• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 17 Iulie , 2014

O excursie de neuitat

Elevii clasei a VII-a de la Şcoala Dumbrăviţa care au câştigat Concursul de reciclare şi-au primit binemeritatul premiu. În dimineaţa zilei de 3 iulie 2014, sponsorizaţi de UAC Europe Dumbrăviţa şi conduşi şi îndrumaţi de diriginta Liana Morar şi doamna director Magdalena Tomşa au plecat spre Alba Iulia.

 

Alba Iulia (cunoscută pe vremuri sub numele Apulon, Apulum ori Bălgrad, iar în maghiară ca Gyulafehérvár) este un municipiu, reşedinţă a judeţului Alba din România, situat în zona de sud-vest a Transilvaniei, pe malul râului Mureş, la intersecţia paralelei de 46°4’13’’ latitudine nordică cu meridianul de 23°34’23’’ longitudine estică.

 

Oraşul este recunoscut, printre altele, pentru însemnătatea sa istorică, fiind între anii 1541 şi 1711 reşedinţa şi astfel capitala politică a Transilvaniei, între 1600 şi 1601 capitală a Moldovei, Transilvaniei şi a Ţării Româneşti, iar la data de 1 decembrie 1918 locul Marii Adunări Naţionale, care a stat la baza înfăptuirii unirii Transilvaniei şi a Banatului cu Regatul României. În anul 1922 a avut loc la Alba Iulia ceremonia oficială de încoronare a regilor României Mari, Ferdinand I şi Maria, moment care a consfinţit importanţa istorică a oraşului şi rolul de capitală istorică.

 

La 1 noiembrie 1599 Mihai Viteazul a intrat în Alba Iulia, realizând unirea politică a Transilvaniei, Moldovei şi Ţării Româneşti sub cârmuirea sa. Cheile oraşului i-au fost înmânate de episcopul Demetrius Napragyi, cel care a devenit cancelar al Transilvaniei în timpul lui Mihai Viteazul.

Către Cetatea Albei Iulia s-au îndreptat elevii clasei a VII-a de la Şcoala Dumbrăviţa, în dimineaţa zilei de 3 iulie 2014, cei care au câştigat Concursul de reciclare, sponsorizaţi de UAC- Europe Dumbrăviţa. Ei au fost conduşi şi îndrumaţi de diriginta Liana Morar şi doamna director Magdalena Tomşa.

Principala zonă istorică a oraşului este Cetatea Alba Carolina, dezvoltată foarte mult de Carol al VI-lea. Habsburgii au redenumit oraşul în Karlsburg în onoarea sa. Fortăreaţa în stil cu 7 bastioane, în formă de stea, a fost construită în perioada 1716, după un plan al arhitectului italian , fiind cea mai impresionantă de acest tip din sud-estul Europei, în special datorită porţilor triumfale ce asigurau accesul, iniţial în număr de şase.

 

Principalele obiective turistice care sunt situate în interiorul fortificaţiei sunt: Muzeul şi Sala Unirii, Grupul Statuar al Corifeilor Unirii, Celula lui Horea, Cloşca şi Crişan, situată în ansamblul arhitectural al porţii a 3-a a cetăţii, Palatul Apor, Universitatea 1 Decembrie, Obeliscul ridicat în memoria lui Horea, Cloşca si Crişan, Traseul Celor Trei Fortificaţii - incluzând Poarta Castrului Roman, Statuia Ecvestră a Voievodului Mihai Viteazul, Monumentul închinat memoriei lui Avram Iancu, Monumentul Custozza, Biserica de lemn a primei mitropolii ortodoxe a Ardealului ctitorită de voievodul Mihai Viteazul, Busturile Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria etc.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.