Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Oamenii cu aripi se pregatesc de un tur al Romaniei. Maramuresenii au pentru a doua oara initiativa unui tur parapantistic al tarii noastre, proiect la care nu s-a mai incumetat nimeni. Urmeaza povestea recordmanilor sporturilor extreme din judetul nostru.
Parapantistii din Maramures sunt protagonistii unor intamplari cat se poate de amuzante: cativa au bagat spaima intr-un cioban care s-a ascuns in coliba, de frica “extraterestrilor”, altul a lasat fara curent electric un cartier de locuinte, iar altul a coborat din pod in timp ce o familie lua masa etc.
Cu toate acestea, parapantistii nu sunt niste teribilisti excentrici, dimpotriva, se considera o mare familie in care dragostea pentru sporturile extreme le-a dezvoltat spiritul de echipa si vigilenta pentru evitarea incidentelor neplacute.
Clubul Sportiv Paranord, infiintat in 1994, numara in momentul de fata 23 de membri, printre care 4 femei. De-a lungul anilor, cel mai tanar parapantist a avut 16 ani, iar cel mai in varsta a depasit 70 de ani (dar acesta s-a lasat de zbor pentru ca nu i-a mai dat voie… sotia).
Primul zbor
Povestea parapantistilor din Maramures a inceput in 1992, cand dupa 16 ani de parasutism si planorism, Gheorghe Muresan impreuna cu Oleg Velker au adunat 900 de marci si au cumparat o parapanta. “Era o caciula de bani in conditiile in care un salariu era undeva la 70 de marci. In Romania erau la momentul respectiv 7 parapante. Cautam o varianta sa-mi continuu pasiunea pentru zbor, cu atat mai mult, cu cat nu puteam practica parasutismul decat vreo doua saptamani pe an, cat statea aici un avion. Cand pleca acesta, parca ne murea cineva drag”, povesteste Gheorghe Muresan.
In vara lui ’92, Muresan a adus prima „aripa” in Maramures, dar nestiind tehnica decolarii a trait timp de cateva luni dezamagirea unei investitii nerentabile. Intamplarea a facut ca in 31 decembrie 1992 sa-l intalneasca in Borsa pe unul dintre cei sapte parapantisti din tara si, datorita acestuia, Muresan a devenit primul maramuresean care a zburat cu parapanta. In scurt timp, pasiunea lui pentru zbor i-a molipsit si pe altii, asa ca doi ani mai tarziu Gheorghe Muresan a devenit membru fondator si instructor al Clubului Sportiv Paranord.
Recorduri
Este foarte greu de facut o clasificare a performantelor in parapantism, insa se poate spune ca una dintre cele mai mari realizari ale iubitorilor acestui sport este ca in Maramures n-au existat accidente grave, in ciuda numeroaselor cazaturi. Cu toate acestea, merita subliniat ca parapantistii din judetul nostru si-au adus contributia la stabilirea unui record mondial.
In 1998 s-a consemnat in Cartea Recordurilor ca in Muntii Alpi au zburat concomitent 163 de parapantisti. Printre acestia se aflau si trei romani, dintre care Gheorghe si Alexandru Muresan care erau din Maramures. In momentul de fata recordul a ajuns la peste 600 de persoane aflate in acelasi timp in aer.
Membrii Paranord au identificat pana acum 16 locuri de zbor in Maramures, insa considera ca zborul de pe Ignis este de departe cel mai frumos, datorita peisajului care li se intinde sub picioare. Pentru ca le este destul de greu sa-si recupereze masinile lasate la locul decolarii, parapantistii se feresc sa zboare pe distante mari, dar, cu toate acestea, Claudiu Banc a reusit sa parcurga in zbor peste 50 km (de pe Ignis pana in Sighetu Marmatiei). De asemenea, visul lui Gheorghe Muresan este sa parcurga in parapanta traseul de peste 100 de km dintre Ignis si Pietrosul Rodnei, ceea ce nu i se pare deloc imposibil. Mai mult, cei care isi imagineaza ca zborul cu parapanta este unul in cadere graduala se inseala amarnic, deoarece practicantii acestui sport extrem stiu sa “prinda” curentii de aer, astfel incat au reusit sa zboare chiar si 4 ore si sa se intoarca in apropierea locului de decolare. Dar cei care au reusit aceasta performanta spun ca nu in durata sta frumusetea zborului, deoarece dupa aproximativ doua ore incep sa amorteasca.
Expeditia
De-a lungul anilor, parapantistii din Maramures au avut numeroase schimburi de experienta cu strainii, asa ca au imprumutat de la un francez ideea sa faca un tur al locurilor ce ofera conditii propice de zbor.
In urma cu 3 ani, Paranord a initiat primul tur parapantistic din Romania, la care au participat 30 de persoane. Timp de doua saptamani parapantistii au fost in Apuseni, Retezat, Parang, Fagaras, Piatra Craiului si Bucegi, numai ca in cele doua saptamani cat a durat excursia, au avut ghinionul sa ploua, asa ca zborurile n-au fost prea numeroase, in schimb au profitat din plin pentru a vizita mai multe obiective turistice.
In acest an, in luna august se preconizeaza organizarea unui nou tur parapantistic pe ruta: Ignis, locurile de zbor din Maramuresul Istoric, Vatra Dornei, Comanesti, Piatra Neamt, Priopcea - Dobrogea, Dealu Mare - Tulcea si sa se incheie cu un zbor la faleza in Costinesti. La excursia din acest an vor participa 40-50 de persoane (din mai multe judete), care o vor „lua din loc” din momentul in care prognoza meteo va anunta o perioada relativ calma. O dovada ca proiectul este gandit “la detaliu” este ca parapantistii isi vor lua sotiile si prietenele cu ei. Se stie deja cu exactitate ca acestea se vor putea rasfata stand la taclale, facand plaja sau citind, pentru ca problema mesei este rezolvata: “un prieten si-a luat angajamentul sa faca de mancare, iar problema este rezolvata pentru ca am facut rost de o masina cu bucatarie de campanie”, spun cu mandrie parapantistii.
In concluzie, viata de parapantist este palpitanta, insa cei care sunt tentati sa incerce senzatiile tari trebuie sa stie ca isi pot depasi statutul biped cu o cheltuiala intre 500 si 4 mii de euro, un instructaj sever, conditie fizica pentru a urca la deal cu 25 de kilograme in spate si, nu in ultimul rand, sa-si uite naravul de a lasa mizerie in locurile de campare.
Despre cea mai mare teama
L-am intrebat pe Gheorghe Muresan daca i-a fost vreodata frica, iar raspunsul primit a fost neasteptat: “de fiecare data ma tem, insa fara parapanta viata mi-ar fi fost mult mai seaca. Sunt multe lucruri care te motiveaza: este un mijloc de cunoastere, vezi lumea dintr-o alta perspectiva si nu in ultimul rand este dimensiunea filozofica”. De asemenea, parapantistii cunosc sentimentul de teama si ingrijorare si dintr-un alt punct de vedere. Fiind ca o familie, fiecare are grija ca celalalt sa fie cat mai bine instruit, pentru a nu i se intampla ceva. Parapantistii isi amintesc de emotiile pe care le-au trait (anul trecut in septembrie) in momentul in care un coleg de-al lor s-a lasat dus de un curent ascendent intr-un nor. In momentul in care au aflat ca a aterizat, in loc sa-l intrebe de senzatiile traite la o altitudine de 3.700 m (exista un aparat care poate masura cu exactitate detaliile zborului) l-au certat pentru ca in parapantism este interzis zborul fara vizibilitate. De asemenea, printre membrii Paranord exista persoane care nu le-au dat voie copiilor sau sotiilor sa practice acest sport, avand o explicatie cat se poate de originala: “daca regina si printul mostenitor au de facut o calatorie, zboara in avioane separate”.
Mircea CRISAN
mircea@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.