Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
O carte de excepţie despre dinamica orientărilor estetice
La Editura DACIA XXI, a apărut de curând lucrarea cunoscutului artist plastic băimărean Dorel Topan, Dinamica orientărilor estetice în pictura contemporană. Opţiuni personale, lucrare editată cu sprijinul Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».
Dinamica orientărilor estetice în pictura contemporană. Opţiuni personale reprezintă rodul unei munci de cercetare şi analiză sintetică a unor evenimente artistice, autori şi opere care au influenţat creaţia artistică a autorului. În acelaşi timp, este şi o prezentare a creaţiei personale în raport cu direcţiile şi tendinţele actuale ale picturii, precum şi o raportare a acesteia la mişcări şi curente din istoria modernă şi contemporană a artei plastice, la evenimente şi fenomene socio-culturale cu implicaţii în sfera artei la scară locală şi globală.
Structurată în patru capitole (Avangardă şi postmodernism, Citatul cultural, Ecouri din Pop Art şi hiperrealism şi Creaţia personală), cărora li se adaugă concluziile lucrării, bibliografia şi o listă a ilustraţiilor, cartea semnată Dorel Topan prezintă creaţia plastică personală a artistului din ultimii şase ani, aşa cum a rezultat în urma asimilărilor diverselor matrice estetice, dar şi a influenţelor venite din evenimente biografice, experienţe artistice anterioare sau a creaţiei scenografice desfăşurată o vreme la Teatrul Municipal Baia Mare.
Pentru specialiştii în istoria artei în principal, dar nu numai pentru aceştia, Dorel Topan scrie în excepţionala sa lucrare despre modern, modernitate şi modernism, despre avangardă şi postmodernism, despre manierism, ca o posibilă soluţie de criză sau concluzie a unui demers cultural, despre ambiguitatea realităţii obiective, despre iluzionismul spaţial în pictura modernă şi contemporană, despre cultura pop ieri şi azi, despre fotografie şi influenţa sa, despre artişti contemporani şi forme actuale de expresie.
Amestec stilistic, caracter de sinteză
„Cum era de aşteptat, după absolvirea învăţământului superior de artă, eforturile de căutare a unui limbaj plastic, capabil să reflecte o viziune artistică în concordanţă şi ca reflex direct al unei viziuni asupra lumii şi a vieţii, au generat câteva direcţii de dezvoltare a investigaţiilor, care, în timp, au evoluat spre strângerea temelor, dar mai ales înspre coagularea unui discurs plastic unitar.
Una din ţintele majore ale creaţiei personale se află în legătură cu natura publicului căruia mă străduiesc să mă adresez. În acest scop, există mai de fiecare dată o interfaţă (cea a figurativului) care oferă plăcerea contemplării sferei largi a publicului căruia mă adresez în mod prioritar.
La prima lectură, configuraţia motivelor este cea care deschide calea spre decantarea lucrării. După aceea, descifrarea subiectului oferă plăcerea spectatorului de a descoperi o poveste ilustrată.
Dar, dincolo de ironia subiectelor, de metafora care dirijează înspre temele abordate, se poate descoperi ambientul intim al artistului, efortul său de a se racorda la retorica postmodernistă, de a aparţine timpului său.
Pendularea între raţional şi iraţional, amestecul stilistic, caracterul de sinteză, derivate din diversitatea şi pluralitatea resurselor tradiţionale ale manierei de exprimare, preocuparea pentru sinteza mesajului, toate acestea vor a ne conduce spre expresia plastică şi estetică a postmodernismului.
De la începutul carierei de creaţie, una din preocupările majore a fost pentru mine dialogul permanent cu antecedentele din istoria artelor, lucru evident prin evocarea citatului cultural.” - Dorel Topan.