• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 13 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 13 Noiembrie , 2012

O lege esenţială pentru Maramureş!

Senatorul Sorin Bota a iniţiat actul legislativ prin care resursele naturale de metale preţioase să poată fi exploatate doar de firme cu capital majoritar românesc

 

România este cunoscută ca o ţară cu un potenţial deosebit în domeniul resurselor minerale, în special petrol, gaze naturale, sare, aur, argint şi metale neferoase. O parte însemnată din acest potenţial se găseşte în subsolul judeţului Maramureş, dar şi în haldele de steril de flotaţie situate în apropierea Băii Mari. Mineritul a fost de-a lungul veacurilor principalul motor de dezvoltare economică şi socială a zonei.

Practic, nimic nu s-a făcut fără implicarea directă sau indirectă a acestuia. Astăzi, judeţul nostru nu mai înseamnă absolut nimic pe harta economică a României, până şi Sălajul (”judeţul sărmanilor”, cum îi spuneam, ironic, în alte vremuri), are o pondere industrială mai mare în PIB-ul naţional.

 

Proiectul a primit toate avizele

 

Sorin Bota, senator PSD, Colegiul Maramureş Sud, s-a gândit că reluarea activităţii în industria minieră nu se va putea face în condiţii avantajoase statului şi cetăţenilor români, dacă nu va exista o legislaţie adaptată la realităţile actuale. În acest sens, alături de un grup de parlamentari ai PSD (Ilie Sârbu, Dan Şova, Titus Corlăţeanu, Florin Tătaru, Horia Grama, Cosmin Nicula ş.a), senatorul maramureşean a iniţiat proiectul de lege privind exploatarea resurselor naturale cu conţinuturi de metale preţioase. Proiectul de lege a primit toate avizele necesare de la comisiile de specialitate, urmând să fie inclus pe ordinea de zi pentru a fi luat în dezbatere.

 
Scopul legii
 

„Obiectivul central al acestei legi este de a asigura un echilibru între potenţialul economic al ţării şi valorificarea lui în interesul naţional pe de o parte, iar pe de altă parte, de a permite exploatarea resurselor noastre pentru a crea capital privat. Proiectul de lege contribuie la clarificarea cadrului legal propice pentru ca statul şi mediul de afaceri să conlucreze ca două entităţi diferite, dar care să-şi acorde sprijin reciproc, chiar prin asociere în forma parteneriatului public-privat. Mai mult decât atât, se urmăreşte a se impulsiona gestionarea integrată a deşeurilor rezultate din exploatarea minereurilor şi valorificarea acestora. Depozitele de steril provin din prelucrarea minereurilor în flotaţii. Numai în iazul de la Flotaţia Centrală Baia Sprie sunt cantonate zeci de milioane de tone de steril care conţin aur, argint şi alte metale ce pot fi extrase prin tehnologiile actuale. Sunt surse de metale preţioase pentru care nu mai trebuie mers în subteran! Nu ar fi păcat să rămână şi să ocupe mari suprafeţe de teren (100 de hectare numai la Flotaţia Centrală!), în loc să le valorificăm?

Închipuiţi-vă cât de atractiv ar deveni acest imens teren situat între cele două aglomerări urbane, Baia Mare şi Baia Sprie. Mai mult, aceste iazuri de decantare devin foarte periculoase pentru mediu, mai ales în cazul apariţiei de catastrofe naturale. Or, minimalizarea riscurilor asupra mediului este considerat un imperativ ce trebuie satisfăcut. Propunerea legislativă pe care am iniţiat-o are ca scop şi impunerea reprocesării sterilului rezultat din prelucrarea iazurilor, prin valorificarea lui ca material de construcţii utilizat în proiecte de infrastructură, reamenajări ecologice, ca materie primă secundară în diferite procese de producţie etc.

Ca să rezum, statul trebuie să asigure exploatarea zăcămintelor şi deşeurilor în conformitate cu condiţiile de protecţie a mediului şi a sănătăţii populaţiei, garantând transparenţa proceselor asociate activităţilor de prelucrare a resurselor şi evitând scurgerea câştigurilor aferente în detrimentul ţării”.

Senatorul Sorin Bota

 

Ce avantaje aduce noua lege?

 

Legea propusă de senatorul Sorin Bota se va aplica în activităţile comerciale de exploatare a minereurilor de orice fel, resurselor cu conţinuturi de metale preţioase (reziduuri, depozite de steril, nămoluri), piritelor, gazelor şi petrolului, apelor minerale, nisipurilor etc. Toate zăcămintele şi depozitele aflate pe teritoriul României vor putea fi gestionate, exploatate şi valorificate numai de către societăţi comerciale mixte, în care statul român deţine cel puţin 50% din acţiunile societăţilor respective. O prevedere din lege (Art. 3) rezolvă una din problemele cetăţenilor din oraşul Baia Sprie, care a devenit focar de tensiune în ultima perioadă. Legea nouă precizează foarte clar: „Iazurile de decantare, depozitele vechi (halde) nu vor mai putea fi folosite pentru depozitarea sterilului sau a altor subproduse care rezultă din procesul de exploatare şi prelucrare a mineralelor, care fac obiectul acestei legi. Pentru acestea vor fi construite depozite noi, care să corespundă legislaţiei Uniunii Europene în domeniu şi imperativului de protejare împotriva riscului seismic, în locaţii izolate, situate la minimum doi kilometri de aşezările umane”.

 

O parte din venituri vor fi redistribuite obligatoriu către administraţiile publice locale

 

Senatorul Sorin Bota: „O altă noutate a legii o reprezintă faptul că autorităţile abilitate ale statului sunt obligate să ia toate măsurile necesare în vederea reprocesării sterilului din iazurile de decantare şi al valorificării acestuia în utilizări adiacente, în vederea minimalizării riscurilor asupra mediului înconjurător. Cu alte cuvinte, autorităţile nu vor mai putea privi nepăsătoare la haldele şi iazurile de steril, ci vor fi obligate să le desfiinţeze prin valorificarea lor. Apoi, în vederea refacerii biodiversităţii zonale, statul român va distribui către autorităţile publice locale din zonele de exploatare, un procent din dividendele sale. Redistribuirea sumelor va fi stabilită prin legea aferentă reglementărilor de stat ale anului următor”.

 

Prelucrarea aurului se va face numai pe teritoriul României

 

Legea senatorului Sorin Bota face ordine în acest domeniu. Aliajul de aur, argint şi alte metale rare, rezultat în urma procesării resurselor naturale de pe teritoriul României, va fi prelucrat la Regia Autonomă Monetăria Statului Român, în vederea obţinerii de lingouri fine, cu parametrii înscrişi în standardele internaţionale acceptate şi a certificatului de garanţie ”good delivery”. Banca Naţională a României are drept de preemţiune asupra cumpărării tuturor lingourilor de metale preţioase ”good delivery” produse pe teritoriul ţării.

 

Ne aflăm în faţa unei iniţiative legislative de mare importanţă pentru judeţul Maramureş. Aplicarea acesteia, în forma propusă de senatorul Sorin Bota, ar duce la beneficii importante şi diverse pentru maramureşeni. Şi în acest caz, Sorin Bota demonstrează că îi pasă de soarta celor care l-au trimis în forul legislativ al ţării pentru a face şi aproba legi bune şi drepte, în folosul oamenilor. (Grigore Glodeanu)

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.