• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 22 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Februarie , 2017

O nouă lege a educaţiei până la finele acestui an

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că trebuie să elaboreze o nouă lege a educaţiei până la sfârşitul acestui an, aşa cum este menţionat în programul de guvernare.

 

Până la finele acestui an vom avea o nouă lege a educaţiei! Pavel Năstase, ministrul Edu­caţiei, a declarat că: „Con­form Programului de guvernare, până la sfârşitul anului 2017, trebuie să avem o nouă lege a educaţiei naţio­nale. În acest context, Consiliul Naţio­nal al Recto­rilor şi alte consorţii universitare vor fi invitate la un dialog pe această temă şi în acelaşi timp comi­siile parlamentare de educaţie din Parlamentul României care sunt abilitate să producă această lege. Deci, îm­preună cu Parlamentul şi împreună cu aceste consilii şi consorţii vom demara acest proces de a crea o nouă lege a Educaţiei Naţionale care are ca termen, aşa cum spuneam, sfârşitul acestui an”. Proiectul de lege va fi înaintat Parlamentului până la finele anului.

De asemenea, ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a anunţat că în luna au­gust se va organiza un nou concurs pentru funcţiile de directori, în prezent fiind multe posturi vacante, ocupate temporar de dascăli care nu au participat sau nu au promovat concursul din octombrie: „În urma concursului, au rămas un număr de posturi neocupate. Aceste posturi trebuia ocupate de cineva. Conform metodologiei, trebuia inspectorul general împreună cu consiliul de administraţie de acolo şi la propunerea consiliului de profesori trebuia să numească un director sau un director adjunct. Lucrul ăsta nu se întâmplase. Era un blocaj”.

Primul ordin de ministru semnat de Pa­vel Năstase a fost pentru numirea a peste 660 de directori şi directori ad­juncţi în unităţile de învăţământ acolo unde acest concurs nu a fost promovat sau acolo unde nu au existat înscrişi. Măsura este una temporară, până în vară.
„Am găsit această posibilitate de alegere pentru cei implicaţi în procesul de numire, astfel încât, cei care au fost în concursul de directori care picaseră concursul sau nu participaseră la concurs să poată să fie numiţi. Oameni cu experienţă, rezolvând în felul acesta o situaţie care bloca sistemul de învă­ţământ. Nimeni din anul şcolar 2016-2017 nu va mai ocupa o funcţie de director sau director adjunct fără concurs. Deja am demarat o acţiune pentru un nou concurs care va fi în luna au­gust. Aceste numiri sunt temporare, până la sfârşitul anului, ca şcoala să nu fie blocată” a mai adăugat Pavel Năs­tase.

În octombrie 2016 a avut loc primul concurs pentru directori, din ultimii opt ani. Concursul a fost introdus în spe­ranţa că nu vor mai exista directori şi directori-adjuncţi numiţi politic, în fruntea şcolilor. La momentul respectiv, 9.500 de directori ai instituţiilor din învăţământul preuniversitar s-au înscris la acest examen. Acest lucru a creat o întreagă nemulţumire în rândul candi­daţilor, de la metodologia concursului, până la organizarea lui. În urma acestui examen, DNA a deschis o închetă deoarece au existat mai multe plângeri conform cărora su­biectele ar fi fost greşit formulate.

 

 

„Con­form Programului de guvernare, până la sfârşitul anului 2017, trebuie să avem o nouă lege a educaţiei naţio­nale. În acest context, Consiliul Naţio­nal al Recto­rilor şi alte consorţii universitare vor fi invitate la un dialog pe această temă şi în acelaşi timp comi­siile parlamentare de educaţie din Parlamentul României care sunt abilitate să producă această lege”.

Pavel Năstase, ministrul Educaţiei

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.