Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
O ședință extraordinară de două ore!
Nicolae TEREMTUȘ
Și a început! De această dată nu au mai fost intervenții politice, semn că aleșii se grăbeau pentru a pleca spre treburile casnice. Așa s-a crezut la începutul întâlnirii. Pe ordinea de zi
s-au aflat 11 proiecte de hotărâre și două puncte la diverse. Un mizilic pentru niște consilieri responsabili.
Ședința a fost condusă de Ștefan Pop, un consilier cu experiență, ce nu a mai permis derapajele, logoreea unora sau altora. Din păcate, aparatura tehnică din sala de ședințe a dat din nou rateuri. Sistemul prin care consilierii votează se află pe un pupitru aflat în fața aleșilor. Se poate vota cu da, nu sau abținere. De mai multe ședințe unele dintre aparatele de vot nu au înregistrat votul și au fost discuții pe această temă.
La fel s-a întâmplat și la această ședință. La primul punct de pe ordinea de zi, privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2017, la Ocolul Silvic Baia Mare, au fost câteva discuții pe marginea proiectului. S-a trecut la vot și numărătoarea electronică nu a pușcat cu numărul consilierilor prezenți. Unul dintre aparate nu a înregistrat votul. S-a cerut rezolvarea situației. Până la urmă, responsabilii cu partea tehnică din Primărie au spus că aparatele sunt din Olanda și deocamdată nu se pot repara. Consilierii la care nu merg aparatele trebuie să voteze „manual”.
Ne-am amintit de momentul în care sala mare de ședințe a primăriei a fost amenajată. Pe vremea primarului Cristian Anghel. S-a spus că sistemul de votare este modern și că nu vor fi probleme. Nu s-a știut că el este din Olanda. Sau că va fi dificilă repararea acestuia. Cam așa s-au făcut achizițiile peste tot.
Revenind la ședința extraordinară, s-a ajuns la punctul cu bugetul SC Urbis. Aici s-au cerut lămuriri pe subiect și în contextul în care șoferii societății au protestat în fața primăriei pentru salarii mai mari.
S-au dat unele lămuriri, iar Marinel Rob, primarul interimar, a spus că în urma discuțiilor s-a aprobat o mărire de salariu de 250 de lei brut. A mai spus că subvenția pe societate va fi mai mare cu 9% în 2017, față de 2016. În urma discuțiilor, uneori absurde prin cererile prezentate (salarii și mai mari), s-a punctat că un șofer ajunge cu toate sporurile pe care le are până la 3500 de lei.
O discuție animată și nesfârșită a fost la punctul patru, unde se cerea constituirea unei comisii de analiză și verificare a activității Clubului Sportiv Minaur Baia Mare. Viceprimarul Cristian Niculescu Țâgârlaș a spus că nu este oportună înființarea acestei comisii. Gheorghe Gligan a fost foarte nervos și au urmat schimburi de replici între consilieri, ajungându-se la alte subiecte și chiar un soi de acuzații. Proiectul nu a trecut, dar discuțiile au continuat. Fără rost.
Până la sfârșitul ședinței au mai fost câteva proiecte de hotărâre ce au trecut fără prea mari probleme. Discuții sterile, întrebări fără relevanță s-au pus, ceea ce ne determină să ne gândim la utilitatea ședințelor de comisii, acolo unde se dezbate fiecare proiect, și la care toate partidele au reprezentanți. În comisiile de specialitate sunt dezbaterile aprinse în urma cărora neclaritățile ar trebui să fie rezolvate, iar consilierii ar trebui să își informeze colegii de toate problemele pe care le ridică proiectele aflate pe ordinea de zi. În acest fel, la ședința în plen nu ar mai fi abordări populiste, de dragul imaginii la televizor sau în ziare.
După vreo două ore de discuții pe câteva proiecte de hotărâre amărâte, aleșii băimărenilor au plecat spre zările mai albastre ale orașului. Dacă lucrurile ar fi fost puse la punct în cadrul Consiliului Local Baia Mare ar fi fost necesar cam o jumătate de oră pentru parcurgerea borderoului de ședință.
La final, au fost transmise și mesaje de sărbătoare.