• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 30 Octombrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 5 Iulie , 2022

O vară plină la Scoala din comuna Remetea Chioarului

Obiectivul general al Proiectului „Școala Comunității Remetea Chioarului” este reducerea şi prevenirea abandonului şcolar şi promovarea accesului egal la învăţămantul preşcolar, primar şi secundar pentru toţi copiii aparţinând zonei rurale Remetea Chioarului.  

Comuna Remetea Chioarului este o comunitate complexă, un mediu intercultural cu numeroase vulnerabilități, în care trăiesc împreună români, maghiari şi romi. Aici se derulează, încă din 2018, (cu întreruperi pe perioada stării de alertă) un proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman, implementat de Asociatia Profesională Assoc, în parteneriat cu Primăria şi Scoala Remetea Chioarului.

De mai bine de doi ani și jumătate, toți copiii care frecventează școlile și grădinițele din comună benefi­ciază de programe educaționale de tip „Școală după școală” cu masă caldă, de intervenții psiho-sociale diverse, excursii, activități extra­școlare, sesiuni de reducere a violenței școlare, de educație pentru sănătate sau de combatere a discriminării.
Părinții au parte de educație pa­rentală și mentorat, activități care încearcă să schimbe mentalități greșite, concepții rigide și pre­judecăți. Școlile au beneficiat de renovări și dotări substanțiale; totul pentru a crește atractivitatea procesului educativ și a reduce părăsirea timpurie a sistemului de învăță­mânt.

Chiar dacă este vară și copiii sunt în vacanță, activitățile proiectului continuă cu activităti relaxante, distractive, care vor să ofere o alternativă lumii jocurilor virtuale și rețelor de socializare. Experții din proiect și cadrele didactice au venit cu idei care de care mai interesante. Astfel, copiii  participă la ateliere de artă, de dezvoltare personală, pictează, vizionează documentare, joacă teatru, ies în aer liber, își dezvoltă abilitățile de viață, află lucruri noi, se joacă, socializează, creează legături dincolo de băncile școlii și se bucură de timp de calitate.
Alergarea în saci, competiții spor­tive, sfoara, vân[toarea de comori, cursa cu lingura, Baba Oarba, Sticluța cu otravă, Capturează stea­gul, au fost activitătile care au consumat energia copiilor, dar i-au și umplut de voioșie și voie bună. Copiii au primit cu drag alături de ei și voluntari străini din Ucraina,
Spania, Suedia, Laos, care au îm­părtășit experiențe din țările lor, au vorbit despre obiceiuri, tradiții și preparate culinare specifice locu­rilor de unde provin.


Preșcolarii s-au bucurat și de o excursie în Baia Mare la Muzeu de Istorie și arheologie, apoi în Parcul Municipal, unde au avut parte de tradiționala plimbare cu trenulețul, de muzică, dans, baloane și dis­tracție alături de Minnie și Mickey Mouse. Bucuria s-a citit limpede pe chipurile lor, iar entuziasmul a fost molipsitor  și pentru adulții care i-au însoțit.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.