• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 13 August , 2007

Normele UE „fierb” piata laptelui

Dupa ce normele UE au scos de pe piata o serie de procesatori de lapte, acum, aceleasi cerinte europene ar putea „trimite pe somaj”...vacile. Concret, pana la mijlocul anului viitor, laptele trebuie sa fie conform cu cerintele comunitare, adica parametrii microbiologici trebuie sa se incadreze in anumite limite. „UE aduce falimentul procesatorilor de lapte si carne”. Va amintiti probabil unul dintre „refrenele” perioadei de pre-aderare a Romaniei la UE. Cerintele europene au impus o serie de investitii si modernizari unitatilor din industria alimentara. Unii s-au conformat sau sunt in curs de conformare, altii nu. Oricum, valul de isterie generat de obligativitatea implementarii normelor europene e pe final. Insa lista cerintelor europene, nu. Dupa ce vor finaliza programele de modernizare, unitatile de procesare a laptelui mai trebuie sa treaca un „hop”. Concret, trebuie sa rezolve si problema materiei prime, care de asemenea trebuie sa fie conforma cu parametrii impusi de legislatia comunitara. Deocamdata, din datele expertilor rezulta faptul ca laptele conform cu normele europene nu este suficient pentru a acoperi necesarul de materie prima a unitatilor de procesare care corespund standardelor europene. Poate din acest motiv, Comisia Europeana a decis sa acorde o perioada de gratie procesatorilor romani. Recenta decizie a Comisiei permite utilizarea laptelui neconform pana la 30 iunie 2008. Doctorul Emil Dobra, consilier in cadrul Directiei Sanitar-Veterinare Maramures explica ce criterii trebuie sa indeplineasca laptele conform: „sunt doi parametri care se iau in calcul, parametrii microbiologici: un numar total de germeni ar fi un parametru, adica incarcatura de germeni dintr-un mililitru de lapte si un alt parametru este numarul de celule sematice care arata gradul de infectie a glandei mamare. Cei doi parametri se iau in calcul si din 30 iunie 2008, numarul total de germeni din lapte trebuie sa fie sub 100.000, iar numarul de celule somatice mai mic de 400.000. Totul se raporteaza la mililitrul de lapte. Analizele se fac la nivelul centrelor de colectare si tot acum se extind si la nivelul exploatatiilor. In special cei care au 4-5 vaci sunt luati in calcul. Acesti parametri sunt monitorizati, se fac controale la nivelul centrelor de colectare, se verifica reteaua de colectare, mijloacele de transport al laptelui de la centru de colectare la centrul de procesare etc.”. Termenele Pe de alta parte, si procesatorii de lapte sunt „in fierbere”. Multe dintre unitatile de procesare a laptelui din Maramures nu au implementat programele de modernizare impuse de normele europene, iar altii nu si-au finalizat inca investitiile. Dobra a explicat ca: „la ora actuala avem trei unitati care au aprobare conditionata. Ce inseamna asta? Ca au trei luni termen de finalizare, respectiv implementare a programului HACCP. Aceste unitati corespund structural cu cerintele Uniunii Europene, dar este vorba de implementarea sistemului HACCP de management al calitatii. Avem si patru unitati inscrise in categoria C, cu termen de finalizare pana la finele anului 2009 si inca trei unitati care au fost inscrise pe o lista suplimentara cu acelasi termen de finalizare. In concluzie, avem sapte unitati in categoria C cu termen de finalizare in 2009 si trei unitati aprobate conditionat. O alta parte, 10 unitati au fost transformate in unitati de vanzare cu amanuntul cu productie limitata si vanzare pe arealul judetului”. Altfel spus, cel putin pentru procesatorii de lapte perioada de tranzitie nu s-a incheiat. Si pe langa costisitoarele norme europene, pe procesatori ii asteapta si alte surprize. Precedente exista: Austria, de exemplu, avea circa 100 de procesatori de lapte la momentul aderarii la UE. Dar circa 80 dintre ei au disparut prin falimente, fuziuni si preluari. Ramane de vazut daca sumbrul scenariu se va aplica si in Romania. Deficiente si sanctiuni „Specialistii din cadrul Directiei de Inspectii A.N.S.V.S.A. au controlat in perioada 05 iunie 2007 – 06 iulie 2007, 68 de unitati de procesare lapte care desfasoara programe de restructurare si modernizare, cu finalizare in anul 2009. Controalele efectuate au pus in evidenta urmatoarele deficiente referitoare la conditiile generale de igiena: - nu se asigura trasabilitatea materiei prime si a produselor finite; - nu se asigura igienizarea corespunzatoare a utilajelor si ustensilelor utilizate in procesul de productie; - existenta intersectarilor pe fluxul tehnologic; - inexistenta spatiului special amenajat pentru depozitarea produselor finite. De asemenea, s-a constatat ca nu au fost respectate termenele de modernizare sau restructurare, stabilite in programe. Pentru deficientele constatate au fost aplicate 35 de sanctiuni contraventionale conform prevederilor legale, in valoare totala de 126.000 lei, un avertisment si au fost emise 2 ordonante de suspendare temporara a activitatii. In urma rezultatelor inspectiei, va fi analizata in cadrul Comisiei de disciplina activitatea unui numar de 7 medici veterinari”, se arata intr-un comunicat al ANSVSA. 5-6.000 de lei vechi litrul de lapte Pe de alta parte, taranii se plang ca nu mai e rentabil sa vanda laptele la centrele de colectare, din cauza pretului ridicol. Petru Vancea, un satean din comuna Barsana care tocmai se pregatea de coasa, ne-a declarat ca: „se plateste cu 5-6.000 de lei vechi pa litru. Va dati seama ca-i mai scump sucul decat laptele. Or, o zi de coasa costa sute de mii, plus mancare, bautura si tigari. Fan nu ieste. Nu mai merita sa tai vaci, ca iesi in pierdere”. Ioana LUCACEL ioana@gazetademaramures.ro

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.