• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Octombrie , 2012

Nu e vot ca altă dat’, / Ce-o fo’ verde s-o uscat!

Au început să apară tensiuni în şedinţele de plen ale Consiliului Judeţean. Conducerea CJ se izbeşte de reacţii de nemulţumire chiar în rândul colegilor de partid, ceea ce demonstrează că se schimbă regulile în ceea ce priveşte votul politic.

 
 

Şedinţa de plen a Consiliului Judeţean (CJ) dedicată lunii octombrie a lăsat să se vadă că se cam duce de râpă legenda cu votul politic, adică faptul că aleşii din fruntea judeţului votează după cum le impune conducerea CJ. La şedinţa din zilele acestea s-a putut vedea că în acest mandat avem de-a face şi cu o altă tipologie de consilieri judeţeni, care nu votează cum le impune partidul, ci după cum au depus jurământul, şi anume să lucreze în interesul maramureşenilor. Mai exact, la ultima întâlnire a plenului s-a făcut observat un „pâlc” de consilieri judeţeni, coagulaţi în jurul Eugeniei Godja, fost primar al Sighetului, în prezent consilier judeţean. Godja a fost cea care    le-a dat curaj unora să voteze după cum îi dirijează argumentele şi conştiinţa şi nu după interesele de partid. De exemplu, pe ordinea de zi a fost şi un punct care se referea la desemnarea membrilor Consiliului de Administraţie la Aeroport. Legea spune că pot fi desemnate până la 7 persoane, însă consilierii au propus să fie maxim 5, pentru a nu se risipi inutil banii contribuabililor. Deşi pe faţa celor de la prezidiu s-a văzut că ar fi vrut să stea altfel lucrurile, în final, cu voturile opoziţiei şi ale celor care au aderat la „curentul Godja”, au rămas doar 5 persoane.

Un alt moment de tensiune al şedinţei a fost când conducerea a retras de pe ordinea de zi 8 proiecte care vizau aprobarea proiectului de management la Centrul Creaţiei Populare, la Ansamblul Transilvania, la Muzeul de Et-nografie, respectiv atribuirea unor licenţe speciale de traseu pentru transportul public (unde scandalul e cât casa, şi despre care am scris în numărul trecut).

 

Eugenia Godja şi-a exprimat public nemulţumirea că se tărăgănează luarea unor decizii privind viitorul instituţiilor de cultură, cu atât mai mult cu cât proiectele au fost dezbătute în şedinţele de comisii.

Conducerea CJ n-a lăsat-o pe Godja să-şi epuizeze argumentele, intervenind în timp ce vorbea şi grăbind intrarea în ordinea de zi. Mircea Man, fostul preşedinte CJ, în prezent consilier judeţean în opoziţie, a prins curaj văzând atitudinea Eugeniei Godja şi a făcut tot posibilul să se facă auzit. Man a spus că trebuie luată cât mai repede decizia pentru instituţiile de cultură şi a cerut o pauză pentru negocieri, fiind vorba de o decizie a partidelor politice. Însă propunerea n-a fost acceptată.

 

Şi uite-aşa s-a intrat în votarea celor aproape 20 de puncte de pe ordinea de zi. Între noi fie vorba, nu mai rămăseseră de votat cine ştie ce. Că s-a cerut votul plenului pentru tot felul de parteneriate pe „proiectuţe”, a fost iar votul acela formal despre tabloul de impozite şi taxe despre care s-a spus că nu sunt schimbări, s-au votat preţurile medii ale produselor agricole, programul de întreţinere curentă pe câteva sectoare de drum, încetarea mandatului de consilier judeţean al lui Toader Dunca, în urma excluderii din PP-DD etc.

Pe scurt, s-au votat în mare grabă, dar cu maximum de seriozitate, nişte subiecte care de fapt nu reprezintă cine ştie ce în bunul mers al lucrurilor din acest judeţ.

 

Noi suntem obişnuiţi ca plenul să voteze în viteză de pe vremea când conducea şedinţele Mircea Man, un adevărat performer din acest punct de vedere. Însă, de această dată, „din cauza vitezei” a tresărit unul dintre consilieri. Mai exact, Anton Rohian a ţinut să facă o ironie despre care nu ne-am lămurit dacă-i era adresată preşedintelui Zamfir Ciceu sau lui Mircea Man, care era în sală: „Sunteţi mai performant decât Man! Man era mai moale!”.

 

La capitolul picanterii din şedinţă trebuie să vă spunem că de fiecare dată când se supunea ceva la vot ridica mâna şi Toader Dunca, a cărui prezenţă era deja inutilă pentru că încă de la primul punct de pe ordinea de zi îi încetase mandatul.

 

De asemenea, se întreba atât de repede cine-i „pentru, împotrivă, abţineri”, încât secretarul nu apuca să numere cu exactitate, ci era mai degrabă o estimare a majorităţii.

Tocmai de aceea, unul dintre cei care asistau la şedinţă a ţinut să menţioneze că din cauza unor asemenea detalii, dacă s-ar ajunge în instanţă, ar exista argumente solide pentru anularea hotărârilor Consiliului Judeţean. În rest, cursivitatea şedinţei avea din când pe fundal vocea Eugeniei Godja, care nu se putea abţine să spună cât s-o audă toată lumea „nu mi se pare corect cum procedaţi!”

La finalul şedinţei, consilierul Gheorghe Coman a ridicat problema că se fac lucrări de proastă calitate pe tronsonul de drum naţional dintre Moisei şi Sighetu Marmaţiei. Preşedintele Ciceu a spus că se va redacta o adresă de informare către Compania de Drumuri Naţionale. În acel moment a intervenit Mircea Man, care a spus că trebuie trimisă o adresă Ministerului Transporturilor. Pentru că, pe de o parte, este oprită finanţarea, iar, pe de altă parte, firma lui Umbrărescu, ce execută acel drum, a renegociat tronsonul Sighet-Moisei la un preţ mai mic, lăsându-se deoparte o serie de lucrări ce ar trebui executate. Man a profitat de ocazie să spună că, existând atâtea probleme cu drumurile, dacă ar fi fost el preşedinte al CJ, ar fi adus deja toţi miniştrii prin Maramureş.

În concluzie, putem spune că din felul în care evoluează lucrurile în CJ, următoarea şedinţă va fi şi mai interesantă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.