Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Noul Consiliu Judeţean „a intrat în pită”
Plenul Consiliului Judeţean în noua formulă de după alegeri şi-a intrat în mână. Noii aleşi au învăţat cum se votează la butoane, dar până să se dezmeticească din emoţii s-a terminat şedinţa. Oricum, urmează 4 ani de mandat în care ne vom da seama ce-i de capul lor.
Prima şedinţă a Consiliului Judeţean Maramureş din acest nou mandat s-a consumat zilele trecute. Mai exact, este vorba de prima şedinţă de după constituire. Vă reamintim că iniţial nu au fost validaţi Mircea Man şi Gheorghe Mihai Bârlea, mai mult din orgoliu, să se plătească o poliţă mai veche sau, dacă vreţi, „să-i hârâie”. Însă, de această dată, primul punct de pe ordinea de zi a fost cel de validare al celor doi consilieri. Bârlea a şi depus jurământul, deci este consilier cu acte-n regulă, însă Mircea Man a lipsit de la şedinţă.
Înainte de întâlnirea plenului, la ţigară, chiar se discuta despre Mircea Man în sensul că „ăsta cât e de vulpoi e în stare să caute să tărăgăneze cumva până în toamnă, şi, dacă nu mai ajunge deputat, să îşi asigure locul de consilier judeţean”. Pe de altă parte, alţii spuneau că n-are cum să lungească până în toamnă depunerea jurământului, aşa că mai mult ca sigur că va renunţa la ideea de a fi consilier judeţean pentru că se cunoaşte la pensie dacă ai mandat complet de parlamentar. Oricum, toţi cei care şi-au dat cu părerea despre Man au ajuns la o concluzie: ar fi „nasol” să fie în CJ pentru că, având un talent înnăscut să complice lucrurile şi să creeze intrigi, sarcina plenului de a munci în interesul judeţului ar fi cu mult mai complicată.
Revenind la prima întâlnire a Consiliului Judeţean în noua formulă de după alegeri, vă spunem că a început cu o întârziere de zece minute. A fost o experienţă deosebită să-i vedem pe noii consilieri cum îşi caută locurile şi cât de preţioşi se aşezau pe scaunele de aleşi. Ştiţi figura aceea pe care o au piţipoancele când merg la cumpărături prin mall, când au nişte bănuţi în poşetuţă?
Ei bine, tot cam aşa, cu capul un pic dat pe spate, dar fără să-şi umfle buzele, au intrat în sală noii aleşi. Chiar dacă nu am fi ştiut care dintre consilieri sunt la primul mandat, ne-am fi dat seama foarte uşor, pentru că pe lângă grimasa preţioasă, erau toţi la costum şi cravată, cu insigna de consilier în piept, deşi afară era vreme caniculară. Semn că măcar la capitolul imagine îşi respectă alegătorii, nu de alta, dar ştiau că la aceste şedinţe se fac şi poze. Eforturile vestimentare ale aleşilor au pălit însă în faţa vicepreşedinţilor CJ. Nu ştim cum să vă explicăm, dar mare lucru dacă Lucian Morar şi Doru Dăncuş nu aveau cămăşile apretate. Cei doi vicepreşedinţi au venit la şedinţă traşi la patru ace de parcă mergeau de gineri. Şi nu ştim dacă din întâmplare sau aşa au avrut, dar amândoi erau în costum albastru să iasă în evidenţă. Dacă era şi preşedintele Gabriel Zetea tot în albastru, atunci putem spune că noul executiv şi-a impus uniformă, dar pentru că n-a fost aşa, nu ne rămâne să spunem decât că am văzut „doi vicepreşedinţi frumoşi” care se înhamă datorită unor negocieri politice să conducă judeţul.
Înainte să înceapă votul, preşedintele Gabriel Zetea a explicat detaliile votului electronic, şi cu toate că sunt doar trei butoane pentru vot, unii consilieri nu s-au prea descurcat, aşa că fie nu au votat, fie au cerut ajutorul vecinilor. Nu-i asta atât de grav, însă era vorba de persoane care au avut până acum funcţii importante şi la care nu ne-am fi aşteptat să nu ştie să-şi pornească microfonul.
Şedinţa a fost una mai mult organizatorică, în sensul că s-au stabilit componenţele comisiilor de specialitate. N-a fost nicio problemă sau discuţii în contradictoriu, pentru că însuşi preşedintele CJ a spus că înainte de şedinţă s-a stabilit pe partide în funcţie de numărul de consilieri, cine şi ce loc va avea în comisii, respectiv în conducerea acestora. Iar faptul că n-au fost obiecţii, l-a făcut pe preşedintele Gabriel Zetea să se arate optimist vizavi de felul în care va funcţiona noul CJ. Acum, fie vorba între noi, ar fi şi culmea să nu funcţioneze lucrurile cum trebuie din moment ce aproape toţi sunt la conducere datorită înţelegerilor şi pacturilor politice. În final nu putem decât să le dorim succes în noul mandat şi să-şi vadă de treabă pentru binele judeţului!
Suport de curs „Maramureş - istorie, cultură şi identitate”
La prima şedinţă a noului Consiliu Judeţean Maramureş, aleşii au primit şi suportul de curs „Maramureş-istorie, cultură şi identitate”, un proiect inedit, iniţiat în 2015 şi finanţat de Consiliul Judeţean. Vă reamintim că GAZETA de Maramureş a lansat provocarea realizării unui suport de curs destinat elevilor, care să le explice într-un limbaj cât mai accesibil ce înseamnă Maramureşul şi care sunt elementele care îl fac special. Iniţiativa a fost preluată şi asumată de Comisia de cultură din cadrul CJ şi, după etapa de dezbatere publică şi publicarea celor 7 capitole ale manualului sub forma unor reviste distribuite gratuit a fost tipărită forma finală a suportului de curs.
Publicaţia a fost preluată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, care şi-a asumat sarcina distribuirii gratuite la toţi elevii de clasa a VIII-a din judeţ şi introducerea ca material opţional şi auxiliar pentru orele de istorie. Publicaţia a fost structurată pe şapte capitole:
CAPITOLUL I – Aşezare,
CAPITOLUL II şi III - Istorie,
CAPITOLUL IV - Artă, Cultură şi Culte,
CAPITOLUL V - Cultură tradiţională şi identitate,
CAPITOLUL VI - Economie şi turism,
CAPITOLUL VII - Obiceiuri, tradiţii şi legende.
Proiectul a fost realizat de ASOCIAŢIA PENTRU CULTURA ŞI EDUCAŢIE „SFÂNTUL CONSTANTIN BRÂNCOVEANU”, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Maramureş.