Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
O excursie de neuitat
Alba Iulia (cunoscută pe vremuri sub numele Apulon, Apulum ori Bălgrad, iar în maghiară ca Gyulafehérvár) este un municipiu, reşedinţă a judeţului Alba din România, situat în zona de sud-vest a Transilvaniei, pe malul râului Mureş, la intersecţia paralelei de 46°4’13’’ latitudine nordică cu meridianul de 23°34’23’’ longitudine estică.
Oraşul este recunoscut, printre altele, pentru însemnătatea sa istorică, fiind între anii 1541 şi 1711 reşedinţa şi astfel capitala politică a Transilvaniei, între 1600 şi 1601 capitală a Moldovei, Transilvaniei şi a Ţării Româneşti, iar la data de 1 decembrie 1918 locul Marii Adunări Naţionale, care a stat la baza înfăptuirii unirii Transilvaniei şi a Banatului cu Regatul României. În anul 1922 a avut loc la Alba Iulia ceremonia oficială de încoronare a regilor României Mari, Ferdinand I şi Maria, moment care a consfinţit importanţa istorică a oraşului şi rolul de capitală istorică.
La 1 noiembrie 1599 Mihai Viteazul a intrat în Alba Iulia, realizând unirea politică a Transilvaniei, Moldovei şi Ţării Româneşti sub cârmuirea sa. Cheile oraşului i-au fost înmânate de episcopul Demetrius Napragyi, cel care a devenit cancelar al Transilvaniei în timpul lui Mihai Viteazul.
Către Cetatea Albei Iulia s-au îndreptat elevii clasei a VII-a de la Şcoala Dumbrăviţa, în dimineaţa zilei de 3 iulie 2014, cei care au câştigat Concursul de reciclare, sponsorizaţi de UAC- Europe Dumbrăviţa. Ei au fost conduşi şi îndrumaţi de diriginta Liana Morar şi doamna director Magdalena Tomşa.
Principala zonă istorică a oraşului este Cetatea Alba Carolina, dezvoltată foarte mult de Carol al VI-lea. Habsburgii au redenumit oraşul în Karlsburg în onoarea sa. Fortăreaţa în stil cu 7 bastioane, în formă de stea, a fost construită în perioada 1716, după un plan al arhitectului italian , fiind cea mai impresionantă de acest tip din sud-estul Europei, în special datorită porţilor triumfale ce asigurau accesul, iniţial în număr de şase.
Principalele obiective turistice care sunt situate în interiorul fortificaţiei sunt: Muzeul şi Sala Unirii, Grupul Statuar al Corifeilor Unirii, Celula lui Horea, Cloşca şi Crişan, situată în ansamblul arhitectural al porţii a 3-a a cetăţii, Palatul Apor, Universitatea 1 Decembrie, Obeliscul ridicat în memoria lui Horea, Cloşca si Crişan, Traseul Celor Trei Fortificaţii - incluzând Poarta Castrului Roman, Statuia Ecvestră a Voievodului Mihai Viteazul, Monumentul închinat memoriei lui Avram Iancu, Monumentul Custozza, Biserica de lemn a primei mitropolii ortodoxe a Ardealului ctitorită de voievodul Mihai Viteazul, Busturile Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria etc.