Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
O carieră remarcabilă, o vocație nedezmințită Dr. ing. Nicolae Bud, ales membru al Academiei de Științe Tehnice din România
Teodor Brateș
Un eveniment recent a readus în prim-plan modul în care comunitatea științifică inginerească își întărește rândurile și se implică tot mai profund în complicatele demersuri menite să determine rezolvarea problemelor majore ale țării în prezent și într-o largă perspectivă. Ne referim la Adunarea Generală a Academiei de Științe Tehnice din România (ASTR). Cu acest prilej, au fost aleși noi membri ai acestui înalt for științific, între care cunoscutul fiu al Maramureșului, dr. ing. Nicolae Bud.
Semnatarul acestor rânduri a primit vestea cu sentimentul tonic generat, totdeauna, de dovezile autentice de prețuire a valorilor din societatea noastră atât de divizată și confruntată nu numai cu o criză medical-economică prelungită, ci și cu una morală, care pare fără sfârșit.
În documentul oficial, prin care conducerea ASTR îl informează pe dr. ing. Nicolae Bud despre decizia adoptată, se arată:
„Constituie pentru noi prilej de bucurie să vă anunțăm că Adunarea Generală a Academiei de Științe Tehnice din România (ASTR) din 7 iulie 2021 a hotărât alegerea dumneavoastră în calitate de membru asociat la secția Ingineria Petrolului, Minelor și Geonomiei, în semn de recunoaștere a remarcabilei activități în domeniul științei și tehnicii.
În așteptarea contribuției dumneavoastră la activitățile Academiei, vă dorim succes și vă urăm bun venit.
Președinte, Mihai Mihăiță
Secretar General,
Valeriu V. Jinescu”.
De asemenea, prezentăm atestatul oficial al amintitei decizii.
ACADEMIA DE ȘTIINȚE TEHNICE
DIN ROMÂNIA
Adunarea Generală din data de 7 iulie 2021 conferă titlul de
MEMBRU ASOCIAT
Domnului dr. ing. Nicolae BUD,
ca recunoaștere a remarcabilei activități în domeniul științei și tehnicii,
Președinte
Mihai MIHĂIȚĂ
Referindu-se la reuniunea recentă a forului ASTR, președintele Mihai Mihăiță a declarat publicației noastre, între altele:
„În pofida marilor dificultăți provocate de pandemie, Academia a continuat să fie o prezență notabilă în societatea românească, desfășurându-și activitatea fără încetare. Firește, în centrul atenției s-a aflat și se află adaptarea la noile exigențe ale științei și tehnicii prin sporirea contribuțiilor comunității inginerești din țara noastră la soluționarea marilor și gravelor probleme cu care ne confruntăm. Ideea esențială constă în afirmarea rolului primordial al resursei umane în acest proces atât de complicat și minat de numeroase pericole și provocări. Acesta este contextul în care Adunarea Generală a ASTR a ales noi membri ai Academiei. Întrucât publicația dvs. se adresează cu precădere maramureșenilor, țin să subliniez că în rândurile noilor membri se află dr. ing. Nicolae Bud, cu semnificative realizări tehnico-științifice atât în sfera cercetării și practicii miniere, cât și în cea economico-socială. Așa cum am precizat în comunicarea oficială privind primirea în ASTR, îi spun, din nou, un cald și colegial bun venit”.
Ce ne rămâne de adăugat la toate acestea?
Pentru publicul larg, se cuvine precizat că Academia de Științe Tehnice din România (ASTR) este cel mai înalt for nu numai de consacrare, ci și de acțiune, al comunității inginerești din țara noastră, membrii acesteia fiind aleși, potrivit Statutului, „dintre personalitățile reprezentative, cu o înaltă ținută spirituală și morală, care au contribuții deosebite în domeniul tehnico-științific, consacrate prin realizări profesionale și lucrări științifice de specialitate”.
Aceste criterii corespund integral vieții și activității maramureșeanului Nicolae Bud. Nu dispun de spațiul tipografic nici măcar pentru o schiță biografică, așa că mă voi rezuma la câteva repere ale drumului său către performanță. Cel care s-a născut în Dăneștii Chioarului, în urmă cu 68 de ani, a parcurs, firesc, toate etapele „învățăturii” de la școala primară la liceu, de aici la Universitate (Institutul de Mine Petroșani), la o dublă doctorantură, în științele inginerești și în economie. A fost distins cu Premiul „Virgil Madgearu” al Academiei Române, precum și cu alte premii, între care „Anghel Rugină” al Academiei Oamenilor de Știință din România.
Etapele carierei sale profesionale sunt definitorii omului care a pornit „de jos”, care a cunoscut realitățile, în primul rând, ale vieții de miner, ca inginer stagiar la Borșa, apoi, de șef al unui sector și, la scurt timp, de inginer-șef la Ilba. A fost director al Întreprinderii de Prospecțiuni și Explorări Geologice Maramureș și este consultant la mai multe entități industriale și bancare.
O asemenea bogată practică a dat consistență cercetărilor sale științifice concretizate în 12 cărți consacrate în special problemelor mineritului în România, completate cu alte șapte volume elaborate în colaborare cu alți prestigioși specialiști. Nu mai menționez sutele de articole în care și-a exprimat opiniile privind destinele țării în contextele internaționale din ultimele trei decenii. Implicarea civică a fost atestată și de activitatea de deputat în Parlamentul României în legislaturile 1992-1996, 1996-2000 şi 2008-2012.
Trecerea în revistă, chiar și așa, foarte rapidă, a unor date biografice ne îndreptățește să formulăm o concluzie, fie ea și numai preliminară: avem de-a face cu o activitate care pledează, cum nu se poate mai convingător, că „meritocrația va salva România”. Nu este un simplu slogan, ci expresia unei convingeri bazate exclusiv pe fapte, iar în tabloul general al celor care ar trebui să se bucure de respectul nostru, al tuturor, numele lui Nicolae Bud se află la locul de cinste pe deplin meritat.
Comentariile celorlalți
Sanatate si numai bime !