Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
O răsplată binemeritată pentru dr. Teodor Ardelean din partea Academiei Române
Joi, 19 noiembrie 2013, în Aula Academiei Române s-au desfăşurat lucrările Adunării Generale ale celui mai înalt for ştiinţific şi cultural al ţării, simbol al spiritualităţii noastre perene şi spaţiu al cercetării fundamentale. Este vorba despre o adunare specială, căci este deja de notorietate faptul că, la finalul fiecărui an, plenul academicienilor acordă premii pentru opere remarcabile (publicate cu doi ani în urmă), precum şi titluri gratulatorii celor care realizează lucrări de suflet puse cu temeinicie în slujba cetăţii şi a neamului.
Se ştie că dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare, a primit în urmă cu doi ani un premiu al Academiei Române. Este vorba despre premiul „Ion Petrovici”, acordat pentru lucrarea Limba română şi cultivarea ei în preocupările ASTREI, apărută în anul 2009, la Editura Limes, din Cluj-Napoca.
De data aceasta, Academia Română, instituţie de maxim prestigiu şi exemplară autoritate, cu care domnul Teodor Ardelean colaborează eficient şi asiduu de mai multă vreme, i-a decernat concitadinului nostru Distincţia Culturală pentru activitatea pe care Domnia Sa o desfăşoară în arii culturale de performanţă, activitate ce a depăşit de mult nu doar graniţele judeţului Maramureş, ci şi pe cele ale ţării. Aceste elemente sunt de altfel subliniate în mod expres în textul diplomei, care s-a acordat „pentru promovarea culturii române în lume şi pentru colaborarea apropiată cu Academia Română”.
Conferind această înaltă distincţie domnului dr. Teodor Ardelean, Academia Română, acest forum al consacrării ştiinţifice naţionale, a ţinut, fără îndoială, cont de erudiţia remarcabilă a Domniei Sale, de viziunea integratoare, de realismul şi neliniştea creatoare care îl caracterizează, dar şi de o seamă de realizări care îl plasează între cele mai active şi eficiente personalităţi ale ţării. Sunt de subliniat, în acest context, următoarele:
- starea, dotarea şi dinamica Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare;
- deschiderea de către domnul dr. Teodor Ardelean a zece biblioteci pentru românii din străinătate, realizare ce depăşeşte „la pas” tot ce au întreprins, în acest domeniu, ministerele noastre de externe de după decembrie 1989;
- activitatea desfăşurată în calitate de redactor-şef al revistei „FAMILIA ROMÂNĂ”, revista românilor de pretutindeni, cea mai cunoscută şi răspândită publicaţie de credinţă şi cultură românească, vizând solidaritatea românilor de pe întreg globul. Sub conducerea domnului dr. Teodor Ardelean revista a cunoscut o dezvoltare anvergurală, atât ca diversitate tematică, cât şi în ceea ce priveşte distribuţia teritorială, ea având colaboratori din numeroase ţări şi fiind distribuită comunităţilor de români stabiliţi în diferite state ale lumii, precum şi tuturor ambasadelor şi consulatelor României.
Conferirea distincţiei de faţă domnului dr. Teodor Ardelean reprezintă o recunoaştere şi o recompensă morală cu totul deosebite, având în vedere faptul că puţini oamenii de ştiinţă şi cultură au primit, într-un interval atât de scurt, două importante premii din partea Academiei Române.
Gestul acesta are nu doar valenţe de ordin personal, pentru cel premiat, al cărui manageriat, atât la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, în calitate de director, cât şi la revista „Familia Română”, ca redactor-şef, au întrunit din totdeauna cele mai elogioase aprecieri, ci mai ales deţine valenţe instituţionale care converg laudativ către cele două entităţi de mare forţă culturală amintite aici şi patronate exemplar de Consiliul Judeţean Maramureş, care a înţeles, în decursul timpului, că Maramureşul are nevoie de o astfel de bibliotecă şi că revista „Familia Română” prestează cele mai grăitoare servicii de reprezentativitate cognosciv-imagistică în ochii tuturor românilor peregrinaţi pe meridianele lumii.
Este frumos că în societatea românească există, la diferite paliere (administrativ, cultural-ştiinţific, academic etc.) practica omagierii valorilor, a preţuirii şi recompensării acestora. Să nu uităm însă că adevăratele valori nu primesc nimic de la societate pe gratis, ci, dimpotrivă, ele oferă mult mai mult decât primesc. Iar Teodor Ardelean face parte, fără îndoială, din această categorie de personalităţi.
Domnia Sa nu şi-a „extras” autoritatea din funcţiile deţinute (unele dintre acestea fiind chiar la cel mai înalt nivel în stat), ci, dimpotrivă, a conferit demnităţilor exercitate credibilitate, forţă, realism, discernământ şi clarviziune, iar pentru judeţul Maramureş a făcut în planul imaginii pozitive mai mult decât toţi foştii şi actualii parlamentari la un loc. Tot ceea ce a întreprins, Teodor Ardelean a dus de fiecare dată la bun sfârşit, căci este adeptul lucrurilor bine făcute şi bine gândite. Domnia Sa nu a dat judeţului nici drumuri neterminate, nici investiţii nefinalizate, nici fonduri nevalorificate, nici promisiuni fără acoperire... A dat în schimb o instituţie etalon – Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, pe care a ridicat-o pe un piedestal de pe care poate concura, fără nici un fel de inhibiţii, cu orice bibliotecă departamentală din lume, iar prin revista „Familia Română”, în care investeşte pasiune, inteligenţă şi spirit managerial modern, coagulează comunităţile româneşti de pretutindeni, dovedindu-le că în ţara mamă mai există oameni ce se preocupă de soarta lor, le înţeleg aşteptările de ordin spiritual şi fac eforturi să vină în întâmpinarea acestora.
Prin toate acestea, domnul Teodor Ardelean ridică prestigiul Băii Mari, al Maramureşului şi al ţării întregi, iar recunoaşterea meritelor Domniei Sale şi distincţiile ce i se oferă, de la orice nivel, ni se par fireşti, îndreptăţite şi, uneori, insuficient de acoperitoare.
Conf. univ. dr. Ştefan Vişovan