Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu BotiÈ™ pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 30 Octombrie , 2006
Înotand în anonimat
Înotul maramuresean confirma criza sporturilor individuale în Romania. Doar putin peste 300 de copii si juniori legitimati si nici un senior – atat a mai ramas din scoala de înot baimareana.
Nume ca Gheorghe Demeca sau Noemi Lung au inspirat generatii întregi de înotatori din Romania si din strainatate. La peste 25 de ani distanta, bazinul care le-a faurit succesul este din ce în ce mai gol, iar performantele din ce în ce mai slabe. Doar putin peste 300 de copii si juniori mai practica înotul în cadrul celor doua cluburi care au aceasta sectie în domeniul de activitate (CSM Baia Mare si LPS CSS Baia Mare). Ultimul mare performer a plecat de la Baia Mare de mai bine de 5 ani, l-am numit pe finalistul olimpic Stefan Gherghel, dar de atunci nimeni nu a reusit macar sa se apropie de performantele sale. În lipsa finantarii, Maramuresul nu mai are nici un înotator senior legitimat, întrucat nu este nici un club care sa aiba seniori. Prin urmare, toti sportivii crescuti înca de la 9-10 ani iau calea altor cluburi din tara, în special Pitesti si Bucuresti. Si, uite asa, banii, atati cat sunt investiti în cresterea acestor sportivi, se duc pe apa sambetei.
De altfel, Baia Mare este si singurul oras care are bazin de înot (mai sunt alte cinci în tara la Sibiu, Timisoara, Bucuresti, Constanta si Pitesti), dar care nu are club de seniori. Numarul copiilor care practica înotul este si el în cadere libera din cauza programului încarcat pe care acestia îl au la scoala, dar si a lipsei unor mijloace de transport pentru a se organiza clase cu specializare de înot. Perspectiva efectuarii ciclului liceal la Liceul cu Program Sportiv nu este prea atragatoare, acesta nefiind una dintre cele mai cautate institutii de învatamant din oras. Prin urmare, suficiente cauze pentru a întelege caderea libera în care se afla acest sport. Nu este un caz singular, fenomenul fiind generalizat la nivelul întregii tari. Se spera în revitalizarea înotului în special prin construirea unor bazine noi, cel din Baia Mare (care în urma ultimelor lucrari de reparatii se prezinta la un nivel bun) fiind, adesea, neîncapator.
În special în intervalul orar 16-19, se întampla sa se antreneze si cate 100-120 de copii în bazin, motiv pentru care calitatea exercitiilor scade. Totusi, din punct de vedere financiar, tocmai datorita numarului redus de sportivi, cluburile nu au probleme majore, acestea reusind sa participe la toate actiunile cuprinse în calendar. O noua radiografie a unui sport care respira din ce în ce mai greu. Cine urmeaza?
Fara stralucire
Daca pana în 1990, Baia Mare era considerat al doilea mare centru al înotului romanesc, dupa revolutie, doar putine nume de talia unei Noemi Lung au reusit sa mai apara si sa aiba succes international; Stefan Gherghel, înca în activitate, este cel mai important dintre ele, acesta reusind o calificare într-o finala olimpica. S-au mai remarcat în ultimii 16 ani: Alin Mihalca, Ionela Cosma, Sebastian Tecar sau Raluca Udroiu, toti cu performante la nivel european. În momentul de fata, Maramuresul nu mai detine nici un club care sa aiba sectie de seniori si prin urmare toate talentele crescute aici se îndreapta spre cluburile din Pitesti sau Bucuresti.
Printre sportivii care se afla deja în loturile olimpice de juniori se afla Remus David (curse de fond: 400, 800 si 1500 m liber) si Simona Haimana (200 si 400 m mixt precum si 200 m fluture).
Marian Slavic: „Lipseste baza de selectie”
Marian Slavic este de peste 20 de ani antrenor de înot la clubul CSM Baia Mare, iar prin mana sa au trecut majoritatea campionilor din Maramures. „Nici nu se poate compara baza de selectie de acum, cu cea existenta în urma cu 10-15 ani. Acest lucru are la baza doua cauze. În primul rand, programul prelungit pe care îl au copiii la scoala, adesea pana dupa-masa la orele 16-17, care îi împiedica sa poata veni regulat la înot. Apoi, lipsa unor mijloace de transport cu care sa putem sa ne desfasuram activitatea. În plus, acest sport nu mai prezinta o atractie prea mare, preferandu-se practicarea lui doar la nivel de amatorism. În momentul de fata, practica acest sport cam 300-350 de sportivi la bazin. Însa si aici sunt ceva probleme din cauza programului. Sunt momente în care bazinul este aproape gol, iar alta data, adesea în intervalul orar 16-19, nu ai loc unde sa arunci un ac. Desigur, la fiecare grupa de varsta exista cativa sportivi talentati, însa nu îl vad pe nici unul capabil de o performanta internationala majora.
Calendarul competitional este înca rezonabil, iar dat fiind faptul ca nu avem foarte multi sportivi, reusim sa participam la competitii”.
„De cand sunt antrenor nici un copil nu a avut vreodata probleme de sanatate cauzate de calitatea apei. Au mai fost raceli, dar acestea sunt inerente si pot aparea oricand. Apa este verificata zilnic”.- Marian Slavic, antrenor de înot CSM Baia Mare
„Din punct de vedere material, sectia de înot nu are probleme, se participa la competitiile oficiale ale federatiei, chiar si la unele turnee de pregatire, iar bazinul se prezinta în conditii excelente. Problemele apar atunci cand vorbim de cei care practica înotul. Programul copiilor s-a modificat, este mult mai încarcat, astfel încat le ramane foarte putin timp pentru practicarea sportului” .– Sorin Andrei, directorul clubului CSM Baia Mare
Claudiu BABAN
claudiu@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.