieș a răspuns amabil la  întrebări.
„Da. A fost Mitică Matei și a realizat o investiție la școală. Înainte de asta, acolo ultimele clase nu se încălzeau. A pus niște robineți și la centrală și totul merge foarte bine acum. Nu știu să vă explic în date tehnice ce și cum, deși sunt și eu inginer, dar problema este rezolvată, iar conform calculelor consumul este mult mai mic. De exem­plu, pe hol am dorit să avem 16 grade, iar în clase cum dorește fiecare profesor. În sala profesorală, s-a solicitat 22 de grade. Se fac reglaje și totul merge automat. Sunt mulțumit. A venit la noi pentru că suntem prieteni și am tot discutat despre situațiile care sunt. Mi-a explicat, mi-a  prezentat so­luția și am avut încredere”, a spus Ioan Mătieș, pri­marul din Mireșu Mare.


Industria de apărare românească, interesată de conceptul lui Dumitru Matei
Dumitru Matei s-a adresat unei Asociații patronale foarte puternice, cea din industria de apărare, acolo unde sunt toate firmele care lucrează în industria de armament. Le-a explicat soluția pentru un consum redus, costuri mai mici și un randament mai bun pentru o industrie care consumă multă energie. Și a reușit să facă un proiect cuprins în fișele depuse pentru PNRR. Am vorbit cu liderul Patromil, Viorel Manole.

„Noi, Asociația Patromil, asociația producătorilor de tehnică militară din România, toate companiile cu capital de stat și capital privat
ne-am confruntat, în ultimii ani, cu o concurență foarte mare pe piața internațională, în special, din partea Bulgariei, Serbiei și chiar Ucrainei de care vorbim foarte mult. Adică, muniția, armamentul de calibru mic, armamentul de artilerie care se face în fabricile din Cugir, Sadu au început să piardă toate licitațiile internaționale în favoarea bulgarilor, sârbilor, ucrainenilor. De ce? Deoarece prețul nostru era mai mare decât al lor. De ce prețul nostru era mai mare? Pentru că nu am făcut niciun fel de modernizare serioasă a liniilor de producție și, de asemenea, din cauza tehnologiilor energofage. Am început să ne gândim cum am putea să facem produsele competitive și să reducem prețul într-un timp foarte scurt și cu un efort financiar rezonabil. În momentul în care domnul Dumitru Matei a venit în rândul nostru, ne-a vorbit despre o chestie absolut de bun simț. Se știe că invențiile cele mai mari sunt cele care stau în față și nu le vezi. Matei a venit și a spus: Energia care la noi e consumată mult în produsele militare pe care le facem, avem tehnologii vechi, o putem avea la un preț mai mic dacă o economisim.
L-am întrebat despre ce este vorba și ne-a vorbit de robineții pe care el și o firmă daneză i-a realizat printr-un brevet de invenție, omologat.
A fost foarte interesant. Am întrebat dacă putem aplica și noi acest sistem, ca un început, un prim-pas, pentru că trebuie lucrat și la zona de țevi preizolate, trebuie să ai un dispecerat. Am întrebat dacă putem aplica invenția, soluția în cadrul industrie naționale de apărare. Ne-a răspuns: «Bineînțeles!»
Era anul trecut, prin februarie, și se punea problema definitivării PNRR-ului. Ministrul Ghinea de la acele vremuri făcea ultimele retușuri pentru Bruxelles. Ne-am strâns noi, cei din Patromil, cu domnul Matei, am realizat o propunere de proiect pentru Bruxelles, o fișă care este foarte bi­ro­cratică și greu de completat. Noi am reușit să ne strângem un grup mare de specialiști în industria de apărare și am completat o fișă care se numea: Eficientizarea energetică a industriei naționale de apărare. Cu accent pe partea aceasta pe care a propus-o domnul Dumitru Matei. La care am adăugat noi și partea de digitalizare, pentru că PNRR dorea energie verde, energie economisită și digitalizare. Am predat fișa la ministrul Ghinea. În momentul de față, încercăm să convingem Ministerul Economiei, care are industria de apărare în subordine, când va da drumul la restructurare, pentru că este vorba de o restructurare nu numai de o eficientizare să punem în practică și această fișă a noastră.
Deci, toate fabricile de armament din România ar putea beneficia pe bani europeni de această soluție cu adăugirile pe partea de digitalizare. Dar până acolo și noi, fabricile de armament, avem grădinițe, niște școli profesionale, unde, în momentul de față, ne  gândeam să devenim competitivi prin aplicarea acestei soluții. Dar, în momentul de față, treaba a devenit gravă după liberalizarea prețurilor la energie.
Noi vorbeam anul trecut când nu era liberalizare. Acum este o problemă de supraviețuire, nu mai este o problemă de competitivitate. Sperăm în rezultatele bune pe care domnul Dumitru Matei le-a înregistrat, că nimeni nu te crede până nu vede, în Baia Mare este o probă irefutabilă. Deci, avem o probă la nivel micro care se verifică atunci să o facem și la nivel macro!”, a spus Viorel Manole, președintele Asociației Patromil.


 

Comentariile celorlalți

catwalk pe 27.09.2022 la 12:29
Unde putem gasi sa cumparam acei robineti?Va multumesc
POSTA MARIA pe 25.02.2022 la 12:54
Sunt interesata , un nr. tel unde va putem gasi. am casa familiala. cu centrala pe gaz. in loc. APA,Jud. Satu Mare,Multumesc si felicitrari.
Mihaita Ioan pe 23.02.2022 la 18:53
Buna ziua,

Cum as putea sa iau legatura cu dl. Dumitru Matei.
MIHUȚESCU SORIN-STEFAN pe 23.02.2022 la 18:44
Super. Aș vrea sa pot achizitiona aceasta soluție pentru locuinta mea daca pot lua contact cu cineva care ma poate ajuta

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.