• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Iulie , 2022

Nu avem loc pentru simbolurile naționale!

Ne batem joc de istorie și de propria noastră identitate! România pare că nu mai are loc pentru statuile marilor voievozi sau oameni de cultură. Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România protestează împotriva scoaterii statuii lui Avram Iancu din piața centrală a orașului și mutarea acesteia în viitoarea piațetă din fața teatrului din Turda.  

Ne aruncăm, la propriu, valorile. Din păcate, în ultimii ani, la nivel național se pare că există un trend în ceea ce privește redenumirea străzilor, scoaterea unor statui din piețe etc. Astfel, jurnaliștii au scris că, de exemplu, la Oradea, statuia lui Mihai Eminescu zace de ani buni închisă într-o cutie de scânduri și statuia lui Mihai Viteazu a fost dată jos de pe soclu. Acum, la Turda, se pregătește mutarea statuii lui Avram Iancu. Astfel, în 5 iulie, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România a emis un comunicat de presă în care arată că societatea „întrunită în ședința Biroului Executiv Na­țional a luat act cu surprindere și indignare de intenția Primăriei Turda de scoatere a statuii lui Avram Iancu din piața centrală a orașului și mutarea acesteia în viitoarea piațetă din fața teatrului din Turda.
Discuția avută cu primarul Cristian-Ovidiu Matei ne-a oferit prilejul să cunoaștem argumentele edilului privind propunerea de scoatere a statuii eroului național Avram Iancu din piața centrală a orașului și detaliile proiectului de modernizare a pieței și, totodată, să ne prezentăm și să explicăm poziția Societății Cultural-Patriotice «Avram Iancu» din România în această problemă. În discuțiile avute la sediul Societății, membrii Biroului Executiv Național au concluzionat că argumentele prezentate de primarul orașului Turda în favoarea relocării statuii lui Avram Iancu nu justifică o asemenea decizie.

Membrii Biroului Executiv Na­țio­nal consideră că:
- Prin scoaterea statuii lui Avram Iancu din piața centrală a orașului și mutarea ei în piațeta din capătul străzii Avram Iancu se realizează o mare impietate față de memoria eroului național;
- Se golește de orice semn de românism piața centrală a orașului și aceasta devine o piață dominată de clădirea bisericii reformate și clădirile retrocedate cultelor;
- După sute de ani în care românii nu au avut acces în orașul Turda, însemnele identitare ale comu­nității românești a orașului vor fi scoase a doua oară din centrul orașului;
- Golită de statui, piața centrală a orașului va fi seacă, fără viață și fără un monument reprezentativ pentru populația românească a orașului, de la Marea Unire până astăzi;
- Considerăm că spațiul generos al pieței și al viitoarei zone pietonale oferă posibilitatea de a păstra statuia lui Avram Iancu pe actuala locație și de a amplasa în piață și pe Andrei Șaguna, pentru a înfru­museța centrul orașului și a-l îmbogăți cu elementele de identitate națională.
În consecință, membrii Biroului Executiv Național al Societății Cultural-Patriotice «Avram Iancu» din România au decis să facă toate demersurile necesare pentru a împiedica mutarea statuii lui Avram Iancu din piața centrală a municipiului Turda, în anul în care comemorăm 150 de ani de la moartea eroului”.

Protestul Societății Avram Iancu s-a concretizat într-o petiție adresată Primăriei Turda, parlamentarilor, presei și participanților la marea sărbătoare de la Crucea Iancului din 10 iulie 2022. Tot în 10 iulie, după acțiunile de protest de la Crucea Iancului, s-a organizat un „Marș al Iancului” de la Marișel la Turda, unde, între orele 18-20, se va desfășura o adunare de protest împotriva mutării statuii marelui erou național Avram Iancu. „Suntem hotărâți să apelăm la toate mijloacele legale pentru a bloca mutarea statuii lui Avram Iancu din piața centrala a orașului și de a-i aduce cuvenita cinstire pentru lupta și jertfa sa”, se arată în comunicatul semnat de preșe­dintele Societății „Avram Iancu” din România Tiberiu Groza.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.