• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 Iulie , 2021

Noi măsuri de relaxare de la 1 august

În condițiile în care România are o rată de infectare mică, de circa 100 de cazuri zilnic, iar numărul deceselor cauzate de coronavirus a scăzut la 2, programul de relaxare anunțat de Guvern la începutul verii continuă.
Întrebat dacă valul patru, despre care se tot vorbește, va aduce restricții, premierul Florin Cîțu le-a răspuns jurnaliștilor că, de la 1 august, urmează: „relaxare, nu restricții”. Altfel spus, Guvernul pare decis să continue programul de relaxare. „Relaxări, nu restricții. Nu scăpăm de mască la interior, deocamdată. Sunt relaxări mai mult pentru evenimente în spațiu în aer liber, cu un număr mai mare de participanți. Ora nu se schimbă, rămâne tot două noaptea. Nu sunt foarte multe relaxări. Așa cum arată acum situația, mergem cu ce avem, cu excepția evenimentelor. Suntem încă într-o situație foarte bună. Avem și condiții la intrarea în țară pe care nu le modificăm”, a declarat Florin Cîțu. Premierul a reiterat ideea potrivit căreia este așteptat un al patrulea val de infectare cu coronavirus. De asemenea, Florin Cîțu a amintit că, în perioada următoare, este posibil ca specialiștii să ceară o a treia doză de vaccin.
„Suntem precauți. Singura pregă­tire pentru valul patru este vaccinarea. Rămân vaccinuri și pentru a treia doză. Așteptăm decizia, dar specialiștii se îndreaptă spre acest lucru. Ei ne vor spune că trebuie administrată. Așa arată direcția în care merg discuțiile”, a declarat premierul, marți.

Pe de altă parte, Valeriu Gheor­ghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activi­tăților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), a declarat săptămâna trecută: „Datele din România ne arată că în săptămâna 28 avem o creștere a numărului de cazuri pe săptămână, media cazurilor săptămânale, cu 38,9% față de săptămâna 27, față de săptămâna precedentă. Practic, estimările pentru rata bazală de reproducere a cazului ne arată că, în momentul de față, acest coeficient R0 este în jurul valorii de 1, chiar 1,1, însă există o ușoară tendință de a înregistra, în perioada urmă­toare, o creștere a numărului de cazuri, ceea ce, desigur, este un lucru foarte important și suprave­ghe­rea epidemiologică rămâne determinantă pentru perioada ur­mătoare.
Media cazurilor din săptămâna 28 în țara noastră a fost de 56,6 cazuri, spre deosebire de săptămâna 27, în care a fost de 40,7 cazuri. În ceea ce privește prevalența variantelor de îngrijorare, în momentul de față, conform raportului săptă­mâ­nal prezentat de Institutul Național de Sănătate Publică, sunt confirmate 101 tulpini variante virale Delta, ceea ce reprezintă 6% din totalul variantelor de îngrijorare diag­nosticate în urma secvenție­rilor”.
De asemenea, în sfârșit, s-a făcut o estimare a persoanelor imunizate natural: „Estimarea numă­rului celor trecuți prin boală s-a bazat pe presupunerea că, pentru fiecare persoană confirmată prin test-diagnostic, au fost alte cinci persoane nediagnosticate. În estimările oficiale din SUA ale CDC Atlanta, este folosit un multiplicator de 4,3 persoane pentru fiecare caz confirmat. Menționez că această estimare nu are în spate studiile de seroprevalență, deci practic vorbim de o estimare. Și au fost efectuate două estimări, una la nivel jude­țean și una la nivel de unitate administrativ-teritorială.
Pentru esti­marea la nivel național și nivel județean, s-a folosit ca bază de calcul populația rezidentă în România la 1 ianuarie 2020, adică 19,3 milioane de persoane, fiind considerată mai aproape de situația reală în momentul de față. Ca atare, la nivel național, ponderea populațională cu un grad de protecție față de boala COVID-19, cumulat prin boală și vaccinare, este estimată la circa 44%. Există, evident, diferențe de la un județ la altul. Sunt trei județe, două județe și municipiul București, care au o rată de imunitate de grup de peste 60%, județul Cluj, județul Ilfov și municipiul București, care au peste 60% imunitate colectivă.
De asemenea, în 25 de județe, peste 20% din persoane au un grad de imunitate, în 11 județe au peste 40% grad de imunitate colectivă și trei județe - peste 50% persoane cu grad de imunitate în momentul de față și, așa cum am menționat deja, cele două județe și municipiul București, care au peste 60% rată de imunitate colectivă. La nivel național, repet, vorbim de o estimare de 44% rată de imunitate colectivă dobândită prin boală și vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Creșterea numărului de infectări în țări cu un procent ridicat de imunizare a generat în spațiul public întrebări cu privire la eficiența vaccinului.

Valeriu Gheorghiță susține însă că: „Mai departe, în spațiul public, în ultimele zile, se propagă ideea că 60% din cazurile de spitalizare înregistrate, de pildă, în Marea Britanie sunt în rândul persoanelor care au fost vaccinate cu schema completă și aș vrea să explic puțin aceste lucruri, tocmai pentru a nu exista o confuzie în interpretarea datelor. Pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate, la nivel popu­lațional, crește, ipotetic, dacă am avea 100% persoane vaccinate, evident că parte din cazurile care sunt diagnosticate cu infecție SARS-CoV-2 și care ajung în spital vor fi din rândul celor vaccinate. Ca atare, în Marea Britanie, în momentul de față, între 80 și 95% din persoanele cu vârstă mai mare de 50 de ani au fost deja vaccinate cu schemă completă.
Un calcul foarte simplu, ca să înțelegem cum interpretăm aceste date:  dacă avem un focar de in­fecție SARS-CoV-2 constituit din 100 de persoane, din care 80 sunt persoane vaccinate cu schemă completă și 20 de persoane nevacci­nate și opt persoane din cele 80 vaccinate ajung la spital, respectiv 8 din cele 20 nevaccinate ajung la spital, vom ajunge la o concluzie că 50% din persoanele spitalizate sunt persoane care au fost vaccinate cu schemă completă. Dar, dacă raportăm aceste cazuri la populația expusă din rândul celor vaccinați complet, vorbim de 10% persoane care au fost spitalizate, spre deosebire de 40% persoane spitalizate din rândul celor nevaccinați”.


Vom reveni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.