Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 10 August , 2009
Noi sapaturi arheologice la Bozanta Mica, punctul „Grind”
* Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie, in colaborare cu Institutul de Istoria Artei si Arheologie din Cluj Napoca a inceput sapaturile arheologice sistematice pe situl arheologic de la Bozanta Mica, comuna Recea, punctul Grind.
Situl arheologic de la Bozanta Mica este situat in partea nord-vestica a localitatii, spre Ariesul de Camp, la circa 150 metri de malul stang al Lapusului si la 1,2 km sud-est de confluenta acestuia cu raul Somes, in locul de hotar numit de localnici „Grind”. Cu prilejul mai multor sapaturi de suprafata, prima dintre ele efectuata de dr.Ioan Stanciu in anul 1992, a fost relevat faptul ca acest loc a fost ocupat de-a lungul timpului de comunitati ale epocii bronzului din a doua jumatate a mileniului II i.Hr., apoi de cele din epoca romana (secolele III-IV d.Hr.), iar ultimul nivel de locuire apartine comunitatilor medieval timpurii (secolele VII-IX d.Hr.). Printre numeroasele artefacte culese de la suprafata, cea mai importanta parte o constituie ceramica lucrata cu mana sau la roata olarului, datand din epocile mentionate anterior.
Obiectivele cercetarii arheologice sunt salvarea, protejarea, conservarea, restaurarea si valorificarea complexa a sitului de la Bozanta Mica „Grind”, toate acestea contribuind la o mai buna cunoastere a epocii bronzului, epocii romane si perioadei medieval timpurii din bazinul inferior al Lapusului.
Colectivul ce urmeaza sa desfasoare lucrarile arheologice este format din dr.Ioan Stanciu de la Institutul de Arheologie si Istoria Artei din Cluj Napoca, drd.Dan Pop, Raul Cardos, Bogdan Bobina si drd.Marius Ardeleanu, de la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures. Finantarea cercetarii arheologice este asigurata de cele doua institutii de cultura amintite anterior.
„Aceste sapaturi arheologice vor completa cunostintele privitoare la istoria acestei microregiuni. Amintim in acest sens cercetarile arheologice efectuate in anii trecuti in punctele de la Lapusel-Ciurgau, Lapusel-Mocear si Bozanta Mica-Movile si Unchiu Popii.” – drd. Dan Pop, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures.
Ioan BOTIS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.