Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
O lege controversată
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat recent o lege menită să preîntâmpine abandonul şcolar din învăţământul superior, doar că noile norme fac referire doar la copiii cadrelor didactice. Conform noilor reglementări, aceştia vor fi scutiţi de la plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în învăţământul superior şi vor beneficia de gratuitate la cazare în cămine şi internate.
Iniţiatorii legii consideră că în acest fel se va preveni abandonul şcolar din învăţământul superior, care este destul de ridicat. Cadrele didactice consideră că abandonul şcolar al copiilor profesorilor este cauzat de veniturile mici pe care aceştia le au şi consideră această lege un sprijin pentru continuarea studiilor copiilor lor.„În sfârşit sunt ajutaţi şi copiii şi cadrele didactice din ţară pentru că taxele de înscriere la unele facultăţi sunt destul de mari, depăşesc jumătate din veniturile unui cadru didactic.
De exemplu, pentru academie examenul ţine 10 zile, taxa este foarte mare, la medicină, de asemenea, taxa este mare, scutind profesorii de această taxă vine în sprijinul lor pentru că şi venitul lor este foarte mic. Dacă şi cazarea va fi gratuită, atunci părinţii vor fi scutiţi şi elevii vor putea termina o facultate bună în condiţii cât de cât acceptabile, pentru că nu ştiu dacă se ştie că un manual la facultăţi costă milioane şi dacă nu dai la chirie faci economii şi supravieţuieşti în perioada examenelor”, a spus profesorul Csiliik Zoltan.
Dascălii consideră că aceste schimbări în ceea ce priveşte Legea educaţiei naţionale erau obligatorii.„Nu erau necesare, erau obligatorii. Nu trebuiau scoase, pentru că pe vremuri era această lege, s-a scos şi acum este din nou. Ajungem la o normalitate, trebuie sprijinite cadrele didactice, pentru că aceşti copii ajung şi ei la rândul lor dascăli şi noi avem nevoie de cadre didactice pregătite şi un suport cât de mic să facă faţă cu brio la examene şi să termine facultatea, să nu apară abandonul”, e de părere Csillik Zoltan.
Pe lângă facilităţile pe care le oferă această lege copiilor dascălilor, unele cadre didactice nu cred totuşi că aceste reglementări sunt cea mai bună soluţie pentru prevenirea abandonului şcolar.„Salutăm această măsură, însă în momentul de faţă nu pot să realizez efectul serios pe care îl va avea asupra abandonului şcolar. După părerea mea, cauzele abandonului şcolar serioase şi profunde sunt lipsa unei perspective foarte clare în ceea ce priveşte viitorul studenţilor, lipsa motivaţiei din partea elevilor şi studenţilor, familii care sunt în dificultate financiară şi sunt nevoite să îşi găsească un loc de muncă în alte zone, copii care rămân singuri acasă şi întâmpină o serie de dificultăţi inclusiv financiare”, a arătat, la rândul său, profesorul Ioan Pop.
Şi unii dascăli cred că aceste completări aduse Legii educaţiei naţionale ar putea fi interpretate ca o formă de discriminare faţă de restul absolvenţilor care doresc să urmeze cursurile unei facultăţi. „Se pare că e un soi de discriminare, pentru că profită doar copiii cadrelor didactice şi ai cadrelor didactice pensionare, însă probabil că se vor gândi măsuri pentru toţi studenţii, toţi elevii, inclusiv pentru cei care nu fac parte din această categorie socio-profesională vizată de această lege”, a completat Ioan Pop.
În rândul sighetenilor părerile sunt împărţite. Dacă unii se bucură că învăţământul este sprijinit, alţii cred că nu aceasta este soluţia şi că se face discriminare între absolvenţii de liceu care sunt copii ai unor cadre didactice şi ceilalţi.
Potrivit legii, vor fi scutiţi de plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în învăţământul superior doar copiii personalului didactic şi didactic auxiliar pensionat din sistemul de învăţământ, precum şi copiii orfani de unul sau ambii părinţi care au activat în acest domeniu.