Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
O Toamnă Băimăreană, ieftină, călduroasă şi de pus în ramă
Toamna Băimăreană s-a terminat şi au început discuţiile. Unii afirmă că a fost bine, alţii că nu a fost bine. Ca în realitatea românească, niciodată nu vor fi mulţumiţi toţi. Dincolo de opinii, sărbătoarea oraşului a avut câteva premiere, atât din punct de vedere al finanţării, cât şi al modului în care s-a desfăşurat. Primarul Cătălin Cherecheş a explicat presei băimărene cât a costat sărbătoarea oraşului, cât s-a încasat, cât s-a cheltuit de la bugetul local.
Cele şapte zile de povestit au însemnat peste un milion de lei cheltuieli. Dar au venit spre Consiliul Local: 587.000 lei din sponsorizări si 405.160 din închirierea spaţiilor publice. De la buget au fost cheltuiţi doar 19 mii de euro, respectiv 85 de mii lei.
„S-au vehiculat diverse sume, de la sute de mii de euro în sus, lucru pe care nu am dorit să îl contest până în momentul în care am tras linie. Este adevărat că au fost şi chestiuni care se pot face mai bine, dar pe an ce trece, lucrurile se dezvoltă. Ne vom manifesta şi în anii viitori, astfel încât să atragem turişti în municipiul Baia Mare”- Cătălin Cherecheş.
Cătălin Cherecheş a spus că în acest an au venit spre sărbătoarea oraşului cea mai mare sumă primită ca sponsorizare, din istoria sărbătorii.
De la sărbătoare, primarul băimărean a ţinut să clarifice unele informaţii care au apărut în mass-media cu privire la gradul de îndatorare al Băii Mari. Subiectul se leagă de tot ce s-a întâmplat în ultima vreme în municipiul de pe Săsar.
„Trebuie să dăm câteva explicaţii faţă de gradul de îndatorare al municipiului în momentul de faţă, asta deoarece au fost săptămâna trecută câteva informaţii eronate, apărute în presă. Dar nu e vina presei că a preluat eronat aceste informaţii, e vina celor care le-au lansat. Şi îi rog pe colegii mei din Primărie, chiar dacă sunt viceprimari, să se documenteze, să îi întrebe pe cei din zona economică înainte de a da informaţii presei.Municipiul Baia Mare se numără printre municipiile cu cel mai mic grad de îndatorare, sub 10%. Municipiul Baia Mare este viabil din punct de vedere financiar, aşadar aceasta este realitatea! Cu siguranţă vor înţelege toţi, în special cei care au dat informaţii false”, a spus Cherecheş.
Primarul a explicat că municipiul Baia Mare a contractat în 2005 un credit de 500 miliarde de lei vechi, la o dobândă de 7,14%, credit pentru care se plăteşte în fiecare lună aproximativ 480.000 de lei, rata şi dobânda, creditul fiind consumat între anii 2005-2007.
„În anul 2009, a mai fost contractat un credit de 49 milioane lei noi, din care doar 9 milioane de lei au fost cheltuiţi. 80 de miliarde în perioada interimatului lui Mircea Dolha, respectiv 10 miliarde lei vechi pentru reabilitarea Bulevardului Republicii pe baza unei decizii a Consiliului Local. Restul banilor din credit sunt neconsumaţi. Pe de altă parte, a fost dată o garanţie pentru Vital, care are un credit de aproape 12 milioane de euro pentru programul ISPA, un credit oferit de Banca Europeană de Investiţii”, a spus primarul băimărean. Cătălin Cherecheş s-a referit şi la o situaţie interesantă în legătură cu câteva din licitaţiile realizate pentru lucrări pe infrastructură rutieră.
„Am avut o situaţie specială, cu privire la şoseaua de centură pe traseul străzilor Dumbravei şi Europa. A fost o contestaţie a documentaţiei la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, de la o firmă din Beclean. Această societate a mai contestat deszăpezirea la drumurile naţionale anul trecut şi a reuşit să blocheze, este vorba de o societate unde acţionarul majoritar a decedat, nu au nici un fel de lucrări în aceste domenii, dar se ocupa de contestaţii. Au pierdut la Consiliu, dar au mers mai departe şi au contestat la Curtea de Apel Cluj”, a explicat primarul băimărean.
Având decizia Consiliului, municipalitatea a mers mai departe cu licitaţia.
„Au participat la licitaţie trei societăţi care s-au asociat pentru acest drum, dar înainte de desemnarea câştigătorului, Curtea de Apel Cluj a dat dreptate contestatarului şi au admis contestaţia, ceea ce ne-a determinat să anulăm licitaţia” - Cătălin Cherecheş.
Primarul băimărean a arătat faptul că există două posibilităţi de a rezolva problemele şoselei de centură, respectiv rezolvarea situaţiei în instanţă în favoarea municipiului şi începerea execuţiei în 20 de zile sau reluarea licitaţie peste 60 de zile. În privinţa străzii Grănicerilor, licitaţia va fi reluată peste 30 de zile.
„A avut loc în urmă cu trei săptămâni licitaţia pentru modernizarea străzii Grănicerilor. S-au prezentat trei firme la licitaţie, o firmă din Zalău, Bucureşti şi Cluj. Niciuna nu respectă cerinţele minime prevăzute în caietul de sarcini. Motiv pentru care, aceste oferte au fost declarate neconforme, iar licitaţia anulată. Eu nu îmi permit să pun în pericol bugetul municipiului pentru o societate care nu are condiţiile tehnice şi economice de a realiza un drum de calitate”, a spus Cătălin Cherecheş.
La finalul conferinţei de presă, primarul băimărean a oferit ziariştilor, câteva obiecte cu însemnele oraşului, o cană, breloc, baloane, insigne şi vor urma şi umbrele, sacoşe. Astfel de articole se vor găsi în curând, de cumpărat, în câteva standuri ce vor fi organizate pentru această activitate, atât pentru băimăreni, cât şi pentru turiştii ce vin în Baia Mare şi vor dori să aibă o amintire.
Municipiul Baia Mare a contractat în 2005 un credit de 500 miliarde de lei vechi, la o dobândă de 7,14%, credit pentru care se plăteşte în fiecare lună aproximativ 480.000 de lei, rata şi dobânda, creditul fiind consumat între anii 2005-2007.