Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Miercuri , 19 Ianuarie , 2011
O baimareanca cucereste Singapore
* O baimareanca le vorbeste singaporezilor, prin arta, despre Maramures si maramureseni. La inceputul acestei luni, Delia Prvaèki o artista apreciata pe plan international, a organizat vernisajul expozitiei sale “Mina”, dedicata bunicului sau, Vasile Muresan, un fost miner demn din Maramures. La eveniment a participat si Alex Irimia, insarcinatul cu afaceri al Romaniei in Singapore.
O baimareanca face cunoscut Maramuresul in Singapore, prin arta. Delia Prvaèki, fosta Iliesiu, este un nume cunoscut pe plan international, dar aproape necunoscut acasa. Nascuta in 1950 in Baia Mare, artista a adunat o „panoplie” de premii si detine o lista impresionanta de lucrari expuse in mai multe tari si extrem de apreciate de public.
In perioada sarbatorilor de iarna, Delia s-a intors in Maramures prin arta. Sau, mai bine spus, a dus Maramuresul in Singapore, printr-o expozitie „autobiografica" dedicata bunicului sau, Vasile Muresan, o personalitate marcanta in viata orasului - in perioada interbelica.
Bunicul artistei provenea dintr-o familie de mineri si, pana cand si-a finalizat studiile, a muncit si el ca si miner. Asa ca expozitia artistei nu se putea numi decat „Mina” si este descrisa de Delia Prvaèki simplu: „este o expozitie prezentand o productie artistica ce ma intoarce in timp si ma situeaza acolo unde eram acum 40 de ani, cand eu insami am parasit orasul natal pentru a-mi continua studiile la Bucuresti”.
In urma cu patru decenii, Delia a absolvit Institutul de Arte Frumoase din Bucuresti. Prima expozitie a avut-o in 1970, si, cinci ani mai tarziu, s-a mutat in fosta Iugoslavie. In 1991, intreaga familie a ajuns in Singapore. A urmat deschiderea unei galerii de arta, impreuna cu sotul sau, numeroase expozitii si proiecte publice de amploare. Lucrarile ei, de mari dimensiuni, sunt expuse in colectii muzeale si particulare de pe tot mapamondul. Delia Prvaèki a devenit celebra si pentru proiectele de lucrari murale, ceramice, sculpturile si proiectele arhitectonice executate din diverse materiale. Dar si pentru aprecierea de care se bucura.
La ultima sa expozitie, „Mina”, i-a avut ca si invitati de onoare pe Alex Irimia, insarcinatul cu afaceri al Romaniei in Singapore si dr. Geh Min, presedintele onorific al Societatii pentru Natura din Singapore. Folosind materiale ca si ceramica, piatra, portelan, aur, metal, suport din lemn de marimi variabile, Delia Prvaèki a reusit sa parcurga cei aproximativ 9000 de kilometri pana acasa si cei 40 de ani, care s-au scurs de la plecarea din Maramures.
Cele mai importante expozitii
* 1998, „CV”
* 1998, „CV" Caldwell House, Chijmes
* 1999 - 2000, „Celebration", (dedicat noului mileniu),
* 2006, „PleinAir", o expozitie monumentala in spatiu deschis
* 2007, „Compass", Manastirea Franciscana, Piran, Slovenia
* 2007, „Silk Road", o instalatie alegorica la „A + A" Galeria, Venetia, Italia
Cele mai importante proiecte publice
* Odyssey, 2005, NUS Hall - un perete monumental de ceramica (120 mp),
* o pictura murala de mari dimensiuni, inspirata de mostenirea ceramica din Asia de Sud-Est (2002)
* Ambiental (2002)
* „Sky Library” si „Tropical Rainforest” (2001).
Ioana LUCACEL
ioana@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.