Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Duminică , 18 Martie , 2012
Un cetăţean de onoare pentru “panoplia” Sighetului
Galeria cetăţenilor de onoare a municipiului Sighetu Marmaţiei s-ar putea completa cu o personalitate marcantă. Protopopul de Sighetu Marmaţiei, preot Vasile Aurel Pop, a propus Consiliului Local acordarea titlului de cetăţean de onoare profesorului doctor Nuţu Roşca.
Comisia de cultură, culte şi patrimoniu din cadrul Consiliului Local Sighet a primit propunerea de acordare titlului de cetăţean de onoare domnului profesor doctor Nuţu Roşca. Propunerea a venit din partea protopopului Aurel Pop care arată în memoriu că: “Domnul profesor, pensionar din 1994, are o activitate meritorie ca profesor la diferite şcoli din zona Sighet şi din municipiul nostru. Pe parcursul carierei de profesor a instruit şi educat zeci de generaţii de elevi, dintre care unii sunt cercetători în diferite domenii, medici, preoţi, călugări, ingineri, profesori, muncitori calificaţi. Domnia sa a făcut şi face şi acum muncă de cercetare în domeniul filologiei, lingvisticii, istoriei laice şi bisericeşti. Cercetările sale s-au concretizat în scrierea şi publicarea a 25 de cărţi, colaborări la volume colective în număr de 26, studii şi articole publicate în diferite periodice în număr de cca. 230, apoi comunicări susţinute la simpozioane, reuniuni, congrese naţionale şi internaţionale în număr de cca. 55 şi a însumat cca. 47 referinţe la scrierile şi ostenelile sale în domeniul cercetării şi scrisului referinţe din partea unor persoane şi personalităţi importante.
Domniei sale i-au fost acordate până acum cca. 12 distincţii din partea unor importante instituţii de cultură, publice şi bisericeşti”. Mai mult, Nuţu Roşca va împlini 80 de ani în 17 martie 2012. Titlul de cetăţean de onoare înseamnă o recunoaştere şi o preţuire pentru eforturile sale.
Date biografice şi activitate ştiinţifică şi publicistică
Profesorul Dr. Nuţu Roşca s-a născut în 17 martie 1932, în comuna Bârsana, din părinţii Grigore şi Ioana.
Primele patru clase le-a făcut la şcoala din localitatea natală. A urmat apoi gimnaziul în Sighetu Marmaţiei şi tot aici studiat la Liceul Dragoş Vodă, unde a obţinut şi bacalaureatul.
În anul 1968 a absolvit Facultatea de Filologie, obţinând Diploma de licenţă în filologie. În 1972 a reuşit la concursul de admitere la doctorat la Universitatea din Bucureşti, iar în anul 1978 a obţinut titlul ştiinţific de Doctor în Filologie.
A funcţionat ca şi cadru didactic la mai multe şcoli din localităţile: Bârsana, Strâmtura, Sarasău, Iapa apoi în Sighetu Marmaţiei la Şcoala Nr. 2, la Liceul Pedagogic, Liceul Industrial Nr. 2, la Liceul Dragoş Vodă. Din anul 1994 a trecut la pensie.
Profesorul Nuţu Roşca a fost şi director de şcoală, îndrumător la lucrări de gradul I, lector la Universitatea Populară din Sighetu Marmaţiei.A fost timp de mai mulţi ani preşedinte al Cenaclului Literar „George Coşbuc” din Sighetu Marmaţiei, prim epitrop al Catedralei Sf. Arh. Mihail şi Gavriil din Sighetu Marmaţiei, preşedinte al Societăţii Filologice din Sighetu Marmaţiei, redactor la publicaţiile „Speranţa”, „Dor” şi „Ţara Maramureşului”, deputat eparhial în patru legislaturi.
Profesorul Nuţu Roşca a făcut cercetări de specialitate, a publicat studii de lingvistică, literatură şi istorie laică şi bisericească, a susţinut numeroase comunicări ştiinţifice la diferite simpozioane, conferinţe, congrese, organizate de biblioteci, muzee, inspectorate şcolare, universităţi şi alte instituţii laice şi bisericeşti.
A publicat 25 de cărţi, a colaborat la publicarea altor cărţi în colectiv de autori, a publicat numeroase studii şi articole, a susţinut comunicări ştiinţifice la multe simpozioane de interes local, dar şi naţional. Despre domnia sa, importante personalităţi au publicat referinţe.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.