Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
O posibilă „Expoziție virtuală”
Profesor universitar
dr. Nicolae Suciu
„Eliberat și degrevat” de toate responsabilitățile ce mi-au revenit timp de 18 ani, de coordonator al Programului de Studii Arte Plastice – Pictură, în cel mai „neaoș” mod, întărind zicerea „că nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită”, am în sfârșit privilegiul să mă bucur pe deplin de invitația în Polonia la un Simpozion Internațional de Pictură la care mai sunt invitate și colega mea Lect.univ.dr. Papiu Greti-Adriene, precum și absolventa Programului de Studii de Licență și Master Arte din Cadrul Universității Tehnice din Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Alina Modyrka din Solotvino, Ucraina.
„Nimeni nu-i profet în țara lui” (Nemo propheta in patria sua), întărește convingerea și certitudinea că onorarea invitațiilor la Simpozioane Internaționale de Artă (din Polonia, Ungaria, Spania, Franța, Ucraina, Belgia) la care am participat, au avut ca rezultat un beneficiu adus schimburilor de experiență pentru studenții Specializării Arte, dar și pentru breasla artiștilor plastici din Baia Mare (pe timpul mandatului de Președinte și Membru în Consiliul de administrație).
Nefiind prezent la Vernisajele Expozițiilor cu Lucrările de Licență și Disertație, din respect pentru demnitatea de profesor, pentru studenții care au făcut eforturi considerabile de coagulare a colectivelor pe ani de studii, mă voi opri doar la studenții pe care i-am coordonat personal pentru realizarea lucrărilor de Licență și de Disertație din această promoție.
Pentru Lucrările de Licență, studenta Averiței Ruxandra a realizat polipticul „Ipostaze citadine ale picturii de plein-air – Baia Mare Centrul Vechi”, iar Lung Emilia Monica a dezvoltat în tripticul „Structuri tipologice ale picturii de peisaj – Peisaj fantastic”, ipostazele inedite ale expresionismului în pictură.
La studiile de Master tematica propusă pentru realizarea Lucrărilor de Disertație a constituit o diversitate și o libertate neîngrădită a discursului plastic: Ierima Laura, descoperă expresivități sonore în „Investiri sacre ale peisajului rural – sacralitatea naturii”, Irimuș Diana Mara reiterează registre imaginare din „Structuri vegetale – Grădina din vis”. Sabadîș Adrian în „Sacralitate și arhetip în spațiul arhaic al Maramureșului” relevă frumusețea hieratică a picturii din bisericile de lemn, Barcan Dan este preocupat de supradimensionarea în expresii plastice din „Forme și structuri diafane efemere – Fluture în zbor”, iar Rozsnyai Valentin Iosif în lucrarea „Chronos – Semnificații simbolice ale temporalității în creația picturală”, încearcă să găsească răspunsurile la relația duală dintre spațiu și timp.
Așadar dând curs acestei invitații de a fi alături de confrați de breaslă din Europa și din Asia în cadrul Simpozionului Internațional de Artă din Polonia, voi lăsa altora entuziasmul de a rosti la Vernisaj cuvinte de genul: „...iată noi generații de artiști ai Noii Școli de Pictură de la Baia Mare vor ajunge pe simeze...”
P.S Am mai spus-o și o susțin, că școala nu scoate artiști, ci doar absolvenți. Mulți dintre aceștia onorează statutul de cadru educator și didactic din învățământul preșcolar, gimnazial și liceal cu merite de excepție. Mulți dintre absolvenți pictează, expun, participă la simpozioane de artă, dar numai timpul va cerne și va stabili o ierarhie a valorilor.