• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 26 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Iunie , 2012

O carte despre viaţa şi activitatea lui Alexiu Pokol

Cartea lui Robert Tokolyi despre viaţa şi activitatea lui Alexiu Pokol vine să acopere un gol din istoria locală a Băii Mari. Aşa cum remarcă şi autorul în prefaţa lucrării, cu toate că a fost un personaj foarte activ şi foarte cunoscut în Baia Mare interbelică, despre Alexiu Pokol s-a scris foarte puţin. Tocmai de aceea, demersul lui Robert Tokolyi este unul nou, scopul pe care şi l-a propus autorul – şi cred că l-a şi atins – fiind acela de a clarifica anumite aspecte ale vieţii şi activităţii celui care a fost învăţător, proprietar de mină, activist pentru drepturile românilor, senator, consilier local şi primar al oraşului Baia Mare.

 
 

Trebuie remarcat efortul depus de autor pentru realizarea documentării lucrării. Robert Tokolyi, fiind în prezent consilier asistent în cadrul Arhivelor Naţionale Maramureş, era firesc ca documentele de arhivă să constituie principala sursă de informare. Vorbim aici despre documente cuprinse în fondul Primăria Oraşului Baia Mare, fonduri ecleziastice, fondurile miniere şi matricolele de stare civilă. Acestora li se adaugă numeroase lucrări cu caracter general, lucrări de istorie locală şi articole din presa locală interbelică, dar şi postdecembristă, precum şi informaţii obţinute de la Arhivele Naţionale din Bucureşti, Ministerul de Externe al României, Arhivele din Budapesta, bisericile de pe Valea Borcutului şi Baia Mare, Primăria municipiului Baia Mare, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş şi Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare.

 

O discreţie justificată şi explicabilă l-a determinat pe autor să treacă sub tăcere informaţiile obţinute de la persoane care au avut legături cu membri ai familiei Pokol. Nu doar faptul că informaţiile respective reprezintă secrete de familie l-a determinat pe autor să nu le facă publice, cât mai ales faptul că aceste informaţii nu pot fi verificate cu documente de arhivă, ceea ce probează încă o dată seriozitatea cercetătorului, care a încercat să ofere o imagine cât mai aproape de realitate a celui care a fost Alexiu Pokol.

 

Robert Tokolyi s-a străduit şi a reuşit să separe legendele legate de Alexiu Pokol de adevărul istoric, fără a omite însă variantele care au circulat în zonă, aşa cum este cazul numeroaselor legende legate de Pokol. Viaţa şi activitatea lui Alexiu Pokol sunt redate respectând adevărul istoric, în urma unei serioase documentări. „Pokol a fost doar un om, supus greşelilor ca oricare dintre noi”, afirmă Robert Tokolyi, imaginea oferită de această lucrare nefiind una cosmetizată. Autorul aminteşte astfel de relaţia deloc comodă a lui Pokol cu angajaţii lui, patronul aflându-se şi în situaţii de conflict de muncă cu lucrătorii de la minele sale (1913) sau de conflictul din interiorul PNŢ cu Alexandru Breban (1927).

Lucrarea subliniază susţinerea financiară pe care Alexiu Pokol a acordat-o instituţiilor şi oamenilor de cultură de-a lungul timpului, despre implicarea sa în activitatea Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, în special în organizarea Adunării Generale a acesteia din 1903, adunare desfăşurată în Baia Mare.

 

Activitatea politicianului Pokol (Preşedinte al Consiliului Naţional Baia Mare în perioada 1918-1919 şi senator în anii 1919-1922 este prezentată de autor în context nu doar local, ci şi naţional şi internaţional, realizându-se astfel o frescă a întregii societăţi româneşti, cu marile şi delicatele probleme ce-şi aşteptau rezolvarea în acei ani.

 
În fine, lucrarea se încheie cu problema moştenirii lui Alexiu Pokol, Robert Toklyi desfiinţând legenda acreditată de propaganda regimului comunist, care susţinea că Alexiu Pokol a murit sărac lipit. Rămâne în discuţie problema conacului Pokol, moştenirea lăsată de fostul primar al Băii Mari fiind încă actuală.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.