Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Nord Literar – 20 de ani de activitate
În sala „Bogdan Vodă” a Consiliului Județean Maramureș a fost organizată manifestarea: Zilele revistei de Cultură „Nord Literar”, dedicată aniversării a douăzeci de ani de activitate. Au fost prezenți oameni ai cărții din Maramureș, Iași, Cluj-Napoca, Satu Mare, Bistrița, Sălaj, Timișoara, cărora li s-au alăturat și scriitori de limba română din Provincia Autonomă Voivodina (Republica Serbia).
Vicepreședintele Doru Alexandru Lazăr a deschis manifestările cu un salut adresat participanților.
Acesta a subliniat faptul că revista de Cultură „Nord Literar” e mai mult decât o prezență activă în peisajul presei culturale naționale. E o instituție care promovează cultura, literatura și autorii locali prin toate acțiunile pe care le realizează.
„Am remarcat în ultimul an o schimbare a graficii revistei, tipărirea color pe hârtie de calitate și o tușă modernă în managementul instituției. Dar și apropierea revistei de tânăra generație, prin acțiunile comune cu Reprezentanța Maramureș a Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România și cu elevii de la colegiile băimărene. Toate acestea - dublate de o creștere exponențială a mediatizării - sunt menite să promoveze literatura de calitate, dar și să lărgească nișa de adresabilitate. În acest nobil demers, vă asigur de tot sprijinul meu și al Consiliului Județean” a spus vicepreședintele CJ Maramureș.
Doru Alexandru Lazăr a adresat felicitări membrilor fondatori pentru ideea de a înființa această instituție, precum și actualei echipe a revistei. Dana Gagniuc Buzura, managerul revistei, a continuat momentul festiv prin a-i reaminti pe cei șase membri fondatori, personalități marcante ale culturii maramureșene: Augustin Cozmuța, Gheorghe Glodeanu, Săluc Horvat, Radu V. Ghenceanu, Mircea Bochiș, Ion M. Mihai, care în 2003 au pus piatra de temelie a acestei instituții culturale, revista „Nord Literar”.
Alături de un public numeros, au participat la acest eveniment conceput de colectivul redacțional: manager – Dana Buzura-Gagniuc; redactor-șef – Gheorghe Pârja; redactori: dr. Delia Muntean și Raluca Hășmășan – personalități remarcabile ale lumii literare din nordul și din vestul țării, scriitori de limba română de dincolo de granițe, edituri, precum și reprezentanți ai mediului intelectual maramureșean.
Ce a însemnat această manifestare?
Dezbateri și dialoguri culturale de ținută, premierea unor scriitori importanți, dar și prima ediție a unui târg de carte.
Invitați: academicianul Ion Pop, prof. univ. dr. Mircea Popa, prof. univ. dr. Alexandru Ruja, prof.univ.dr. Ovidiu Pecican, Vasile Igna, Ion Papuc, Ion Cristofor Filipaș, Ioan Pintea, Cornel Cotuțiu, Olimpiu Nușfelean, George Vulturescu, Radu Ulmeanu, Daniel Săuca, Menuț Maximinian, Gheorghe Vidican, iar din Provincia Autonomă Voivodina (Republica Serbia) poeții Ioan Baba (Novi Sad) și Vasile Barbu (care este și președintele Societății Literar-Artistice „Tibiscus” din Uzdin). Acestora li se adaugă reprezentanți ai intelectualității maramureșene: prof.univ.dr. Gheorghe Glodeanu, prof. univ.dr. Ana Olos, Elena Cărăușan, dr. Terezia Filip, prof. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea, dr. Teodor Ardelean, dr. Viorel Rusu, Lucian Perța, Săluc Horvat, Mircea Bochiș, Echim Vancea, dr. Pamfil Bilțiu, prof. univ. dr. Florian Roatiș, prof. dr. Daniela Sitar-Tăut, prof. Vasile Leschian, Nicolae Weis, Dan Denuț, Nicolae Scheianu, Rodica Dragomir, prof. dr. Valeria Bilț, Ileana Pop-Nemeș, Vasile Jurje, prof. dr. Ion Petrovai, Maria Gârbe, Ștefan Jurcă, prof. Mihaela Bude, prof. dr. Monica D. Cândea, Vasile Morar, Liliana Grumaz, Maria Bilțiu, Ștefan Herțeg ș.a.
Cu acest prilej, Revista de Cultură „Nord Literar” a acordat șase premii speciale:
prof. univ. dr. MIRCEA POPA – Premiul pentru critică și istorie literară;
prof. univ. dr. OVIDIU PECICAN – Premiul pentru critică și eseu;
VASILE IGNA – Premiul pentru proză (romanul „Paragina”);
prof. dr. TEREZIA FILIP – Premiul pentru critică literară;
ECHIM VANCEA – Premiul pentru întreaga activitate;
ELENA CĂRĂUȘAN – Premiul pentru poezie (volumul „Umbra zidului meu”).
Un moment emoționant al festivității l-a reprezentat acordarea titlului de „Cavaler al Nordului”, în semn de aleasă cinstire pentru credința în valorile culturii autentice, unor personalități culturale care au fost aproape de „Nord Literar” de-a lungul celor două decenii de activitate.
După-amiaza zilei de 20 iunie a fost alocată dezbaterii unui subiect interesant și provocator: „Local și național în presa culturală”.
Cea de-a doua zi a manifestării a fost dedicată cărții. Pentru prima oară în Baia Mare, în holul Palatului Administrativ a fost organizat un târg de carte. Au participat edituri din Maramureș, Cluj, Satu Mare, Sălaj și Bistrița: Școala Ardeleană, Caiete Silvane, Mega Print, Charmides, Solstițiu, Galaxia Gutenberg, Pleiade, Grinta, Ethnologica, Proema, Eurotip, Cetatea Romei, Maria Montessori, Actaeon Books.
O prezență remarcabilă la târg a fost cea a poetului Ion Mureșan, al cărui volum „Introducere în poezie” a apărut la Editura Charmides din Bistrița. De asemenea, au fost prezentate două expoziții tematice: „De la «Nord Statornic» la «Nord Literar»” – cu documente puse la dispoziție de familia regretatului om de cultură Augustin Cozmuța, și „Frânturi din comunism” – realizată de elevi ai Colegiului Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, coordonați de prof. Adrian Șovago.