• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 1 August , 2012

O poveste electrică, cu un deputat PDL

GAZETA de Maramureş vă prezintă un caz interesant prin posibile implicaţii politice, mai ales, dar şi ca mod de lucru în economia guvernată de stat. Cazul GAZETEI explică, păstrând proporţiile, de ce s-a ajuns ca justiţia să fie, în unele cazuri, o simplă anexă a unor oameni ce efemer au putere. De câţiva ani, SC Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice „Electrica Serv” SA, prin filiala din Baia Mare, este în proces cu fostul director al AISE Baia Mare, Lucian Dale. În caz apare şi numele deputatului PDL, Doru Leşe.

 

În 2009, „Electrica Serv” SA, prin directorul general Nicolae Şerban, decide ca Lucian Dale să fie eliberat din funcţia de director al AISE Baia Mare. Directorul schimbat, potrivit deciziei, rămâne la dispoziţia unităţii pentru a fi încadrat într-o funcţie corespunzătoare funcţiei pregătirii profesionale. A fost încadrat ca inginer principal în cadrul FISE ElectroServ SA – SISE Transilvania de Nord – AISE Baia Mare – Centrul de întreţinere şi reparaţii instalaţii de medie şi joasă tensiune Baia Mare, titulatura corectă şi întreagă a societăţii.

După o vreme, Dale primeşte o nouă lovitură. Printr-o decizie a AISE Baia Mare, i se desface contractul de muncă disciplinar. În motivarea acţiunii se susţine că în septembrie 2010, Dale a fost contactat de şeful său ierarhic, inginerul Ştefan Badar, care i-a adus la cunoştinţă că în urma pensionării unui maistru din întreprindere urmează să preia atribuţiile de serviciu ale acestuia. Practic, a fost trimis să lucreze la formaţiunile de lucru MTJIT Rural Baia Mare şi Tg. Lăpuş.

Inginerul a întrebat dacă există vreo dispoziţie scrisă pentru această mutare, având în vedere că pentru efectuarea noilor lucrări se impune o instruire şi autorizare, ceea ce el nu a făcut. Nu a primit nici un răspuns, iar Dale şi-a informat superiorul că refuză exercitarea noilor atribuţii dacă nu se respectă legea.

Refuzul lui Dale a fost adus la cunoştinţa directorului AISE, Călin Berchiş. Acesta dispune efectuarea cercetării disciplinare de către o comisie pe care o şi conduce.

În urma cercetărilor, Dale primeşte decizia privind desfacerea contractului de muncă.Inginerul consideră că a fost dat afară în mod ilegal şi va proceda în consecinţă. Aşa începe un proces grav prin consecinţe.

Lucian Dale îi dă în judecată. Urmează un dialog al hârtiilor, prin care inginerul îşi spune punctul de vedere. El s-a adresat societăţii cu sediul în Bucureşti. Acolo, probabil, constatându-se că „s-a sărit calul”, se iau decizii interesante.

Decizia de desfacere a contractului de muncă are numărul 273 din 18.10.2010. În aceeaşi zi, prin decizia 275 din 18.10.2010, este revocată decizia de desfacere a contractului de muncă. Ultima decizie a fost transmisă Agenţiei din Baia Mare pentru a fi pusă în aplicare. Dar directorul de aici nu vrea şi pace. Nu ţine cont de decizia superiorilor şi nu îl reprimeşte pe Dale la AISE Baia Mare pe funcţia avută. Începe procesul, în care apar şi elemente surprinzătoare, acte, hârtii care arată că în toată povestea apare şi deputatul maramureşean PDL, Doru Leşe.

Trecem peste date din dosarul care s-a consumat şi facem referire la sentinţa din 2011, prin care Tribunalul Maramureş, secţia civilă, respinge cererea lui Dale de anulare a deciziei 273, dar admite cererea cu privire la despăgubiri şi daune morale. În consecinţă, SC Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice „Electrica Serv” SA – SISE „Electrica Transilvania Nord” este obligată să plătească reclamantului Dale drepturile salariale şi celelalte drepturi băneşti corespunzătoare funcţiei de inginer principal, la valoarea indexată, calculate pentru perioada cuprinsă între 19.10.2010 şi până la data pronunţării prezentei (22.03.2011 n.red.). De asemenea, instanţa obliga societatea la plata unor despăgubiri morale, în sumă de 10.000 lei. Altfel spus, cele mai mari despăgubiri acordate de Tribunalul Maramureş într-un litigiu de muncă.

 

Lucian Dale îşi continuă procesele. El a făcut o plângere penală împotriva lui Călin Berchiş. În 24.05.2012, el a primit o adresă din partea Parchetului Baia Mare prin care este înştiinţat că sesizarea lui a fost transpusă la penal, deoarece există indicii în sensul comiterii de către Berchiş a infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Cauza a fost trimisă la IPJ Maramureş pentru cercetări.

 

Doru Leşe respinge acuzaţiile

 

Deputatul PDL, Doru Leşe, respinge acuzaţiile care apar în hârtiile aflate în dosar. Iată poziţia parlamentarului maramureşean.

„Da! Ştiu despre ce este vorba. Vechea poveste cu faxul de la PDL. Nu este aşa cum aţi spus. Eu eram interesat de povestea asta cu Electrica. Dale şi-a dat demisia şi a dorit să fie trecut pe o funcţie de execuţie. Directorul de la Cluj, Adrian Margin, deşi îi fusese trimisă decizia de revocare a lui Dale, tot spunea că nu i-a ajuns decizia. Trecuse deja o săptămână. La care eu l-am sunat pe directorul Nicolae Şerban de la Electrica şi i-am spus că nu este decizia. El a spus că este, că a trimis-o, şi mi-a trimis-o şi mie. Pe fax. De aici încolo eu am retransmis-o. Eu am trimis-o la Cluj, dar nu ştiu cum a ajuns Dale în posesia ei, nu ştiu. De aici chestia cu PDL!

Legat de domnul Dale, pot spune că în 2005, coaliţia de atunci mi-a oferit postul de director la AISE, eu fiind şef centru 110. Nu am dorit această funcţie pe care era Dale. Puteam să i-o iau! După aceea, şi-a luat nasul la purtare, în sensul că prin 2008, a dat cu scrisori anonime la Cluj, cu nişte prostii, copilării. I-am şi recunoscut scrisul. M-a reclamat pe mine, cu două telefoane…prostii…au venit de la Cluj, nu au constatat nimic. În rest…el minte în declaraţiile date, din care aţi citat. După ce a plecat de pe funcţia de director, cam la un an a fost faza cu maistrul plecat în pensie. El a refuzat sarcinile de muncă primite după fişa postului. Şeful lui i-a făcut referat către conducere. Dale a motivat refuzul cu faptul că este umilitor pentru el să muncească…El nu a făcut nimic un an şi jumătate. Ei, atunci s-a întrunit comisia de disciplină, care a decis desfacerea contractului de muncă. I-a fost desfăcut contractul, i-a fost comunicat şi lui, numai că directorul acesta de la Cluj, Adrian Margin, pesedist, şantajabil cu ceva chestii de la Brăila sau Buzău…i-a spus: „Bă băiatu’, te dau în gât!”…şi atunci, a doua zi, a trimis datată cu o zi înainte decizia de anulare a deciziei de sancţionare. Decizie pe care nu i-a comunicat-o nimeni lui Dale. Eu cunosc bine cauza. Marţi a fost trimisă decizia de revocare a deciziei de sancţionare în care scrie clar: se comunică membrilor comisiei. Directorul Berchiş a fost membru în comisie. În decizie scrie că serviciul resurse umane va aduce la îndeplinire prezenta. De ce serviciul resurse umane de la Cluj nu i-a dat şi lui Dale un exemplar? Au trecut şase luni, Dale atacă în instanţă decizia de sancţionare. Berchiş i-a spus să aducă o hârtie că decizia a fost revocată. El nu a avut. De ce directorul de la Cluj nu i-a trimis şi lui Dale decizia? Nu Berchiş trebuia să i-o dea!”, a spus deputatul Leşe.

El spune că declaraţiile liderului de sindicat, Silviu Nan, sunt nereale. „Nici nu mai vorbesc cu astfel de oameni care încep să mintă. Am vorbit cu el, dar despre altceva, nu cum apare acolo”, spune Leşe. Interesul lui Leşe pentru acest caz ne-a fost explicat de deputat.

„După ce am ajuns în Parlament, am vrut să vină la Electrica profesionişti, nu papagali. Oricum pe Dale trebuia să îl schimb pentru că din punct de vedere profesional este un zero barat. El nu făcea nimic, eu aveam informaţiile…dar a uitat să vă spună că la două luni i-a mărit salariul, i-a dat înapoi salariul de director, asta a uitat să vă spună!Pe nişte atribuţiuni pe care el nu le-a făcut niciodată.

Cererea lui de anulare i-a fost respinsă ca neîntemeiată, deoarece directorul de la Cluj a declarat că nu are nici o treabă cu el. Atunci instanţa respinge cererea lui Dale, dar îi dă daune morale de 100 de milioane. E corect! Dacă vine directorul şi spune că nu are nici o treabă cu el! Bani ăştia ar trebui plătiţi de cei vinovaţi, directorul de la Cluj. El vrea acum postul de director înapoi, că a venit PSD. A fost înscris în PSD, dar nu a activat, iar în 2005 s-a înscris în PC, ca să îl sprijine Şereş. Iar acum, iar e în PSD, tot merge cu memorii şi tot spune că Leşe face şi drege. Eu ce pot să îi fac? Nu a făcut nimic. Să ai salariu de 40 de milioane şi să nu faci nimic…Dar despre rezultatele economice, cât a fost director, spune ceva. Până la 1 mai 2009 era cu minus şase miliarde de lei, Agenţia Baia Mare. Iar Berchiş, până la sfârşitul anului, a avut profit de un miliard”, a spus Leşe.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.