• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Noiembrie , 2014

O bătrână de 85 de ani, operată la piciorul sănătos! Râsu’-plânsu’!

Recent, în Baia Mare a avut loc o întâmplare din categoria celor impardonabile. O bătrână de 85 de ani a fost operată la piciorul sănătos, iar cel bolnav a rămas cu fractura cauzată de o căzătură, mai multe zile, fără a observa cineva cele întâmplate. Într-un final fericit, dacă se poate spune aşa ceva, bătrânica a fost operată a doua oară şi acum aşteaptă însănătoşirea.

 
 

Dacă nu ar fi vorba despre sănătatea unui om, cazul te-ar face să zâmbeşti, dar aşa, este de plâns o situaţie care se poate repeta în cazul bunicii oricăruia dintre noi. Am primit materialul şi ne-am apucat să vedem ce s-a întâmplat de fapt.

Trebuie să menţionăm că nu dorim să aducem atingere profesiei nobile de medic, că nu avem nimic cu Spitalul Judeţean, unde se lucrează din greu şi unde majoritatea cadrelor îşi dau silinţa pentru rezolvarea cazurilor care se prezintă la Spital. GAZETA de Maramureş a susţinut tot timpul necesitatea unei reforme profunde în sistemul de sănătate, în care medicul să primească recunoaşterea pe care o merită, financiar şi social, iar cadrele medicale medii să fie preţuite pentru munca depusă. Atât financiar, cât şi social. Considerăm că acest caz este unul punctual!

 

În perioada în care am încercat să aflăm cât mai multe, am descoperit şi unele chestiuni care umbresc şi mai mult situaţia. Nu cerem ca medicul să fie dat afară, sau alţii, nu vrem decât sancţionarea unei neglijenţe ce poate fi explicată, dar e mai greu de înţeles. Familia bătrânei nu doreşte bani, aşa cum s-a speculat, de altfel, pe nedrept. Credem că se poate face performanţă chiar în cazul unor condiţii dificile de stres, de aglomerare cu cazuri, de lipsa personalului sau altele. Sunt mulţi medici care nu fac astfel de erori ce ar putea duce la situaţii complicate. Noi nu acuzăm, nu cerem capul, ci doar o justă soluţionare.

Între timp, cazul a ajuns la conducerea Spitalului Judeţean. Managerul Sorina Pintea a luat la cunoştinţă şi a dispus o anchetă internă. Rezultatele urmează a fi trimise la Comisia de Etică şi mai departe la Colegiul medicilor. Managerul nu a dorit să ne arate concluziile, nefinalizate.

 

„Sigur, este un caz regretabil. Mi-am cerut scuze aparţinătorilor, dar mai departe se vor pronunţa de la Comisia de Etică şi Colegiul medicilor. Îmi doresc să nu ne mai aflăm în astfel de situaţii dificile. Toţi îşi fac datoria în mod exemplar!”, a spus Sorina Pintea.

Am continuat să verificăm şi, pe surse, am aflat chestiuni, oarecum surprinzătoare. În seara internării bătrânei, la intrarea în gardă a medicului Radu a fost un număr mare de cazuri de ortopedie. În total şase, din care un caz foarte grav, cu un picior strivit ce sângera continuu. Peste acestea, medicul băimărean a trebuit să deservească şi foarte multe cazuri de la UPU. După miezul nopţii a reuşit să întocmească fişele de observaţie ale cazurilor mai grave, printre ele fiind şi cazul bătrânei de 85 de ani. Deşi de la UPU a venit cu un diagnostic corect, medicul, într-un moment de neatenţie, a completat greşit diagnosticul. A trecut în actele sale o intervenţie chirurgicală la piciorul drept, în loc de cel stâng.

 

Operaţia din ziua următoare s-a făcut în baza celor notate de doctorul Radu. Aşa a fost operată bătrâna la piciorul sănătos. Se pare că medicul băimărean ar fi spus că fractura era insesizabilă din cauza vârstei şi a altor factori ce ţin de profesie. Dar medicul Radu a recunoscut că a făcut o eroare. Cei mai afectaţi par a fi cadrele medicale de pe secţie, deoarece toate se sparg în capul lor, iar cârcotelile bolnavilor sunt resimţite tot de cadrele medii.

Noi suntem convinşi că se vor lua măsurile potrivite fără excese de zel, dar pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete. Putea fi oricare dintre noi. 

Povestea piciorului sănătos, operat şi „întijat”

 

Vă prezentăm mai jos explicaţiile nepoatei bătrânei.

 

„Am dus-o pe bunica mea, G. E., în vârstă de 85 de ani, la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean „Dr Constantin Opriş”. Bunica acuza dureri la piciorul stâng (în urma unei căzături). După examinare, a fost trimisă pe secţia de Ortopedie, unde a fost preluată de medicul de gardă, dr. Radu Dragoş, şeful secţiei. În urma analizelor de sânge şi după două zile, a fost operată. După aproximativ două ore de la operaţie, doctorul Dragoş a urcat din sala de operaţie şi a precizat că operaţia a fost realizată cu succes şi că i-a pus bunicii o tijă pentru fixarea oaselor. Bunica a fost adusă în salon. După ce a trecut efectul anesteziei, am întrebat-o pe bunica dacă o mai doare piciorul şi spunea că dacă nu se mişcă nu o doare. Vineri a fost văzută de profesorul (profesor competenţe medicale sportive) care se ocupă de recuperare.

După încă două zile, am intrat în salonul bunicii, am aflat că trebuie să facă exerciţii pentru a nu se pierde progresul realizat de profesorul ce se ocupă de recuperare. Am ridicat pătura şi am remarcat că este operată la piciorul drept. Am crezut că a fost o neînţelegere din partea mea şi a familiei cu privire la piciorul care o durea şi am încercat să-i mişc piciorul stâng, piciorul sănătos. Am constatat că bunica suportă mult mai uşor atingerea pe piciorul drept, cel operat, decât pe stângul. Am căutat asistenta şi am rugat-o să verifice ce scrie în acte cu privire la piciorul operat, fiindcă eu aşa ştiu că bunica are rupt piciorul stâng. Mi-a spus că nu are voie să-mi arate actele fără acord. Am rugat-o să vină la bunica şi să verifice, ce se întâmplă.

A venit şi a verificat şi mi-a confirmat oarecum că nu este tocmai bine. Am cerut să vorbesc cu doctorul de gardă. Acesta a venit şi, după o scurtă discuţie, s-a uitat la bunica şi mi-a spus că într-adevăr piciorul stâng este cu probleme, dar este posibil să aibă fractură la amândouă picioarele. Am cerut să verifice actele şi să-mi spună recomandarea celor de la Unitatea Primire Urgenţe, fiindcă se făcuse o greşeală, ori pe secţie, ori acolo. Întrucât a răsfoit actele lângă mine, am constatat la un moment dat abrevierea stg. L-am rugat să deschidă actele acolo şi să-mi spună ce scrie. Era recomandarea de la Unitatea de Primire Urgenţe şi scria fractură membru inferior stg. În acel moment mi s-a confirmat că dr. Radu Dragoş a operat-o greşit. Am întrebat care este procedura în astfel de cazuri. Am solicitat o radiografie. Am aşteptat lângă bunica rezultatul radiografiei, când dr. Radu Dragoş a intrat în salon, cerându-mi să-l însoţesc în birou. În birou a recunoscut că a operat-o pe bunica la piciorul greşit, susţinând că i-a pus tijă. Mi-a spus că oamenii greşesc. I-am spus că o astfel de greşeală nu poate fi trecută cu vederea, mai ales că este şeful secţiei de Ortopedie şi că nu este singur implicat. Întreg personalul care a văzut-o pe bunica este implicat, întrucât de marţi până sâmbătă, când am sesizat eu, nimeni nu a remarcat nimic.

A doua zi a fost operată din nou. Nu sunt de specialitate, nu ştiu cât de bun medic este dr. Dragoş, ştiu însă că bunica a fost operată cu succes mai bine de o oră la un picior sănătos, unde i s-a pus şi o tijă”, se arată în plângerea depusă de nepoată la organele de cercetare. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.